Reclamă

Copiii supradotați. 4 lucruri pe care le fac părinții pentru a le susține dezvoltarea

Copiii sunt foarte diferiți între ei, încă din primii ani de la naștere. Unii dintre ei ies în evidență foarte devreme, reușind să atragă atenția adulților într-un mod surprinzător. Specialiștii în educație îi numesc pe aceștia „copii supradotați”. Până devin adulți aceștia ajung, de cele mai multe ori, la performanțe greu de egalat.

Publicat: 25 iulie 2021, 7:23

Psihologii menționează că un copil este dotat dacă are coeficientul de inteligență mai mare de 130. Există, de asemenea, și câteva caracteristici de bază care ne ajută să reperăm mai repede un copil foarte dotat.

Cum identificăm copiii supradotați

Copiii trebuie îndrumați cu atenție pentru a fi ajutați să întreprindă activități potrivite nivelului lor de pregătire. Cel mai important sprijin în dezvoltarea lor va veni din partea părinților.

Dacă ai un micuț despre care crezi că este cu un pas în fața celorlalți copii de aceeași vârstă, ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să-l susții pe drumul său. Nu uita că nu ești singură, și că mai sunt părinți care simt la fel ca tine.

Părinții își încurajează copiii supradotați să-și folosească punctele forte

Fii întotdeauna atentă la aptitudinile înnăscute ale copilului tău și apoi ajută-l să și le dezvolte, conform vârstei sale și capacităților sale. Fiecare copil se naște cu abilități mai potrivite unor domenii decât altora.

Reclamă

În cazul în care copilul tău are înclinație către cifre, calcule, matematică în general, ajută-l în acest sens. Cumpără-i jocuri, cărți, sau, însoțește-l la evenimente de specialitate, menționează Cnbc.com.

Fii un exemplu pentru micuțul tău

Părinții sunt un model pentru copiii lor. De aceea, aceștia ar trebui să demonstreze prin propriile acțiuni legătura dintre munca grea și rezultatele extraordinare. Foarte multe persoane publice au declarat că au avut parte de cele mai bune modele chiar acasă.

Reclamă

Spre exemplu, acesta a fost și cazul lui Bill Gates.

(Tatăl meu) A fost unul dintre cei mai muncitori și mai respectați avocați din Seattle, precum și un lider civic important în regiunea noastră

– Bill Gates

Filantropul a învățat de la părintele său că pentru orice reușită este nevoie de muncă, în mod constant. Fii și tu un ghid pentru copilul tău. Arată-i că nu poate primi nimic de-a gata și că munca asiduă va fi răsplătită.

Copiii supradotați au nevoie să înțeleagă legătura dintre efort și performanță

Acest lucru este întâlnit mai ales în rândul sportivilor. Spre exemplu, Venus și Serena Williams au avut succes pe terenul de tenis datorită mediului creat special pentru ca ele să exceleze în domeniul sportiv. Ascensiunea lor în cele mai importante topuri ale acestui sport a început datorită tatăl lor, Richard Williams. El a avut un plan foarte bine pus la punct, pentru ca fiicele lui să atingă culmile succesului în tenisul mondial.

El și-a stabilit prioritățile foarte devreme. Fetele sale nu aveau nici măcar cinci ani atunci când au fost remarcate primele efecte ale efortului lui Richard Williams. Într-un final, el a reușit să modeleze două dintre cele mai mari nume din istoria tenisului.

Copiii dotați au nevoie de încurajări

Consolidarea încrederii în sine este vitală pentru copiii supradotați. Atunci când un părinte alege să-și susțină copilul, în loc să îl critice, el contribuie din plin la performanța celui mic. Chiar dacă a greșit, vorbește-i în așa fel încât să fii sigură că te ascultă, și mai ales, că a înțeles cum trebuie să procedeze pe viitor.

Încurajează-l de fiecare dată să pună întrebări. Nu contează dacă acestea par lipsite de sens, crează un spațiu sigur în care copilul să se exprime. Va aprecia mult mai mult răbdarea cu care l-ai ascultat, decât răspunsul propriu-zis.

Nu uita de iubire și acceptarea copiilor așa cum sunt. Acestea sunt lucrurile cele mai importante de care ei au nevoie cu adevărat pentru a-și atinge potențialul și pentru a fi fericiți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie cu ochii căprui pentru a ilustra ce spune despre tine culoarea ochilor
Timp liber
Ce spune despre tine culoarea ochilor. Tipul de personalitate pe care îl poți avea
Te-ai întrebat vreodată ce spune culoarea ochilor despre tine? Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, motiv pentru care mulți specialiști sunt de părere că aceștia pot determina anumite aspecte care țin de personalitatea...
2
O tânără care doarme în mai multe poziții într-un colaj animat
Timp liber
Ce spune despre tine poziția în care dormi. Tipul de personalitate pe care îl poți avea
Te-ai întrebat vreodată ce spune despre tine poziția în care dormi? Experții spun că aceste mici detalii ar putea scoate la iveală lucruri mai puțin cunoscute despre personalitatea ta. Te invităm să afli care...
3
O femeie frumoasăc are stă cu o cremă albă pe față la o procedură cosmetică pentru a ilustra de ce apar punctele de grăsime pe față
Frumusețe
De ce apar punctele de grăsime pe față. Sfaturi utile pentru a scăpa de ele
Punctele de grăsime mai sunt cunoscute sub denumirea de milia. Acestea sunt întâlnite la persoanele de toate vârstele și pot apărea din diferite cauze. Hai să aflăm împreună de ce apar punctele de grăsime...
4
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie mov, lungă, stă în pădure
Horoscop
Top 3 zodii de bărbați care știu să iubească cu adevărat o femeie
Nu este ușor să alcătuiești un top 3 zodii de bărbați care știu să iubească cu adevărat o femeie, însă atunci când ai ajutorul specialiștilor, totul devine mai ușor. Dacă te-ai întrebat vreodată ce...
5
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie lungă stă în pădure cu un cal
Horoscop
Ce tunsori ți se potrivesc, în funcție de zodie
Dacă vrei să știi ce tunsori ți se potrivesc în funcție de zodie, acest articol îți vine cu siguranță în ajutor. Alegerea unei noi schimbări de look nu este niciodată ușoară, mai ales atunci...
PARTENERI
×