Copiii supradotați. 4 lucruri pe care le fac părinții pentru a le susține dezvoltarea

Copiii sunt foarte diferiți între ei, încă din primii ani de la naștere. Unii dintre ei ies în evidență foarte devreme, reușind să atragă atenția adulților într-un mod surprinzător. Specialiștii în educație îi numesc pe aceștia „copii supradotați”. Până devin adulți aceștia ajung, de cele mai multe ori, la performanțe greu de egalat.

Publicat: 25 iulie 2021, 7:23

Psihologii menționează că un copil este dotat dacă are coeficientul de inteligență mai mare de 130. Există, de asemenea, și câteva caracteristici de bază care ne ajută să reperăm mai repede un copil foarte dotat.

Cum identificăm copiii supradotați

Copiii trebuie îndrumați cu atenție pentru a fi ajutați să întreprindă activități potrivite nivelului lor de pregătire. Cel mai important sprijin în dezvoltarea lor va veni din partea părinților.

Dacă ai un micuț despre care crezi că este cu un pas în fața celorlalți copii de aceeași vârstă, ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să-l susții pe drumul său. Nu uita că nu ești singură, și că mai sunt părinți care simt la fel ca tine.

Părinții își încurajează copiii supradotați să-și folosească punctele forte

Fii întotdeauna atentă la aptitudinile înnăscute ale copilului tău și apoi ajută-l să și le dezvolte, conform vârstei sale și capacităților sale. Fiecare copil se naște cu abilități mai potrivite unor domenii decât altora.

În cazul în care copilul tău are înclinație către cifre, calcule, matematică în general, ajută-l în acest sens. Cumpără-i jocuri, cărți, sau, însoțește-l la evenimente de specialitate, menționează Cnbc.com.

Fii un exemplu pentru micuțul tău

Părinții sunt un model pentru copiii lor. De aceea, aceștia ar trebui să demonstreze prin propriile acțiuni legătura dintre munca grea și rezultatele extraordinare. Foarte multe persoane publice au declarat că au avut parte de cele mai bune modele chiar acasă.

Spre exemplu, acesta a fost și cazul lui Bill Gates.

(Tatăl meu) A fost unul dintre cei mai muncitori și mai respectați avocați din Seattle, precum și un lider civic important în regiunea noastră

– Bill Gates

Filantropul a învățat de la părintele său că pentru orice reușită este nevoie de muncă, în mod constant. Fii și tu un ghid pentru copilul tău. Arată-i că nu poate primi nimic de-a gata și că munca asiduă va fi răsplătită.

Copiii supradotați au nevoie să înțeleagă legătura dintre efort și performanță

Acest lucru este întâlnit mai ales în rândul sportivilor. Spre exemplu, Venus și Serena Williams au avut succes pe terenul de tenis datorită mediului creat special pentru ca ele să exceleze în domeniul sportiv. Ascensiunea lor în cele mai importante topuri ale acestui sport a început datorită tatăl lor, Richard Williams. El a avut un plan foarte bine pus la punct, pentru ca fiicele lui să atingă culmile succesului în tenisul mondial.

El și-a stabilit prioritățile foarte devreme. Fetele sale nu aveau nici măcar cinci ani atunci când au fost remarcate primele efecte ale efortului lui Richard Williams. Într-un final, el a reușit să modeleze două dintre cele mai mari nume din istoria tenisului.

Copiii dotați au nevoie de încurajări

Consolidarea încrederii în sine este vitală pentru copiii supradotați. Atunci când un părinte alege să-și susțină copilul, în loc să îl critice, el contribuie din plin la performanța celui mic. Chiar dacă a greșit, vorbește-i în așa fel încât să fii sigură că te ascultă, și mai ales, că a înțeles cum trebuie să procedeze pe viitor.

Încurajează-l de fiecare dată să pună întrebări. Nu contează dacă acestea par lipsite de sens, crează un spațiu sigur în care copilul să se exprime. Va aprecia mult mai mult răbdarea cu care l-ai ascultat, decât răspunsul propriu-zis.

Nu uita de iubire și acceptarea copiilor așa cum sunt. Acestea sunt lucrurile cele mai importante de care ei au nevoie cu adevărat pentru a-și atinge potențialul și pentru a fi fericiți.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton și Meghan Markle, tribuna regală la Turneul de la Wimbledon, 2019. Kate poartă o rochie verde, Meghan Poartă o cămașă albă și o fustă cu o fundă neagră în talie, plus ochelari de soare
Divertisment
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa...
2
Bella Throne, alături de iubitul ei, la Milano Fashion Week 2022, îmbrăcați elegant
Divertisment
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Machiajul și costumul actriței, superbe
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Actrița și-a sărbătorit ziua de naștere cu un machiaj tematic și un costum pe măsură. Vedeta de 24 de ani a publicat imagini de la ziua de naștere...
3
Meadow Walker, îmbrăcată în negru, la premiera Fast and Furious 9
Divertisment
Meadow Walker s-a căsătorit. Tânăra de 22 de ani și Louis Thornton-Allan au mers în fața altarului
Meadow Walker s-a căsătorit cu Louis Thornton-Allan. Cei doi îndrăgostiți și-au confirmat relația în luna iulie. Ulterior s-au logodit în august, iar la începutul acestei luni au ajuns în fața altarului. Meadow Walker este...
4
Alec și Ireland Baldwin, la Premiile Emmy, pe covorul roșu, în anul 2013
Divertisment
Ireland Baldwin e de o frumusețe rară. Fiica lui Alec Baldwin are 26 de ani
Ireland Baldwin e de o frumusețe rară, iar acest lucru a fost remarcat rapid de agențiile de modele. Tânăra de 26 de ani a semnat contracte cu mai multe agenții de modele. Numele ei...
5
Meghan Markle în rochie de mireasă alături de Prințul Harry la costum la ceremonia lor de căsătorie
Divertisment
Thomas Markle Jr face speculații despre căsnicia Prințului Harry. Ce a declarat fratele vitreg al lui Meghan Markle
Thomas Markle Jr face noi speculații despre căsnicia Prințului Harry. Fratele vitreg al lui Meghan Markle a vorbit la un show de televiziune australian despre fostul mariaj al Ducesei de Sussex cu producătorul de...
PARTENERI
×