Reclamă

Copiii supradotați. 4 lucruri pe care le fac părinții pentru a le susține dezvoltarea

Copiii sunt foarte diferiți între ei, încă din primii ani de la naștere. Unii dintre ei ies în evidență foarte devreme, reușind să atragă atenția adulților într-un mod surprinzător. Specialiștii în educație îi numesc pe aceștia „copii supradotați”. Până devin adulți aceștia ajung, de cele mai multe ori, la performanțe greu de egalat.

Publicat: 25 iulie 2021, 7:23

Psihologii menționează că un copil este dotat dacă are coeficientul de inteligență mai mare de 130. Există, de asemenea, și câteva caracteristici de bază care ne ajută să reperăm mai repede un copil foarte dotat.

Cum identificăm copiii supradotați

Copiii trebuie îndrumați cu atenție pentru a fi ajutați să întreprindă activități potrivite nivelului lor de pregătire. Cel mai important sprijin în dezvoltarea lor va veni din partea părinților.

Dacă ai un micuț despre care crezi că este cu un pas în fața celorlalți copii de aceeași vârstă, ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să-l susții pe drumul său. Nu uita că nu ești singură, și că mai sunt părinți care simt la fel ca tine.

Părinții își încurajează copiii supradotați să-și folosească punctele forte

Fii întotdeauna atentă la aptitudinile înnăscute ale copilului tău și apoi ajută-l să și le dezvolte, conform vârstei sale și capacităților sale. Fiecare copil se naște cu abilități mai potrivite unor domenii decât altora.

Reclamă

În cazul în care copilul tău are înclinație către cifre, calcule, matematică în general, ajută-l în acest sens. Cumpără-i jocuri, cărți, sau, însoțește-l la evenimente de specialitate, menționează Cnbc.com.

Fii un exemplu pentru micuțul tău

Părinții sunt un model pentru copiii lor. De aceea, aceștia ar trebui să demonstreze prin propriile acțiuni legătura dintre munca grea și rezultatele extraordinare. Foarte multe persoane publice au declarat că au avut parte de cele mai bune modele chiar acasă.

Reclamă

Spre exemplu, acesta a fost și cazul lui Bill Gates.

(Tatăl meu) A fost unul dintre cei mai muncitori și mai respectați avocați din Seattle, precum și un lider civic important în regiunea noastră

– Bill Gates

Filantropul a învățat de la părintele său că pentru orice reușită este nevoie de muncă, în mod constant. Fii și tu un ghid pentru copilul tău. Arată-i că nu poate primi nimic de-a gata și că munca asiduă va fi răsplătită.

Copiii supradotați au nevoie să înțeleagă legătura dintre efort și performanță

Acest lucru este întâlnit mai ales în rândul sportivilor. Spre exemplu, Venus și Serena Williams au avut succes pe terenul de tenis datorită mediului creat special pentru ca ele să exceleze în domeniul sportiv. Ascensiunea lor în cele mai importante topuri ale acestui sport a început datorită tatăl lor, Richard Williams. El a avut un plan foarte bine pus la punct, pentru ca fiicele lui să atingă culmile succesului în tenisul mondial.

El și-a stabilit prioritățile foarte devreme. Fetele sale nu aveau nici măcar cinci ani atunci când au fost remarcate primele efecte ale efortului lui Richard Williams. Într-un final, el a reușit să modeleze două dintre cele mai mari nume din istoria tenisului.

Copiii dotați au nevoie de încurajări

Consolidarea încrederii în sine este vitală pentru copiii supradotați. Atunci când un părinte alege să-și susțină copilul, în loc să îl critice, el contribuie din plin la performanța celui mic. Chiar dacă a greșit, vorbește-i în așa fel încât să fii sigură că te ascultă, și mai ales, că a înțeles cum trebuie să procedeze pe viitor.

Încurajează-l de fiecare dată să pună întrebări. Nu contează dacă acestea par lipsite de sens, crează un spațiu sigur în care copilul să se exprime. Va aprecia mult mai mult răbdarea cu care l-ai ascultat, decât răspunsul propriu-zis.

Nu uita de iubire și acceptarea copiilor așa cum sunt. Acestea sunt lucrurile cele mai importante de care ei au nevoie cu adevărat pentru a-și atinge potențialul și pentru a fi fericiți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ben Affleck de mână cu Jennifer Lopez în timp ce fac cumpărături din Paris
Divertisment
Ce cadou de nuntă au primit Ben Affleck și Jennifer Lopez de la Jennifer Garner. Fosta soție a actorului a făcut un gest neașteptat
Nunta artistei Jennifer Lopez a ținut zile la rând primele pagini ale presei internaționale. Vedeta s-a bucurat de o ceremonie restrânsă pe care a organizat-o în mare secret alături de soțul său, Ben Affleck....
2
Ducii de Cambridge, la Wimbledon, în haine elegante
Divertisment
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton. Imaginile în care se distrează la petreceri au strâns peste 4 milioane de vizualizări
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton a fost comentat de multe persoane. Imaginile cu cei doi, în timp ce se distrează, cel mai probabil în facultate, au fost vizionate de milioane de...
3
Vlad Gherman, îmbrăcat casual, la Roata Vedetelor
Divertisment
Vlad Gherman a spus totul despre el. Detaliile pe care puțini le știu despre celebrul actor
Vlad Gherman a intrat în lumina reflectoarelor încă din adolescență și s-a făcut remarcat în serialele produse de Ruxandra Ion. În paralel a cucerit inimile tinerilor din România atunci când a cântat în trupa...
4
Un cristal pe masa unei ghicitoare în cărți
Horoscop
Bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață. Ce cristale trebuie să porți
Purtarea acestor bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață îți poate schimba cu adevărat planurile de viitor. De la inele care îți iau ochii la brățări fine ce pot fi purtate doar în...
5
Ramona Olaru, fotografie lângă roata de la Roata Vedetelor
Divertisment
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ce o deranjează cel mai mult la actualul ei partener
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ea a filmat a doua ediție a show-ului difuzat în exclusivitate pe Antena PLAY, Roata Vedetelor. Pentru că și-a dorit să răspundă la toate întrebările,...
PARTENERI
×