Bebelușii petrec cea mai mare parte din timp dormind. Nou-născuții dorm, în medie, 16 ore pe zi. De când se nasc, jumătate din ciclul lor de somn se petrece în faza REM, caracterizată prin mișcarea rapidă a ochilor. În această fază, adulții au parte de vise în timpul nopții. Somnul REM îi ajută pe bebeluși să proceseze informațiile, să transforme observațiile și experiențele în aptitudini, să rețină amintiri și să își dezvolte limbajul.
În jurul vârstei de patru sau cinci ani, copiii sunt deseori capabili să-și amintească scene sau prezența persoanelor. Studiile sugerează că visele unui copil încep să semene cu cele ale unui adult între cinci și șapte ani.
Ce visează bebelușii atunci când plâng sau râd în somn
Experții fac o întreagă dezbatere în preajma acestui subiect. Psihologul David Foulkes, a început să studieze visele copiilor încă din 1960. Concluzia lui a fost că cei mici nu capătă vise cu un conținut narativ bogat până la vârsta când merg la școală. Atunci încep să devină conștienți de propria lor identitate și li se dezvoltă imaginația spațială și vizuală.
Dar cum știi ce visează micuțul tău?
În 2005, neurologul Charles P. Pollak dezvăluia că bebelușii visează lucruri infantile, iar doctorul Alison Gopnik informa părinții că nu putem afla cu exactitate dacă bebelușii visează, dar că putem fi siguri că petrec mai mult timp în faza REM în timpul nopții decât adulții, aceasta fiind asociată viselor.
Dacă bebelușii visează, gradul de complexitate al viziunilor nu va fi atât de dezvoltat ca în cazul adulților. „Visele lor sunt probabil foarte asemănătoare cu ceea ce trăiesc când sunt treji, deoarece au o formă de conștiință preverbală”, spune Antonio Zadra, profesor de psihologie, pentru Todays Parent. „Poate fi o colecție de senzații, fie că este vorba de căldură, alăptare la sân sau imagini ale unei fețe de aproape”. Creierul bebelușilor procesează senzațiile trăite în ziua precedentă, dar la o scalpă mult mai redusă.
Reflexele din timpul somnului
În faza „REM” a somnului, bebelușul poate zâmbi, râde, scânci sau plânge. Deoarece este imposibil să știm cu adevărat dacă bebelușii visează, se crede că atunci când bebelușii zâmbesc sau râd în somn, este adesea un reflex mai degrabă decât un răspuns la un vis pe care îl au. De exemplu, mulți cercetători observă că bebelușii zâmbesc în timpul somnului activ. Când bebelușii trec prin acest ciclu de somn, corpul lor poate face mișcări involuntare, de tipul zâmbetului sau râsului.