Reclamă

Cum să le vorbești copiilor ca să te asculte

Atunci când ești părinte, momentele în care copilul pare să nu te asculte, sau chiar să te ignore complet, pot fi cu adevărat frustrante. Te vei întreba cu ce greșești. Adevărul este că există o serie de motive pentru care copiii nu ascultă, inclusiv că nu au dezvoltat încă această abilitate. Cum să le vorbești copiilor ca să te asculte?

Publicat: 11 mai 2021, 17:15

Indiferent de provocările pe care le întâmpini atunci când vine vorba de abilitățile de ascultare ale copilului tău, este benefic să ai câteva strategii „în mânecă” care să te ajute să îi dezvolți această parte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să le vorbești copiilor ca să te asculte

Un copil care este reticent la a asculta poate fi uneori copleșitor pentru părinți. Suntem obișnuiți să privim acțiunea de a asculta în termeni de respect. Dacă cel mic nu vrea să asculte și să acorde atenție, ci pare distras tot timpul, este un semn al lipsei de respect.

Eșecul de a asculta nu înseamnă însă întotdeauna lipsă respect. Este, de asemenea, o etapă prin care trec copiii, în timp ce încearcă să se „lămurească” în privința lumii în care trăiesc.

Uneori, copiii se luptă să asculte, deoarece mesajele tale sunt prea lungi, prea critice sau te lamentezi prea mult. Ascultarea poate fi, de asemenea, o provocare pentru cei mici dacă mesajele pe care le transmiți sunt prea complicate sau inconsistente.

Uneori eșecul de a asculta sau afișarea unei incapacități de concentrare poate fi legată și de probleme de sănătate ale celui mic. Însă, cel mai adesea, are legătură cu dezvoltarea socială a copilului tău, informează publicațiile de specialitate.

Reclamă

Vorbește mai puțin

Părinții vorbesc prea mult. Potrivit unui expert citat de todayparent.com, un copil primește de la părinți în medie 200 de mustrări verbale zilnice. Câte dintre acestea reține? Aproximativ 25% dintre ele. De fapt acest lucru înseamnă că un copil poate absorbi în medie 50 de „recomandări”. Îi puteți ruga să numere. În felul acesta ei vor fi motivați să învețe cifrele, iar voi vă veți tempera mai ușor, realizând că uneori puteți fi prea critic cu cel mic.

Permite consecințelor naturale să se desfășoare

Reclamă

Cum să le vorbești copiilor ca să te asculte? Vorbește mai puțin și acționează mai mult. A sosit momentul să adopți calmitatea și să lași uneori ca lucrurile să-și urmeze calea naturală. Va fi amuzant și pentru tine când vei vedea că piticum se va confrunta cu efectele propriilor lui acțiuni. De exemplu, dacă l-ai rugat să își strângă jucăriile și el nu a făcut-o, le poți lăsa în mijlocul camerei până va fi suficient de deranjat să le strângă din proprie inițiativă.

Exersează-ți ascultarea activă. Tu ești un model pentru cel mic

Copiii învață cel mai mult observându-i pe adulți. Să recunoaștem, mulți dintre noi nu suntem cu adevărat buni ascultători. Sigur, auzi din zbor ceea ce vorbesc cei din jur, dar ești angrenată în paralel și în alte activități. Ascultarea activă implică însă să fii cu trup și suflet atentă la interlocutorul tău și să răspunzi cu adevărat acestuia. Cât de des poți spune că faci cu adevărat asta?

Multă iubire

Uneori copii nu ascultă pentru a ne transmite un mesaj. Poate vor să ne spună că sunt obosiți și nu îi putem forța să facă ceea ce nu își doresc. E timpul să restaurezi bunele relații cu ajutorul dragostei. Îmbrățișează-l pe cel mic și învață-l să comunice sentimentele pe care le are în loc să le blocheze.

Șoptește în loc să țipi

Pe măsură ce frustrarea ta crește, îți ridici și vocea fără să vrei. Copiii pot fi afectați de acest lucru. Există multe moduri prin care părinții pot intensifica fricile copiilor, fără să-și dea seama. Iar țipatul este unul dintre ele. Dacă șoptești în loc să țipi, reducerea vocii este exact opusul a ceea ce se așteaptă. Iar acest lucru poate duce la un nou rezultat surprinzător pentru tine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×