Indiferent de provocările pe care le întâmpini atunci când vine vorba de abilitățile de ascultare ale copilului tău, este benefic să ai câteva strategii „în mânecă” care să te ajute să îi dezvolți această parte.
Cum să le vorbești copiilor ca să te asculte
Un copil care este reticent la a asculta poate fi uneori copleșitor pentru părinți. Suntem obișnuiți să privim acțiunea de a asculta în termeni de respect. Dacă cel mic nu vrea să asculte și să acorde atenție, ci pare distras tot timpul, este un semn al lipsei de respect.
Eșecul de a asculta nu înseamnă însă întotdeauna lipsă respect. Este, de asemenea, o etapă prin care trec copiii, în timp ce încearcă să se „lămurească” în privința lumii în care trăiesc.
Uneori, copiii se luptă să asculte, deoarece mesajele tale sunt prea lungi, prea critice sau te lamentezi prea mult. Ascultarea poate fi, de asemenea, o provocare pentru cei mici dacă mesajele pe care le transmiți sunt prea complicate sau inconsistente.
Uneori eșecul de a asculta sau afișarea unei incapacități de concentrare poate fi legată și de probleme de sănătate ale celui mic. Însă, cel mai adesea, are legătură cu dezvoltarea socială a copilului tău, informează publicațiile de specialitate.
Vorbește mai puțin
Părinții vorbesc prea mult. Potrivit unui expert citat de todayparent.com, un copil primește de la părinți în medie 200 de mustrări verbale zilnice. Câte dintre acestea reține? Aproximativ 25% dintre ele. De fapt acest lucru înseamnă că un copil poate absorbi în medie 50 de „recomandări”. Îi puteți ruga să numere. În felul acesta ei vor fi motivați să învețe cifrele, iar voi vă veți tempera mai ușor, realizând că uneori puteți fi prea critic cu cel mic.