Din când în când, fiecare copil întâmpină temeri și frici. Pe măsură ce tinerii explorează lumea din jurul lor, având experiențe noi și confruntându-se cu noi provocări, anxietățile și fricile sunt o parte inevitabilă a procesului de creștere.
Moduri prin care părinții pot intensifica fricile copiilor
Deoarece temerile sunt o parte normală a vieții și adesea reprezintă un răspuns la o amenințare reală sau cel puțin percepută în mediul copilului, părinții ar trebui să fie un sprijin pentru ei. Discutând cu copiii lor, aceștia ar trebui să găsească o soluție, ci nu să intensifice, temerile micuților.
Nu știi cum să faci față propriilor frici
Psihologul Lawrence Cohen a introdus un concept care se numește ”a doua găină’’. La ce se referă? Găinile îngheață de frică atunci când văd o altă găină că este speriată și nu se pot relaxa până când acea găină nu își revine. Cu alte cuvinte, copiii preiau fricile părinților, fie că își doresc, fie că nu.
Frica și anxietatea sunt fenomene cu care ne naștem și care apar natural, însă este necesar ca părinții să îi învețe pe copii cum să facă față acestor emoții, susține Kristene Geering, director de conținut în cadrul Parent Lab, potrivit Pure Wow. Așa că în momentul în care un lucru te enervează, nu deveni tensionată în fața celor mici. Îți poți face un ceai sau poți merge la o plimbare care să te relaxeze.
Tacticile tale pentru alungarea temerilor sunt prea complexe
Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani dezvoltă abilitatea de a-și imagina lucruri. În felul acesta, în mintea lor pot apărea frici din cauza monștrilor imaginari de sub pat. Explicațiile lungi și abstracte nu îi vor ajuta deloc pe cei mici. Îi poți liniști citindu-le o poveste în care monstrul să nu mai fie personajul negativ sau le poți aprinde o lumină de noapte.