Chiar dacă rețeta pentru aluat de mucenici moldovenești este destul de asemănătoare cu cea a cozonacului, ea variază de la o regiune la alta.
Ingrediente și mod de preparare pentru mucenicii moldovenești
Pentru aluatul principal se folosesc 550 de grame de făină, 1 plic de drojdie uscată, 125 ml de lapte cald, 150 de grame de zahăr, un ou, 80 de grame de unt, 1 lingură de sare, 2 linguri de miere lichidă, 100 de grame de nuci măcinate și 125 ml de apă.
Pentru siropul care va oferi mucenicilor o aromă unică ai nevoie de 300 ml apă, 150 grame zahăr, rom, vanilie, coajă de lămâie.
Mucenicii moldovenești se prepară destul de ușor, unde mai pui că mirosul din casa ta se va schimba simțitor.
Pentru a obține aluatul perfect pentru mucenici pune făina într-un castron mare, fă o gaură în mijlocul ei, adaugă drojdia uscată, zahărul, sarea, oul, untul, laptele și apa și frământă pentru aproximativ 30 de minute.
La finalul celor 30 de minute, aluatul trebuie să fie elastic și nelipicios. Lasă-l mai apoi la dospit într-un castron, acoperit cu un prosop curat de bucătărie, timp de o oră.
Între timp, pregătește amestecul pe care îl vei folosi pentru a unge mucenicii la cuptor. Tot ce trebuie să faci este să amesteci un ou crud cu laptele și să-l ai la îndemână, la fel și nuca măcinată.
După ce aluatul crește suficient, împarte-l în bucăți mici, rulează cu sucitorul și fă forme de 8. Dimensiunea este la alegerea ta, dar ține cont că mucenicii vor crește destul de mult în cuptor.
Pune-i mai apoi într-o tavă și mai lasă-i să stea acolo pentru încă o oră. După aceea, unge-i cu amestecul din lapte și ou și lasă-i la copt pentru aproximativ 20 de minute.
Cu ce să stropești mucenicii după ce i-ai scos din cuptor
Cât mucenicii se coc în cuptor, poți prepara siropul cu care să-i ungi după ce îi scoți. Ai nevoie de 300 ml apă într-o cratiță pe care să o amesteci cu 150 de zahăr, vanilie și rom. Adu totul la punctul de fierbere. Ulterior, lasă-l la răcit, iar când a ajuns la temperatura camerei, adaugă coaja de lămâie.
După ce mucenicii s-au copt și au ajuns și ei la temperatura camerei îi poți unge cu siropul din zahăr sau îi poți scufunda în el pe ambele părți. Apoi, unge-i cu miere și presară nuca măcinată.
Gustul lor se va îmbogăți cu această combinație de arome, iar mirosul de casă este greu de egalat. Cei dragi se vor bucura de gustul acestor mucenici moldovești. Avantajul atunci când îi faci în casă este că îi poți consuma calzi, spre deosebire de cei pe care îi comanzi și îți asumi riscul să îți ajungă reci.