Rețetele de mucenici variază în funcție de zonele țării, iar reușita deplină a acestora depinde și de iscusința celor care îi prepară. În Muntenia, cea mai îndrăgită este rețeta de mucenici fierți sau mucenici muntenești. Aceștia se prepară dintr-un aluat simplu, modelat în forme mici, simbolizând cifra 8. Mucenicii se fierb într-un sirop aromat cu vanilie și scorțișoară și îmbogățit cu nucă măcinată.
În Moldova, se prepară mucenicii moldovenești, copți în cuptor. Aceștia se prepară dintr-un aluat pufos ca de cozonac sau de pâine, dacă se optează pentru mucenici de post. După coacere, aceștia se vor scălda într-un sirop delicios și aromat și se vor glazura cu miere și multă nucă.
Urmărește mai jos una dintre rețetele de mucenici moldovenești pe care o poți prepara și tu ziua de 9 Martie.
Mucenici moldovenești împletiți – Ingrediente
Pentru a prepara acest tip de mucenici, sunt necesare ingrediente pentru aluatul pufos și ingrediente pentru siropul aromat.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină albă tip 650
- 50 gr drojdie proaspătă
- 150 gr zahăr
- 450 ml lapte
- 100 ml ulei
- 3 ouă
- 1/4 linguriță de sare
- coajă răzuită de la 1/2 lămâie
- coajă răzuită de la 1/2 portocală
- 1 ou pentru uns.
Ingrediente pentru sirop:
- 500 ml apă
- 50 gr zahăr
- 50 gr miere
- coaja răzuită de la 1/2 lămâie
- coaja răzuită de la 1/2 portocală
- 1 baton de vanilie
- 300-350 gr nucă măcinată.