Reclamă

Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară

Din categoria celor mai gustoase rețete de cozonac pe care le poți prepara de sărbători, îți recomandăm o rețetă de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară. Chiar dacă această rețetă de cozonac necesită o metodă laborioasă de preparare, rezultatul final merită tot efortul și timpul alocat.

Publicat: 24 decembrie 2021, 6:25

Este un cozonac al cărui aluat se dospește la rece, în mai multe etape. După coacere se însiropează fierbinte, apoi se păstrează până a doua zi împachetat în folie de prospețime.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cozonacul însiropat rste cunoscut și sub denumirea de cozonac îmbătat. Este pufos, foarte aromat, și are umplutură generoasă de nuci cu scorțișoară și pudră de cacao. Poate fi cel mai delicios desert pentru sărbători sau pentru ocazii speciale. Nu ezita să îl prepari. Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii necesari pentru o reușită sigură.

Cozonac însiropat cu vinars – Ingrediente

Trebuie să menționam faptul că pentru această rețetă de cozonac, toate lichidele se măsoară în grame, nu în mililitri.

Ingrediente pentru aluat de cozonac:

  • 275 gr făină
  • 15 gr drojdie proaspătă
  • 75 gr unt
  • 1 ou întreg + 2 gălbenușuri
  • 60 gr zahăr pudră
  • 2 gr sare fină
  • 15 gr vinars sau coniac
  • 5 gr extract de vanilie
  • coaja răzuită fin de la o lămâie
  • coaja răzuită fin de la o portocală
  • 60 gr lapte rece.
Reclamă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 gr nucă măcinată
  • 100 gr zahăr pudră
  • 20 gr pudră de cacao
  • 15 gr pudră de scorțișoară
  • 1 ou +1 albuș
  • 25 gr vinars
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru sirop:

Reclamă
  • 250 gr zahăr
  • 100 gr apă
  • 100 gr vinars
  • 10 gr extract de vanilie.

Rețetă de cozonac însiropat cu vinars – Mod de preparare

Pentru pregătirea aluatului de cozonac îmbătat îți spunem că este necesar să urmezi câteva etape în procesul de preparare. Prima etapă constă în prepararea aluatului. A doua etapă implică dospirea aluatului la rece pentru câteva ore. Urmează pregătirea compoziției de umplutură, asamblarea cozonacului și din nou dospirea acestuia.

Cum prepari aluatul pentru cozonac însiropat

Începe cu pregătirea drojdiei, pe care o amesteci cu 10 gr de zahăr, 20 gr de făină și 30 gr de lapte cald, pe care le scazi din cantitățile listei de ingrediente. Omogenizează bine amestecul și lasă-l la dospit pentru 10-15 minute. Este necesar ca maiaua de drojdie să-și dubleze volumul atunci când o incluzi în aluat.

Între timp, pregătește ingredientele pentru aluat. Taie untul în 6 cuburi și lasă-l la temperatura camerei. Pune in bolul mixerului oul și cele 2 gălbenușuri, zahărul, coaja de lămâie și cea de portocală, precum și cantitatea de vinars. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când rezultă o compoziție spumoasă.

Adaugă maiaua, făina și laptele rece. Amestecă din nou ingredientele până când obții un aluat compact. Presară sarea peste el și mai amestecă aluatul, adăugând unul câte unul cuburile de unt. Nu adăuga alt cub de unt până când nu este bine încorporat în aluat cel adăugat anterior. După ce ai frământat aluatul, împachetează-l în folie alimentară și pune-l la frigider pentru 2 ore. Aluatul își va dubla volumul în acest interval de timp.

Între timp, pregătește umplutura pentru cozonac amestecând nuca măcinată foarte fin cu zahărul, pudra de scorțișoară, pudra de cacao, ouăle, vinarsul și un praf de sare.

După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate-l de la frigider și împarte-l în două părți egale. Modelează fiecare parte de aluat în câte o bilă. Împachetează cele două bile de aluat în folie de prospețime și pune-le din nou la frigider pentru 3 ore.

Cum asamblezi și coci minunatul cozonac însiropat cu vinars

După ce trec cele trei ore, unge masa de lucru cu puțin ulei și întinde pe rând fiecare bilă de aluat sub forma unui dreptunghi. Întinde umplutura peste foile de aluat lăsând margini de 4 cm libere, de jur împrejur. Rulează strâns aluaturile cu umplutura în interior.

Pune rulourile de aluat în congelator pentru 15 minute. Pregătește forma de cozonac pe care o ungi cu ulei sau unt topit, și așază hârtie de copt în ea.  

Scoate rulourile din congelator și secționează-le în jumătăți pe lungime. Așază-le în cruce, apoi împletește-le și pune împletitura în tava de copt. Acoperă forma de cozonac cu folie alimentară și pune-o la frigider pentru 8 ore.

Vezi mai multe imagini în galeria foto!

Cozonac împletit în tava de copt
După împletire, cozonacul se așază în tavă și se pune la rece pentru 8 ore / Shutterstock

După acest interval, pune în cuptor, la baza acestuia, un vas cu apă fierbinte. Scoate cozonacul din frigider, înlătură folia alimentară și pune-l în cuptor, pe raftul de deasupra vasului cu apă fierbinte. Lasă-l acolo pentru 30 minute. După ce trec cele 30 minute, scoate oala cu apă și tava cu cozonac. Pornește cuptorul la 160 de grade Celsius și lasă-l să atingă această temperatură. Apoi coace cozonacul pentru 45-50 de minute.

Între timp, pregătește siropul. Amestecă într-un ibric apa cu zahărul și fierbe-le până când se dizolvă zahărul. Stinge focul, lasă siropul să se tempereze 5 minute, apoi adaugă vinarsul și vanilia. Acoperă ibricul și lasă-l așa până se răcește siropul.

După coacerea cozonacului, lasă-l să se tempereze 5 minute, apoi toarnă siropul rece peste el. Acoperă cozonacul cu folie de prospețime și lasă-l la rece până a doua zi. Minunatul cozonac însiropat cu vinars va fi suficient de hidratat a doua zi, iar gustul se va desăvârși.

Și dacă ți-ai propus să pregătești mai mulți cozonaci pentru masa de Crăciun, îți oferim și o rețetă de cozonac fără frământare, mai simplu și mai rapid de pregătit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Patrick Schwarzenegger o sărută tandru pe logodnica sa
Divertisment
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Cum au fost cei doi pozați în public
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Fiul lui Arnold a fost surprins în timp ce își săruta romantic logodnica, înainte de a o apuca jucăuș de posterior în public. Fiul...
2
O femeie care ține în mână o ladă cu legume proaspet, care conțin mai mult potasiu decât peștele
Sănătate
Leguma care are mai mult potasiu decât peștele. De ce recomandă nutriționiștii să o incluzi în dieta ta
Nutriționiștii au dezvăluit care este leguma care are mai mult potasiu decât peștele. Ei recomandă să o incluzi cât mai des în dieta zilnică. Potasiul este necesar pentru funcționarea normală a tuturor celulelor. El...
3
O femeie frumoasă care reprezintă una dinte cele zodii pentru care viața este mai bună în ziua de 23 martie 2025
Horoscop
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Acești nativi din zodiac au parte de multe surprize plăcute în această perioadă. Pe 23 martie 2025, viața devine...
4
David Hasselhoff, alături de Pamela Bach, pe vremea când formau un cuplu
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
5
Hilaria Baldwin, alături de soțul ei, la un eveniment
Divertisment
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Chiar și fanii au spus că e un moment greu de privit
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Totul s-a întâmplat în timpul unui interviu, un moment care a devenit rapid viral pe rețelele sociale. Personalitatea TV, în vârstă de 41 de...
PARTENERI
×