Reclamă

Mucenici fierți în lapte. Mucenici tradiționali, muntenești

Dacă îți dorești să întâmpini cum se cuvine sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici, pe data de 9 martie, îți oferim o rețetă de mucenici muntenești fierți în lapte. Sunt delicioși și foarte aromați cu scorțișoară și vanilie.

Publicat: 8 martie 2022, 6:17

 Ziua Sfinților 40 de Mucenici este considerată de români una dintre cele mai populare sărbători ale primăverii. Mucenicii, întâlniți și sub denumirea de măcinici, reprezintă o ofrandă adusă celor 40 de soldați creștini din Sevastia. Curajul și dorința soldaților de a-și păstra neștirbită credința creștină i-au transformat în sfinți martiri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce ai de făcut pentru a sărbători cum se cuvine această zi este să pregătești un aluat simplu din făină cu apă și puțin ulei. Cu un decupator special în formă de cifra 8 decupezi aluatul întins într-o foaie subțire. Întinzi decupajele pe hârtie de copt și le lași la uscat câteva ore. Apoi le fierbi într-un delicios sirop din lapte cu vanilie, miere și scorțișoară. Nu va lipsi nici nuca, un ingrediente de bază în prepararea rețetelor de mucenici.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea mucenicilor muntenești fierți în lapte.

Mucenici fierți în lapte – Ingrediente

Pentru prepararea mucenicilor muntenești sunt necesare ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru siropul de lapte.

Reclamă

Pentru aluat de mucenici:

  • 1 kg făină tip 650
  • 450 ml apă fierbinte
  • 50 ml ulei
  • 1/4 linguriță de sare.

Pentru sirop:

  • 3 l lapte
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 2 lingurițe cu extract de vanilie
  • 200 gr miere de albine
  • 350 gr nucă măcinată
  • 3 lingurițe cu pudră de scorțișoară
  • coajă răzuită de la o lămâie
  • 1/4 linguriță cu sare.
Reclamă

Mucenici fierți în lapte – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului deoarece acesta necesită frământare, modelare și uscare. Abia după ce sunt bine uscați mucenicii, îți recomandăm să prepari siropul în care îi vei fierbe.

Cum prepari aluat pentru mucenici muntenești

Pune apa într-un vas pe flacăra aragazului. Las-o să se înfierbânte ușor, apoi stinge focul și adaugă sarea și uleiul. Amestecă intens până când sarea se dizolvă.

Trece făina prin sită într-un bol. Toarnă la mijlocul făinii lichidul ușor fierbinte, în timp ce amesteci cu un tel sau o spatulă, până când făina absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, dar nu foarte ferm. Acoperă aluatul cu un ștergar și lasă-l să se odihnească aproximativ 15 minute.

Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime. Cu un decupator special în formă de cifra 8, decupează foaia de aluat. Decupajele realizate reprezintă mucenicii.

Așază decupajele pe o planșetă sau un suport de lemn. Lasă-le să se usuce pentru 4-5 ore, la temperatura camerei. Întoarce-le de pe o parte pe cealaltă pentru a se usca uniform.

Vezi mai multe imagini cu mucenicii muntenești în GALERIA FOTO!

Mucenici muntenești puși la uscat pe un tocător de lemn
Mucenicii muntenești se lasă la uscat 5-6 ore înainte de a fi fierți în sirop / Shutterstock

Dacă nu ai acel decupator special, poți folosi pentru realizarea mucenicilor două păhărele micuțe, de diametre diferite. Cu paharul mai mare decupează cercuri din aluat. Cu paharul mic decupezi interioarele acestor cercuri. Răsucește decupajele cu mijlocul pe la jumătate realizând forma cifrei opt.

Cum prepari mucenici fierți în lapte

Punem un vas cu laptele pe flacăra aragazului. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere, trage vasul de pe foc și adaugă sarea și zahărul vanilinat. Amestecă pentru a se topi zahărul și sarea.

Adaugă mucenicii bine uscați și pune din nou vasul pe flacăra aragazului. Lasă mucenicii să fiarbă 10-12 minute sau până când aceștia se vor ridica la suprafața laptelui. Adaugă aromele: vanilia, scorțișoara, coaja de lămâie, dar și nuca măcinată grosier. Mai fierbe ingredientele pentru 5-6 minute, apoi stinge focul.

Acoperă vasul cu un capac și lasă mucenicii și nuca să se hidrateze în infuzia de arome. Când se mai temperează, adaugă mierea și amestecă până când se diluează.

Savurează delicioșii mucenici în timp ce te poți informa despre Ziua Sfinților 40 de Mucenici: semnificații și tradiții.

Poți savura mucenicii fierți atât calzi cât și reci, sunt delicioși în ambele variante.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×