Reclamă

Mucenici pufoși din aluat de cozonac, delicioși și foarte aromați

Pentru ziua de 9 Martie, când sunt sărbătoriți cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, avem pentru tine o rețetă de mucenici pufoși din aluat de cozonac. Sunt mucenici moldovenești glazurați cu miere și miez de nucă, absolut delicioși și foarte aromați.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 martie 2024, 5:49

Ziua de 9 martie este cunoscută ca ziua de mucenici sau ziua de măcinici, în calendarul popular. În amintirea celor 40 de mucenici din Sevastia, în zona Moldovei se pregătesc cornuri pufoase din aluat de cozonac, împletite și modelate sub forma cifrei 8.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După coacere, sunt glazurate cu miere și presărate cu miez de nucă. Acestea reprezintă mucenicii moldovenești.

În Dobrogea și în Muntenia, mucenicii se prepară de dimensiuni foarte mici, tot sub forma cifrei 8, însă aceștia se fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă măcinată. Se spune că fiertura acestor mucenici simbolizează lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Descoperă aici și un articol despre semnificații și tradiții pentru Ziua Sfinților 40 de Mucenici sau Ziua de Măcinici.

Reclamă

În continuare, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării mucenicilor moldovenești din aluat de cozonac.

Mucenici pufoși din aluat de cozonac – Ingrediente

Pentru prepararea acestor mucenici pufoși, ai nevoie de ingrediente clasice, pe care le folosești la aluatul de cozonac. În locul ingredientelor pentru umplutura cozonacului, ai nevoie de alte ingrediente pentru glazurarea mucenicilor.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 150 gr zahăr
  • 3 gălbenușuri de ouă medii
  • un praf de sare
  • 450 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • coajă rasă de lămâie și de portocală
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Reclamă

Ingrediente pentru glazurat:

  • 250 ml apă
  • 100 gr miere
  • coaja de la o lămâie
  • 300-350 gr nucă măcinată.

Mucenici pufoși din aluat de cozonac – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul de mucenici. Ca în cazul aluatului pentru cozonac, ingredientele se aduc pe masa de lucru și se lasă un timp la temperatura camerei, pentru a se mai încălzi.

Trece făina prin sită în bolul de frământare, chiar de două ori, pentru a fi mai aerată. Amesteca drojdia cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald, până când se diluează și compoziția devine omogenă.

Pune gălbenușurile într-un bol și adaugă peste ele sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin.

Cum prepari aluatul pentru mucenici

În timp ce drojdia se activează în bol, amestecă gălbenușurile cu ingredientele din celălalt bol până când obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare. Adaugă uleiul și esența și omogenizează compoziția.

În bolul cu făină creează un loc adânc la jumătate. Pune acolo maiaua de drojdie și compoziția de gălbenușuri. Peste acestea toarnă treptat laptele cald în timp ce amesteci energic toate ingredientele din bol. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la loc cald pentru aproximativ o oră. În acest timp, aluatul își va dubla volumul.

Descoperă și rețeta mucenicilor muntenești sau fierți, foarte gustoși și interesanți.

Cum formezi și coci mucenici pufoși din aluat de cozonac

După dospirea suficientă a aluatului, împarte-l în 20 de bucăți. Modelează fiecare bucată de aluat în șnururi, pe masa unsă cu ulei. Apoi, împletește câte două șnururi și formează din împletitură cifra 8.

Așază mucenicii împletiți în tava acoperită cu hârtie de copt, la distanțe de 2-3 cm. Acoperă-i cu folie sau cu un ștergar curat și mai lasă-i la temperatura camerei timp de 30-40 de minute.

Colaj de poze cu pașii de formare ai mucenicilor
Mucenicii se împletesc, apoi se modelează sub forma cifrei 8 / Rețetepentrutoategusturile.ro

Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune tava în cuptor și coace mucenicii pentru 20-30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți la suprafață.

Cum prepari siropul și glazurezi mucenicii

Punem apa într-un vas, pe foc, și adaugă coaja de lămâie. Fierbe apa doar atât cât să se aromatizeze, apoi stinge focul și las-o să se tempereze timp de 12-15minute. În acest interval de timp se vor tempera și mucenicii copți.

Adaugă mierea în apa aromată și amestecă bine până când aceasta este dizolvată. Apoi, toarnă câte puțin sirop peste mucenicii din tavă, până vor fi însiropați suficient. Unge-i cu puțină miere ușor diluată cu puțin sirop și presară peste ei din abundență, miez de nucă tocat mai grosier.

Mucenici pufoși din aluat de cozonac, decorați cu nucă, în tava de copt
Nuca măcinata se aromatizează cu scorțișoară / Shutterstock

Lasă delicioșii mucenici pufoși din aluat de cozonac să se odihnească puțin pentru a se însiropa, apoi pot fi serviți.

Tot pentru ziua de 9 martie mai poți prepara și rețeta de mucenici umpluți cu nucă și cacao.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×