Rețetele de mucenici variază de la o zonă la alta. Acestea sunt pregătite cu precădere în luna martie pentru a marca Sărbătoarea Sfinților Mucenici. Ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru a te bucura de un desert cu adevărat tradițional și savuros.
Ce poți pune în aluatul mucenicilor moldovenești ca să iasă pufoși și aromați
Mucenici moldovenești sunt unii dintre cei mai îndrăgiți. Rețeta provine din zona Moldovei, după cum spune și numele, dar a ajuns să se răspândească în întreaga țară. Mucenicii moldovenești sunt asemănători cu conurile, aluatul fiind asemănător cu acela al cozonacului.
Mucenicii moldovenești sunt însiropați cu un sirop aromat și îndulcit cu miere, iar la final sunt decorați cu nucă.
Pe lângă rețeta de mucenici moldovenești mai există și varianta mucenicilor muntenești. Mucenicii muntenești sunt acei mucenici micuți fierți într-un sirop aromat cu scorțișoară, coajă de lămâie, portocală și nucă.
Ingredientul secret al mucenicilor moldovenești este dat de coaja rasă de portocală. Aceasta oferă o aromă deosebită aluatului pufos. Pentru această rețetă de mucenici moldovenești pufoși și aromați vei avea nevoie de:
- 1 kg de făină
- 50 gr de drojdie proaspătă
- 150 g de zahăr
- 2 ouă
- un praf de sare
- 450 ml de lapte
- 100 ml de ulei
- coaja rasă de lămâie și portocală.
Pentru sirop vei avea nevoie de:
- 500 ml de apă
- 50 gr de zahăr
- 50 gr de miere
- 300 – 350 g nucă măcinată
- coaja de la o lămâie rasă.