Home // Lifestyle // Rețete // Tăiței cu nucă și pesmet. Desert de post cu gust de copilărie
Tăiței cu nucă și pesmet. Desert de post cu gust de copilărie
Una dintre rețetele de desert delicios de post, cu gust de copilărie, este cea de tăiței cu nucă si pesmet. Este o rețetă simplă și rapidă, din caietul mamei sau al bunicii, îngălbenit de trecerea timpului.
Pentru prepararea tăițeilor ai nevoie de câteva ingrediente foarte simple, pe care le deții cu siguranță în cămară. Nici celelalte ingrediente nu sunt complexe.
Pentru tăiței de casă:
100 gr de făină
40 ml de apă minerală sau plată
1 lingură cu ulei de măsline
1 praf de sare
20-30 gr de făină pentru masa de lucru.
Reclamă
Pentru desert:
200 gr tăiței
50 gr pesmet alb
100 gr zahăr
50 gr nucă
1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Tăiței cu nucă si pesmet – Mod de preparare
Dacă vei prepara tăițeii în casă, ideal ar fi să-i pregătești de seara. Îi poți folosi și în câteva ore de la formare, dacă îi treci prin făină mai multă, pentru a nu se lipi între ei.
Cum prepari tăiței de casă
Curăță bine masa din bucătărie sau folosește o planșetă de frământat aluaturi. Trece făina prin sită direct pe masă sau pe planșeta de lucru. Adaugă puțină sare și amestec-o bine cu făina. Poți prepara aluatul și fără sare deoarece vei adăuga mai multă sare în apa în care vei fierbe tăițeii.
Într-un pahar sau un bol, amestecă apa cu uleiul. Toarnă treptat lichidul obținut peste făina de pe planșetă, în timp ce amesteci cu o spatulă pentru omogenizarea aluatului. Amestecă bine cu spatula, apoi frământă aluatul cu mâinile până când devine compact și nelipicios. Împachetează aluatul într-o folie și pune-l la rece pentru 30 de minute.
Apoi, întinde aluatul pentru tăiței pe masa presărată cu făină, în foi subțiri și decupează tăițeii în funcție de mărimea dorită. Pune tăițeii pe un platou sau într-o tavă și lasă-i la uscat câteva ore sau până a doua zi.
Cum prepari tăiței cu nucă si pesmet
Pune o oală cu multă apă la fiert și adaugă o lingură de sare. Când apa începe să fiarbă adaugă tăițeii. Fierbe-i timp de 8-10 minute sau până când sunt bine hidratați.
Așază o tigaie pe flacăra aragazului și adaugă în ea pesmetul, pudra de scorțișoară și zahărul. Setează flacăra la minim și amestecă constant în tigaie până când zahărul se topește și pesmetul se caramelizează.
În altă tigaie, poți rumeni ușor și miezul de nucă, pentru 2-3 minute. Apoi, îl toci mai grosier cu un cuțit.
După ce tăițeii au fiert, scurge-i și adaugă-i peste pesmetul caramelizat și aromatizat cu scorțișoară.
Adaugă și nucile tocate, amestecă bine totul și te poți răsfăța cu o porție caldă de tăiței cu nucă si pesmet. Sunt delicioși atât calzi, cât și reci.