Reclamă

Tăiței cu nucă și pesmet. Desert de post cu gust de copilărie

Una dintre rețetele de desert delicios de post, cu gust de copilărie, este cea de tăiței cu nucă si pesmet. Este o rețetă simplă și rapidă, din caietul mamei sau al bunicii, îngălbenit de trecerea timpului.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 decembrie 2023, 6:47

Poți opta pentru a prepara tăițeii în propria bucătărie. Se pregătesc foarte ușor, dar necesită un timp de uscare, înainte de fierbere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă timpul nu-ți permite preparare tăițeilor, îi găsești cu ușurință în magazinele alimentare. Poți folosi și alte tipuri de paste, lungi sau scurte.

Ca tip de pesmet, este ideal cel alb. Și pe acesta îl poți pregăti în casă, măcinând fin cei mai simpli biscuiți.

Un alt ingrediente nelipsit de la un astfel de desert este pudra de scorțișoară.

Îți oferim mai jos rețeta completă cu tăițeii preparați în casă, pentru momentele în care ai mai mult timp să te aventurezi în bucătărie.

Reclamă

Tăiței cu nucă și pesmet – Ingrediente

Pentru prepararea tăițeilor ai nevoie de câteva ingrediente foarte simple, pe care le deții cu siguranță în cămară. Nici celelalte ingrediente nu sunt complexe.

Pentru tăiței de casă:

  • 100 gr de făină
  • 40 ml de apă minerală sau plată
  • 1 lingură cu ulei de măsline
  • 1 praf de sare
  • 20-30 gr de făină pentru masa de lucru.
Reclamă

Pentru desert:

  • 200 gr tăiței
  • 50 gr pesmet alb
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr nucă
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.

Tăiței cu nucă si pesmet – Mod de preparare

Dacă vei prepara tăițeii în casă, ideal ar fi să-i pregătești de seara. Îi poți folosi și în câteva ore de la formare, dacă îi treci prin făină mai multă, pentru a nu se lipi între ei.

Cum prepari tăiței de casă

Curăță bine masa din bucătărie sau folosește o planșetă de frământat aluaturi. Trece făina prin sită direct pe masă sau pe planșeta de lucru. Adaugă puțină sare și amestec-o bine cu făina. Poți prepara aluatul și fără sare deoarece vei adăuga mai multă sare în apa în care vei fierbe tăițeii.

Într-un pahar sau un bol, amestecă apa cu uleiul. Toarnă treptat lichidul obținut peste făina de pe planșetă, în timp ce amesteci cu o spatulă pentru omogenizarea aluatului. Amestecă bine cu spatula, apoi frământă aluatul cu mâinile până când devine compact și nelipicios. Împachetează aluatul într-o folie și pune-l la rece pentru 30 de minute.

Apoi, întinde aluatul pentru tăiței pe masa presărată cu făină, în foi subțiri și decupează tăițeii în funcție de mărimea dorită. Pune tăițeii pe un platou sau într-o tavă și lasă-i la uscat câteva ore sau până a doua zi.

Tăiței în farfurii, puși la uscat
După formare, tăițeii se lasă la uscat pentru câteva ore / Shutterstock

Cum prepari tăiței cu nucă si pesmet

Pune o oală cu multă apă la fiert și adaugă o lingură de sare. Când apa începe să fiarbă adaugă tăițeii. Fierbe-i timp de 8-10 minute sau până când sunt bine hidratați.

Așază o tigaie pe flacăra aragazului și adaugă în ea pesmetul, pudra de scorțișoară și zahărul. Setează flacăra la minim și amestecă constant în tigaie până când zahărul se topește și pesmetul se caramelizează.

În altă tigaie, poți rumeni ușor și miezul de nucă, pentru 2-3 minute. Apoi, îl toci mai grosier cu un cuțit.

După ce tăițeii au fiert, scurge-i și adaugă-i peste pesmetul caramelizat și aromatizat cu scorțișoară.

Tăiței cu nucă si pesmet în tigaie
După fierbere, tăițeii se amestecă cu ingredientele din tigaie / Shutterstock

Adaugă și nucile tocate, amestecă bine totul și te poți răsfăța cu o porție caldă de tăiței cu nucă si pesmet. Sunt delicioși atât calzi, cât și reci.

Dacă ești în căutare de deserturi simple și de post, îți recomandăm să încerci o rețetă de melcișori cu scorțișoară.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×