Reclamă

Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert

Dacă adori baclavaua turcească, dar dorești să ții post, avem pentru tine și rețeta de baclava de post. Merită preparată pentru că este la fel de delicioasă și aromată, precum cea clasică.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 noiembrie 2023, 6:20

Baclavaua turcească este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi orientale, care cucerește de la prima degustare. Chiar dacă te poți bucura de gustul lui în orice cofetărie, îl poți prepara cu ușurință și în propria bucătărie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Desertul este compus din straturi succesive de foi subțiri de plăcintă, umplute cu nuci măcinate. După coacere, baclavaua se însiropează cu un sirop aromat și se glazurează cu miere. Încearcă și tu rețeta în varianta de post, urmând lista de ingrediente și pașii necesari pe care ți le oferim mai jos.

Baclava de post – Ingrediente

Pentru a prepara desertul din bucătăria turcească poți opta și pentru foile de plăcintă din comerț.

Reclamă

Dacă timpul îți permite, îți sugerăm să le prepari și pe acestea în casă.

Pentru foile de aluat:

  • 500 gr de făină
  • 200 ml de apă
  • 75 ml de ulei
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1/3 linguriță de sare
  • ulei pentru uns tava.

Pentru umplutura de nuci:

  • 500 gr de nuci măcinate
  • 150 gr margarină de calitate sau ulei.
Reclamă

Pentru sirop

  • 800 ml de apă
  • 350 gr de zahăr
  • 4 ml esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguri suc de lămâie.

Pentru decor:

  • 5-6 linguri miere
  • 2 lingurițe de apă.

Baclava de post – Mod de preparare

Dacă optezi pentru pregătirea foilor de aluat în casă, începe cu prepararea acestuia. Aluatul din comerț, necesită doar decongelare, înainte de a-l folosi.

Cum prepari aluat pentru foile de baclava

Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea. Amestecă într-un ibric apa cu oțetul și uleiul și încălzește ușor amestecul. Apoi, toarnă-l treptat peste făina din vas, în timp ce amesteci energic cu o spatulă sau un tel. După ce ai turnat tot lichidul, iar aluatul a devenit compact, frământă-l până când nu va mai fi lipicios.

Dă formă sferică aluatului, împachetează-l într-o folie de plastic și lasă-l să se odihnească timp de o oră, la temperatura camerei.

Între timp, poți pregăti umplutura. Pune margarina într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și lasă-o să se topească. Macină nucile ușor grosier și unge cu ulei o tavă de copt cu dimensiunile aproximative de 24/36 cm.

Cum montezi și coci baclava de post

Înainte de a monta desertul în tava de copt, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Împarte aluatul în 12 părți aproximativ egale.

Folosește sucitorul de aluaturi și întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie subțire. Formează un grup de șase foi, pe care le ungi între ele cu margarină topită sau cu ulei. Apoi, așază-le în tavă. Întinde un strat generos de margarină sau de ulei peste pachetul de foi. Apoi, presară nuca măcinată.

Adaugă al doilea grup de șase foi unse între ele cu margarină sau ulei. Cu un cuțit cu lama ascuțită, crestează foile de la suprafață, delimitând astfel porțiile de baclava.

Introdu tava cu baclava de post în cuptor și coace-o pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade Celsius.

Tavă cu baclava de post porționată
După coacere, baclavaua se siropează fierbinte cu sirop rece / Shutterstock

Pentru a prepara siropul, amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară. Apoi, fierbe siropul până când se mai reduce și devine mai consistent. După stingerea focului, adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.

Imediat după ce scoți tava cu baclava din cuptor, toarnă siropul rece peste aceasta. Las-o să se răcească, unge-o cu miere diluată cu puțină apă și pune tava la rece până a doua zi.

Descoperă aici și rețetă clasică de baclava turcească, pe care o poți prepara după ce se termină perioada de post.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×