Reclamă

Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert

Dacă adori baclavaua turcească, dar dorești să ții post, avem pentru tine și rețeta de baclava de post. Merită preparată pentru că este la fel de delicioasă și aromată, precum cea clasică.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 noiembrie 2023, 6:20

Baclavaua turcească este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi orientale, care cucerește de la prima degustare. Chiar dacă te poți bucura de gustul lui în orice cofetărie, îl poți prepara cu ușurință și în propria bucătărie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Desertul este compus din straturi succesive de foi subțiri de plăcintă, umplute cu nuci măcinate. După coacere, baclavaua se însiropează cu un sirop aromat și se glazurează cu miere. Încearcă și tu rețeta în varianta de post, urmând lista de ingrediente și pașii necesari pe care ți le oferim mai jos.

Baclava de post – Ingrediente

Pentru a prepara desertul din bucătăria turcească poți opta și pentru foile de plăcintă din comerț.

Reclamă

Dacă timpul îți permite, îți sugerăm să le prepari și pe acestea în casă.

Pentru foile de aluat:

  • 500 gr de făină
  • 200 ml de apă
  • 75 ml de ulei
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1/3 linguriță de sare
  • ulei pentru uns tava.

Pentru umplutura de nuci:

  • 500 gr de nuci măcinate
  • 150 gr margarină de calitate sau ulei.
Reclamă

Pentru sirop

  • 800 ml de apă
  • 350 gr de zahăr
  • 4 ml esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguri suc de lămâie.

Pentru decor:

  • 5-6 linguri miere
  • 2 lingurițe de apă.

Baclava de post – Mod de preparare

Dacă optezi pentru pregătirea foilor de aluat în casă, începe cu prepararea acestuia. Aluatul din comerț, necesită doar decongelare, înainte de a-l folosi.

Cum prepari aluat pentru foile de baclava

Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea. Amestecă într-un ibric apa cu oțetul și uleiul și încălzește ușor amestecul. Apoi, toarnă-l treptat peste făina din vas, în timp ce amesteci energic cu o spatulă sau un tel. După ce ai turnat tot lichidul, iar aluatul a devenit compact, frământă-l până când nu va mai fi lipicios.

Dă formă sferică aluatului, împachetează-l într-o folie de plastic și lasă-l să se odihnească timp de o oră, la temperatura camerei.

Între timp, poți pregăti umplutura. Pune margarina într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și lasă-o să se topească. Macină nucile ușor grosier și unge cu ulei o tavă de copt cu dimensiunile aproximative de 24/36 cm.

Cum montezi și coci baclava de post

Înainte de a monta desertul în tava de copt, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Împarte aluatul în 12 părți aproximativ egale.

Folosește sucitorul de aluaturi și întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie subțire. Formează un grup de șase foi, pe care le ungi între ele cu margarină topită sau cu ulei. Apoi, așază-le în tavă. Întinde un strat generos de margarină sau de ulei peste pachetul de foi. Apoi, presară nuca măcinată.

Adaugă al doilea grup de șase foi unse între ele cu margarină sau ulei. Cu un cuțit cu lama ascuțită, crestează foile de la suprafață, delimitând astfel porțiile de baclava.

Introdu tava cu baclava de post în cuptor și coace-o pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade Celsius.

Tavă cu baclava de post porționată
După coacere, baclavaua se siropează fierbinte cu sirop rece / Shutterstock

Pentru a prepara siropul, amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară. Apoi, fierbe siropul până când se mai reduce și devine mai consistent. După stingerea focului, adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.

Imediat după ce scoți tava cu baclava din cuptor, toarnă siropul rece peste aceasta. Las-o să se răcească, unge-o cu miere diluată cu puțină apă și pune tava la rece până a doua zi.

Descoperă aici și rețetă clasică de baclava turcească, pe care o poți prepara după ce se termină perioada de post.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×