Reclamă

Baclava. Rețeta celui mai îndrăgit desert din bucătăria turcească

Dacă nu ai încercat să prepari la tine în bucătărie rețeta de baclava, nu mai ezita, pentru că se pregătește simplu și cu ingrediente simple. Astfel, te vei bucura de gustul celui mai îndrăgit desert din bucătăria turcească.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 9 mai 2023, 6:00

Rețeta pentru baclava turcească se prepară din straturi succesive de foi subțiri de aluat și nuci măcinate. Foile de aluat le poți prepara în casă, dar dacă nu dispui de timp, poți folosi foi de plăcintă din comerț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După ce se așază în tavă, prăjitura se crestează ușor la suprafață pentru a delimita porțiile, iar după coacere, baclavaua se însiropează cu un sirop aromat și se glazurează cu miere.

Prepară și tu rețeta, urmând lista de ingrediente și pașii necesari pe care ți le oferim mai jos.

Rețetă de baclava – Ingrediente

Dacă te decizi să prepari și foile de aluat în casă, îți oferim și lista de ingrediente necesare pentru acestea.

Reclamă

Pentru foile de aluat:

  • 350-400 gr de făină
  • 175 ml de apă
  • 50 ml de ulei
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1/2 linguriță de sare.

Pentru umplutura de nuci:

  • 500 gr de nuci măcinate
  • 120 gr de unt topit.
Reclamă

Pentru sirop

  • 750 ml de apă
  • 350 gr de zahăr
  • 4 ml esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguri suc de lămâie.

Pentru decor:

  • 5-6 linguri miere
  • fistic măcinat pentru decor
  • puțin unt pentru uns tava.

Rețetă de baclava – Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea aluatului, dacă te-ai decis să îl prepari în casă. Dacă folosești aluat din comerț, acesta necesită decongelare.

Cum prepari aluat pentru foile subțiri de baclava

Pune făina într-un bol de frământare și amestec-o cu sarea. Pune la încălzit în același vas, apa cu oțetul și uleiul. Toarnă treptat din amestecul lichid încălzit peste făina din vas și amestecă intens cu o spatulă sau un tel. Frământă un aluat nu foarte ferm, ușor moale, dar nelipicios.

Acoperă aluatul cu un bol de sticlă sau cu o folie de plastic și lasă-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei.

Între timp te poți ocupa de pregătirea ingredientelor pentru umplutură. Pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și lasă-l să se topească. Macină nucile ușor grosier și unge cu unt o tavă de copt cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm.

Cum formezi și coci desertul Baclava

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Ridică folia de pe aluat și împarte-l în 12 părți aproximativ egale.

Cu ajutorul sucitorului, întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie subțire. Formează un grup de șase foi, pe care le ungi între ele cu unt topit și le așezi în tavă. Peste a patra foaie pune unt din abundență și presară nuca măcinată.

Peste nuca măcinată așază al doilea grup de șase foi unse între ele cu unt. Cu un cuțit cu lama ascuțită, crestează foile de la suprafață, delimitând astfel porțiile de baclava.

Pune tava în cuptor și coace baclavaua pentru aproximativ 40 de minute.

Între timp, prepară siropul. Amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Fierbe siropul până când devine mai consistent. După stingerea focului, adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.

Toarnă siropul rece peste baclava imediat ce ai scos-o din cuptor. Apoi, las-o să se răcească, unge-o cu miere și pune tava la rece până a doua zi. Opțional, o poți decora cu fistic mărunțit.

Desert turcesc cu foi subțiri și nucă în tavă
După ce se așază în tavă prăjitura se crestează ușor la suprafață pentru a delimita porțiile / Shutterstock

Descoperă și rețeta de Sarailie sau altfel de Baclava.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×