Reclamă

Pesmeți cu brânză. Rețetă tradițională dobrogeană

Din categoria rețetelor tradiționale românești, avem pentru tine o rețetă delicioasă de pesmeți cu brânză. Este o rețetă tradițională dobrogeană de plăcinte pufoase cu brânză sărată.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 noiembrie 2023, 6:16

Cele mai apreciate rețete sunt întotdeauna cele tradiționale pentru că sunt înnobilate cu gustul copilăriei. Fiecare regiune a țării are un palmares bogat de rețete tradiționale, una mai delicioasă decât alta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De data aceasta, poposim în bucătăria dobrogeană, renumită nu numai prin rețetele de preparate din pește, ci și prin rețetele de plăcinte cu brânză. Una dintre rețetele vechi din Dobrogea de Nord este rețeta de pesmeți. Aceștia se preparau în casele dobrogene atunci când se pregătea pâinea.

Sunt niște plăcinte din aluat dospit, umplute cu o compoziție din brânză. Compoziția de umplutură se poate prepara simplă, din brânză dulce sau sărată, dar și combinată cu cozi de ceapă verde sau alte ingrediente.

Îți oferim mai jos varianta simplă a pesmeților cu brânză sărată, pentru gustări delicioase.

Rețetă de pesmeți cu brânză – Ingrediente

Pentru prepararea pesmeților ai nevoie de de trei tipuri de ingrediente: pentru aluatul dospit, umplutura de brânză și gratinare și însiropare.

Reclamă

Împarte lista de la început în funcție de elementele ce compun rețeta.

Pentru aluat dospit:

  • 500 gr făină clasică
  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de zahăr
  • 220 ml apă caldă
  • 30 ml ulei
  • 1/2 linguriță de sare.
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 500 gr brânză sărată
  • 2 ouă.

Pentru gratinat:

  • 250 gr iaurt clasic
  • 2 ouă
  • 1 praf de sare.

Ingrediente ajutătoare:

  • 20 gr de unt pentru tava de copt
  • făină pentru masa de lucru.

Rețetă de pesmeți cu brânză – Mod de preparare

Pentru că pesmeții se prepară din aluat dospit, începe cu pregătirea ingredientelor pentru acesta.

Amestecă într-un bol drojdia cu zahărul până când se diluează. Adaugă 2 linguri de apă caldă și omogenizează compoziția. Apoi las-o la activat timp de 7-8 minute.

Trece făina prin sită în bolul mixerului și adaugă sarea doar pe marginile ei. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia activată. Amestecă ingredientele din mijlocul bolului, adăugând treptat apa caldă și uleiul. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Acoperă aluatul cu folie de prospețime sau cu un ștergar curat. Lasă-l să se dospească timp de 50-60 de minute, la temperatura camerei.

Între timp, pregătește brânza pe care o dai pe răzătoare sau o fărâmițezi cu furculița. O amesteci cu cele două ouă până la omogenizare. Descoperă și o rețetă de pateuri cu brânză sărată și mărar.

Cum modelezi și coci pesmeți cu brânză

După dospirea aluatului, împarte-l în două părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde cele două părți de aluat în foi dreptunghiulare, nu foarte groase. Așază umplutura de brânză la capetele lungi ale foilor, apoi rulează-le.

Secționează rulourile obținute în cinci sau șase bucăți. Unge cu unt o tavă în care să încapă pesmeții pe două rânduri, dar la mici distanțe între ei. Acoperă tava cu un ștergar curat și mai lasă pesmeții cu brânză la dospit timp de 30 de minute.

Pesmeți în tavă, pregătiți de coacere
După modelare, pesmeții se mai lasă în tavă să se mai dezvolte / Rețetepentrutoategusturile.ro

Apoi încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace pesmeții cu brânză pentru 30-40 de minute. După acest interval de timp, amestecă două ouă cu un praf de sare și iaurtul. Scoate tava cu pesmeți din cuptor și întinde acest amestec peste ei. Apoi, coace-i din nou pentru 20 de minute. Se vor răsfăța în compoziția de ouă cu iaurt și vor deveni moi și delicioși.

Pesmeți cu brânză sărată, glazurați cu ouă și iaurt
Compoziția din ouă cu iaurt desăvârșește gustul pesmeților / Rețetepentrutoategusturile.ro

Dacă mai dorești și alte rețete de preparate cu brânză sărată, mai poți încerca și rețeta de cornuri din aluat cu cartofi, umplute cu brânză.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×