Reclamă

Pogăcele cu cașcaval. Rețetă tradițională din Banat

Dacă îți plac gustările sărate pe bază de aluat și brânzeturi, cu siguranță vei adora și rețeta de pogăcele cu cașcaval. Rețeta aparține bucătăriei bănățene, unde pogăcelele nu lipsesc de pe platourile cu aperitive.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 1 noiembrie 2023, 6:50 / Actualizat: 7 martie 2024, 14:56

Se prepară dintr-un aluat dospit, care are în compoziție unt și cașcaval. Sunt micuțe și rotunde, au exterior crocant și interior moale și stratificat. Merg servite atât calde cât și reci și sunt ideale lângă un pahar cu vin roșu sau unul cu bere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pogăcelele se prepară, de obicei, cu jumări de porc, dar în lipsa acestora este foarte bun și cașcavalul sau alt tip de brânză sărată. Fac parte din categoria gustărilor pe care le poți prepara pentru atunci când stai la povești cu familia. Merg foarte bine atunci când vizionezi un film sau când băieții se uită la un meci de fotbal. Descoperă și rețeta de pogăcele cu jumări de porc, pentru a o prepara în preajma sărbătorilor de iarnă. Dar până atunci încearcă rețeta pogăcelelor cu cașcaval, pe care ți-o oferim mai jos.

Pogăcele cu cașcaval – Ingrediente

  • 500 gr făină
  • 250 ml lapte
  • 1 ou
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 7 gr drojdie uscată
  • 200 gr cașcaval mai ferm
  • 100 gr unt cu peste 80 % grăsime
  • 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte pentru uns aluatul.
Reclamă

Rețeta pogăcelelor cu cașcaval – Mod de preparare

 Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare aluatului. Fiind un aluat dospit, o parte din ingrediente au nevoie să ajungă la temperatura camerei, pentru reușita aluatului.

Nu va avea nevoie de timp îndelungat de dospire, precum aluatul pentru pâine sau aluatul pentru cozonac. În 30 de minute va fi gata de modelat.

Cum prepari aluatul pentru pogăcele cu cașcaval

Trece făina prin sită într-un bol de frământare și adaugă peste ea sarea și drojdia uscată. Amestecă-le apoi adaugă oul bătut ușor cu o furculiță și laptele, pe care îl torni puțin câte puțin în timp ce amesteci energic ingredientele din bol.

Reclamă

Când se formează aluatul, frământă-l bine până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar curat și lasă-l la dospit pentru aproximativ 30 de minute.

Pentru a forma pogăcelele, presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, nu foarte subțire.

Unge cu unt moale toată suprafața foii de aluat, apoi răzuiește deasupra jumătate din cantitatea de cașcaval. Împăturește foaia de aluat în trei. Latura din dreapta o vei suprapune până la jumătatea foii de aluat, apoi suprapui peste aceasta latura din stânga.

Vei obține un pachet de aluat tot sub formă dreptunghiulară. Repetă împachetarea ca la pasul anterior. Acoperă pachetul de aluat cu o folie de prospețime și pune-l la rece pentru 30-40 minute.

După acest interval de timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și întinde aluatul pe masa de lucru într-o foaie de 7-8 mm grosime. Unge toată suprafață aluatului cu gălbenușul de ou bătut și diluat cu o linguriță de lapte.

Răzuiește deasupra restul de cașcaval, apoi formează celebrele pogăcele cu cașcaval decupând foaia de aluat cu un pahar.

Pune pogăcelele astfel obținute în tava tapetata cu hârtie de copt, dar și decupajele rămase. Lasă puțină distanță între ele, pentru că se vor mai dezvolta la copt.

Coace pogăcelele la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 minute. Se vor rumeni foarte frumos la suprafață și se vor gratina. Sunt foarte gustoase atât calde, cât și reci.

Pogăcele coapte în tavă
Pogăcelele se dezvoltă în timpul coacerii și devin stratificate / Shutterstock

Tot pentru gustări delicioase, savurate alături de prieteni și familie, mai poți prepara și o rețetă de sărățele cu brânză și semințe de chimen.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×