Atunci când vine vorba despre lumea minunată a pâinii, există mai multe varietăți din care poți alege. Dacă ții să consumi pâine cu maia sau pâine integrală este indicat să le cunoști valorile fiecăreia.
Pâinea din aluat dospit este făcută în principal din făină, apă și sare. De asemenea, se folosește un starter de aluat, în loc de drojdie comercială, pentru a dospi natural aluatul. Acesta este cunoscut drept maia naturală.
Cum alegi o pâine sănătoasă din supermarket
Atunci când alegi o pâine sănătoasă din supermarket, citește cu atenție eticheta. Optează pentru pâine integrală, care are făină integrală ca prim ingredient, evitând variantele cu făină albă rafinată.
Caută un produs cu cât mai puține ingrediente, fără aditivi, conservanți sau zahăr adăugat.
De asemenea, un conținut ridicat de fibre este un semn al unei pâini hrănitoare, spun specialiștii. Evită pâinea care conține uleiuri hidrogenate sau coloranți. Cu cât lista de ingrediente e mai scurtă și mai naturală, cu atât pâinea este mai sănătoasă.
Pâine cu maia sau pâine integrală?
Dacă nu ești familiarizată cu maiaua, îți spunem că este un amestec simplu de „făină și apă care captează drojdia sălbatică și bacteriile benefice din mediu,” conform explicațiile oferite de Marissa (Meshulam) Karp, de profesie dietician. Când este adăugată în aluat, fermentează lent. Oferă pâinii finale gustul său caracteristic ușor acrișor, textura elastică și crusta crocantă, remarcă Karp.
„Din punct de vedere nutrițional, pâinea din aluat dospit se remarcă prin procesul său de fermentare,” împărtășește Kristen Lorenz, dietetician înregistrat și fondatoarea Kristen Lorenz Nutrition. Procesul natural de fermentare ajută la descompunerea unei părți din glutenul și acidul fitic din făină, conform specialistului.