Cum instalezi corect scaunul auto pentru copii: cele mai frecvente greșeli de instalare

Siguranța în trafic a copiilor este una dintre preocupările principale ale părinților atunci când micuții lor se află în mașină. Fie că vorbim despre distanțe scurte sau despre vancanțe făcute la sute de kilometri depărtare de casă, este extrem de important ca puiul tău să fie în siguranță, într-un scaun auto omologat, instalat corect și testat. Descoperă cum instalezi corect scaunul auto pentru copii.

Publicat: 11 iunie 2021, 7:20
acesta nu este suficient de strâns. Un ham care nu este strâns bine este cea mai comună eroare. Hainele groase de iarnă și alte haine căptușite, cum ar fi costumele de zăpadă, sunt prea groase pentru a fi purtate pe scaunul auto / Shutterstock

Scaunul auto ar trebui să se afle pe lista cu obiecte esențiale pe care părinții le achiziționează odată cu venirea pe lume a unui copil. O selecție atentă și o montare corectă pot face diferența în cazul unui accident rutier.

Pentru a dispune de cât mai multe informații despre scaunele auto și modul în care acestea trebuie instalate, îți spunem care sunt greșeli de instalare de evitat, dar și recomandări pentru o montare corectă a scaunul de mașină.

Cum instalezi corect scaunul auto pentru copii

Scaunul auto trebuie să fie fixat în mod corespunzător în mașină. Există mai multe moduri de a întreprinde acest lucru, trebuie doar să cercetezi puțin. O informare corectă și puțină documentare în acest sens te vor ghida cum să instalezi corect scaunul auto pentru copilul tău.

De-a lungul timpului, în urma a numeroase testări și analize, specialiștii în domeniu au ajuns la următoarele concluzii:

  • Potrivit unui studiu american, 46% din scaunele pentru copii sunt instalate incorect.
  • 20% dintre părinți nu citesc instrucțiunile despre modul de instalare a scaunelor pentru copii.
  • 90% dintre părinți consideră că știu cum să le instaleze corect scaunele fără a citi instrucțiunile.
  • Trebuie evitate orice fel de modificări ale scaunului, centurii ș.a.m.d.

Instalarea scaunelor auto cu prindere în centurile mașinii

Atunci când instalezi un scaun auto rear-facing cu sistemul de prindere în centurile mașinii, trebuie să folosești centura mașinii de culoare albastră. Culoarea roșie se folosește doar în cazul instalării unui scaun orientat în sensul direcției de mers. Retractoarele centurii trebuie blocate, fie cu retractoarele automate de blocare a centurii de siguranță ale mașinii, fie cu cleme.

Centurile mașinii nu trebuie să fie răsucite. Catarama nu trebuie să fie în contact cu scaunul, pentru că se poate strivi în cazul unui impact cu banda centurii. Dacă acest lucru se petrece, schimbă scaunul auto cu unul care are o variantă alternativă de fixare.

Instalarea piciorului de fixare

Scaunul auto pentru copii cu picior de fixare poate fi instalat doar dacă mașina ta nu deține un compartiment special de depozitare în podeaua mașinii. Altfel, piciorul de fixare se sprijină pe acesta și riscă destabilizarea scaunului auto pentru copii. Dacă ai totuși un asemenea compartiment, poți solicita producătorului autovehicului pe care îl conduci un filler auto pentru acesta. Sau poți alege un alt model de scaun auto pentru copii.

Instalarea scaunelor auto cu ISOFIX

Scaunele auto cu ISOFIX pot fi montate cu ajutorul unui picior de suport, ori a centurii suplimentare de prindere la cele două puncte de ancorare ale autoturismului. Mașinile vechi nu dețin acest sistem, așa că verifică înainte de a achiziționa scaunul auto. Dacă indicatorul de culoare a sistemului ISOFIX va fi verde, atunci instalarea este corectă.

Instalarea unei centuri suplimentare de fixare

Manualul autoturismului te va ghida să descoperi unde se află zona de prindere, în cazul în care dorești să instalezi o centură suplimentară. Dacă mașina ta este un model apărut după anul 2012, ar trebui prevăzută cu acesta. Punctul de fixare suplimentar se numește „Tether Strap”.

Scaunele auto: cele mai frecvente greșeli de instalare

Instalarea unui scaun auto ar trebui să fie simplă. Însă oricine a instalat vreodată un scaun auto pentru copiii îți va spune că rareori acest lucru este atât de ușor. Un pas în plus pentru a învăța cum să instalezi corect scaunul auto este să ai în vedere cele mai frecvente greșeli pe care le poți face, scrie Carseatadvice-uk.com.

Scaunul nu este potrivit pentru vârsta, greutatea și înălțimea copilului

Acest lucru poate fi valabil pentru toate categoriile de vârste: bebelușii, preșcolarii și copiii care deși au vârsta necesară pentru a folosi o centură de siguranță, nu au înălțimea, ori greutatea recomandată.

Scaunul auto pentru copii cu înălțător (Booster) este conceput pentru a fi ajutat în perioada de creștere, între patru și 12 ani. Partea de jos a tetierei trebuie să fie la aproximativ 2,50 centimetri deasupra umerilor copilului. Unii oameni nu știu că tetiera poate fi ridicată pe măsură ce copilul crește și o lasă în poziția cea mai joasă pentru prea mult timp. Se poate întâmpla și ca tetiera să fie mult prea înaltă.

Scaunul auto nu este compatibil cu mașina și nu poate fi montat în siguranță

Nu toate scaunele auto pentru copii se potrivesc mașinii tale. Cataramele mașinii pot fi prea lungi sau la o distanță prea mare, ceea ce face imposibilă o fixare sigură. Scaunele pot fi prea înclinate, ceea ce face ca scaunul auto să fie orientat într-o poziție prea verticală pentru cel mic.

Scaunul auto nu este montat corect în mașină

Ai atât de multe variante: se poate ca centura de siguranță să nu fie direcționată corect, să nu fie suficient de strânsă sau să nu fie blocată în clemă. Mânerul scaunului se poate afla într-o poziție greșită, sau piciorul de sprijin să nu fie este reglat corect.

În cazul unui scaun cu prindere în centuri, trebuie să apuci cu mâinile baza scaunului. El nu trebuie să se miște mai mult de 2,5 centimetri spre stânga sau spre dreapta.

Copilul nu este fixat în siguranță pe scaun

Acest lucru se poate petrece pentru că hamul poate fi la o înălțime greșită, poate fi răsucit sau nu este reglat suficient de bine. Dar și în cazul în care cel mic poartă o haină prea groasă. Dacă poti ciupi materialul textil al centurii de siguranță înseamnă că acestea nu au fost suficient de strânse și trebuie ajustate. Scaunele pentru copii orientate spre față și spre spate nu ar trebui să aibă mai mult de un centimetru în partea de sus, atunci când sunt instalate corect.

Alte greșeli de utilizare

  • Nu lega scaunul auto pentru copii cu centura de siguranță destinată adulților. Unii oameni înfășoară banda destinată zonei poalei în spatele scaunului pentru copii și pun centura diagonală în spatele acestuia. Acest mod de a „securiza” scoica este foarte periculos și nu va ține scaunul pe loc în cazul unui accident.
  • Poziția barei orizontale a scaunului pentru bebeluși. Mânerul folosit la transportul scoicii poate avea un rol de protecție în cazul unui accident. De aceea el trebuie poziționat vertical și nu lăsat în jos.
  • Unele mașini au opțiunea ca scaunele auto să fie instalate prin sistemul ISOFIX sau cu prindere în centurile mașinii. Trebuie să alegi o singură opțiune, niciodată ambele variante în același timp.
  • Este foarte obișnuit ca oamenii să presupună că scaunelor auto ale bebelușului au curelele poziționate prea jos și le ridică înainte ca bebelușul să fie suficient de înalt. În scaunul auto rear-facing, curelele trebuie să fie la nivelul cu umerii sau sub aceștia, dar niciodată deasupra.
  • Hamul trebuie să fie strâns pe corpul copilului. Dacă poți introduce mai mult de două degete între curea și umăr, acesta nu este suficient de strâns. Un ham care nu este strâns bine este cea mai comună eroare.
  • Hainele groase de iarnă și alte haine căptușite, cum ar fi costumele de zăpadă, sunt prea groase pentru a fi purtate pe scaunul auto. Copilul nu numai că se va încălzi prea tare, dar îți va fi imposibil să reglezi hamul suficient de strâns. Învață cum să îi vorbești copilului ca să te asculte, cât timp rezolvi această problemă.
scaunul auto pentru copii salvează viața celor mici, în peste 85% dintre cazuri / Shutterstock

Scaunul auto pentru copii se schimbă după un accident

Atunci când vine vorba despre scaunele auto și accidentele rutiere, una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le adresează părinții este dacă acesta trebuie schimbat după un accident.

Există două aspecte pe care părinții trebuie să le aibă în vedere atunci când vorbim un scaun auto implicat într-un accident rutier.

Când trebuie schimbat scaunul auto

Dacă mașina în care se afla instalat un scaun auto (cu sau fără copil pasager) a fost implicată într-un accident rutier, produs la o viteză mai mare de 10 km/h, trebuie schimbat indiferent dacă acesta prezintă sau nu urme de deteriorare în urma impactului.

Nu este recomandată utilizarea unui scaun auto implicat într-un accident rutier, chiar dacă acesta nu prezintă urme de deteriora mecanică. Pot exista microfisuri la nivelul suprafețelor realizate din plastic. De aceea, scaunul nu va mai fi sigur în cazul în care va mai fi implicat într-un alt accident auto.

Care sunt pașii de urmat în vederea obținerea unei despăgubiri

Conform Fundației Siguranța Auto Copii, pentru a obține o despăgubire, părinții trebuie să completezi pe formularul de Constatare Amiabilă, în dreptul secțiunii Observații, „scaun auto prezent în mașină”.

În cazul în care constatarea accidentului auto se face la secția de Poliție, pe Procesul Verbal de Constatare trebuie să menționezi prezența scaunului auto în vehicul în momentul impactului.

Contactează apoi asiguratorul menționat pe polița RCA a mașinii a cărui șofer este vinovat de producerea accidentului.

Prezintă asiguratorului dovada de achiziție a scaunului auto – factură și bon fiscal.

Ia legătura cu distribuitorul mărcii de scaune auto și solicită eliberarea unui document. Prin intermediul lui, producătorul recomandă înlocuirea scaunului implicat în accident.

În baza informațiilor oferite de tine, asiguratorul autovehiculului condus de șoferul vinovat trebuie să deschidă un dosar de daună Non-Auto.

Dacă nu te mai afli în posesia bonului fiscal și a facturii prin care se atestă achiziția scaunului auto, inspectorul de asigurări va putea face o evaluare a unui scaun similar, la piețul pieței. La final, va face o ofertă de despăgubire.

Atunci când accepți oferta asiguratorului, este necesar să predai scaunul auto implicat în accident pentru a primi suma integrală. În caz contrar, vei primi doar 50% din valoarea estimată.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Mesaje care te inspiră să îți găsești echilibrul
Anul 2025 vine cu provocări și oportunități pentru fiecare dintre noi, iar conectarea cu energiile astrale ne poate ajuta să navigăm mai ușor prin toate aceste schimbări. O modalitate simplă, dar puternică, de a...
2
Horoscop
4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele 4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Acești nativi sunt mult mai atenți la starea lor de sănătate și încearcă să facă tot ce este posibil pentru...
3
Divertisment
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut chiar și pentru fani. Ea a postat câteva imagini pe Instagram și pare...
4
Horoscop
Zodii care vor avea inima frântă în 2025. Nativii care pot trece printr-o despărțire
Astrologii au dezvăluit care sunt acele zodii care vor avea inima frântă în 2025. Acești nativi pot trece printr-o despărțire în acest an și pot pune capăt unei relații mai vechi. Este o perioadă...
5
Divertisment
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Ce au observat fanii schimbat la actriță
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Fanii au observat o schimbare notabilă în ceea ce privește silueta divei. Actrița internațională a fost invitată la Jimmy Kimmel Live. Selena...
PARTENERI