Reclamă

Ghid pentru copilul care nu mănâncă: cum îl poți ajuta

Cu siguranță ai auzit de copiii mâncăcioși ai altor părinți, care ronțăie legume de când aveau șase luni și nu fac nazuri niciodată. Bineînțeles că al tău nu este așa. Norocul te-a pricopsit cu cel mai mofturos dintre copii și acum cauți un ghid pentru copilul care nu mănâncă. Nu răsufla ușurată încă, chestiunea este un pic mai complexă decât ți-ai fi imaginat.

Publicat: 1 iunie 2021, 7:32

Se pare că există un număr impresionant de motive pentru care copilul tău nu mănâncă. O privire mai atentă asupra unor studii ale tiparelor alimentare ale copiilor mofturoși demonstrează că atitudinea celor mici față de mâncare poate fi influențată de trăsăturile de personalitate, controlul parental la mese sau chiar modelul de alimentație al mamei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghid pentru copilul care nu mănâncă

Un lucru important pe care trebuie să îl reținem este că modul de reacție exagerat sau încercarea de a aplica un regim strict este de cele mai multe ori contraproductiv, deoarece este normal ca cei mici să fie pretențioși la mâncare, potrivit lui Lee Gibson, director al unui centru de cercetare din cadrul Universității Roehampton din Londra.

„Anxietatea părintelui nu ajută prea mult. Ar fi mai indicat să oferi tu însăți un exemplu, să fii întotdeauna zâmbitoare când oferi celui mic mâncare. Adică să le arăți copiilor cât de mult îți place un anumit fel de mâncare atunci când îi rogi să încerce și ei”, a declarat dr. Lee Gibson.

Uneori lupta dintre tine și copil nici nu are legătură cu mâncarea, ci cu controlul, sugerează medicul Dina Rose, autoare a cărții „It’s not about broccoli”.

Evident că există posibilitatea ca piticul tău să aibă o reacție negativă la un anumit gust sau la modul în care arată mâncarea „dar chiar și în aceste momente, refuzul de a gusta mâncarea este o expresie a fricii sau a altor emoții. Dorința de a controla propriul mediu alimentar este principala problemă. În perioada în care sunt toddleri, cei mici învață ce este controlul. Descoperă cum să-și miște și să își controleze corpul și funcțiile sale. Alegerea mâncării pe care doresc să o îngurciteze este un alt lucru asupra căruia ei doresc să capete controlul”, afirmă dr. Dina Rose, citată de NBC News.

Reclamă

Însă dorința celor mici contravine nevoii părintelui de a decide ce mănâncă copilul său și, mai ales cât. Există o presiune enormă asupra părinților de a-și hrăni într-un mod corect copilul. Copilul simte această presiune și realizează instinctiv că acest subiect este de o importanță majoră pentru părintelui său. Începe astfel lupta pentru control între cei doi.

Cum îl poți ajuta

Am selectat pentru tine câteva idei care ar putea să încurajeze orice mic pretențios să se așeze la masă.

Reclamă

Implică-l pe cel mic în pregătirea mâncării

Invită-l pe cel mic să te ajute să alegi alimente noi pe care să le încercați împreună. Încurajează-l să pună mâna pe fructe și legume atunci când faceți cumpărăturilre. Roagă-l să atingă ceea ce și-ar dori să guste. Stați împreună în bucătărie când pregătești masa și vorbește-i despre ingredientele pe care le folosești pe parcursul întregului proces.

Restricționează accesul la dispozitivele electronice, în timpul mesei

Acest lucru este valabil și pentru tine. Închide televizorul, desenele animate, tableta, pentru ca cel mic să nu-și piardă interesul asupra mâncării. Desigur nici tu nu trebuie să arunci câte un ochi pe ecranul telefonul în timp ce te rogi de cel mic să mănânce. Dezvoltă conversațiile în timpul mesei și timpul de calitate petrecut împreună. Asigură-te că cel mic stă cât mai confortabil la masă.

Porții adecvate de mâncare

Poate că porțiile pe care le oferi celui mic sunt puțin cam mari pentru vârsta lui. Te-ai gândit la asta? Încearcă să îi pui în farfurie o porție mai mică de mâncare pentru a vedea cum reacționează. S-ar putea să te surprindă și să mai ceară încă una.

Înțelege ritmul biologic al meselor celui mic

Poate că cel mic nu are o poftă de mâncare de lup seara, dar el a avut cu siguranță un mic dejun copios. Notează în jurnal în ce momente ale zilei are o poftă mai mare de mâncare și ce fel de alimente preferă, sugerează Healthline.

Nu găti separat pentru cel mic

Ghid pentru copilul care nu mănâncă: nu poți avea pretenția ca cel mic să mănânce legume crude, în timp ce tu mănânci în fața lui o porție de cartofi prăjiți. De asemenea, dacă îl vei obișnui să îi gătești ceva separat de fiecare dată când face nazuri în momentul în care va dori atenție din partea ta, va ști cum să îți capteze interesul.

Nu interzice dulciurile, ci ajută-l să înțeleagă că trebuie să le mănânce cu măsură

Copiii ar trebui să aibă acces la dulciuri, dar părinții trebuie să îi învețe cum să le mănânce. Să îi interzici complet dulciurilor îl poate determina pe copil să abuzeze de ele atunci când aceste alimente sunt disponibile. Discută cu piticul despre cantitatea de dulciuri care este potrivită să o mănânce. Aceasta este o oportunitate de învățare.

„Dacă un părinte simte că nu poate avea încredere în copilul său, aceasta este o problemă de încredere, nu o problemă alimentară”, afirmă dr. Dina Rose.

Lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare

Nu negocia și nu mitui copilul. Amenințările, pedepsele, ori recompensele nu sunt idei bune. Acestea conduc la lupte pentru putere. Evită să vii cu oferte pentru ce ar putea primi dacă mănâncă jumătate din porția sa. Vor mima modelul încercând să obțină mai departe recompense și în alte chestiuni. În plus, dacă recompensa va fi un desert, dulciurile vor căpăta o valoare mai mare în ochii celui mic. Lucru poate duce la dezvoltarea unor atitudini nesănătoase față de dulciuri.

Nu forța copilul să mănânce tot din farfurie. Dacă cel mic este obligat să mănânce după ce el deja s-a săturat, doar ca să termine tot din farfurie, în timp el nu va mai realiza când devine sătul. El nu va învăța astfel cum să-și asculte corpul, informează specialiștii.

Nu fiecare masă este perfectă. Transformarea orelor de masă într-un câmp de luptă conduce către eșec atunci când vine vorba de degustarea unor alimente noi. În general, copiii vor să mănânce ceea ce au în față și să mănânce ce mănâncă ceilalți. Pentru mulți copii a deveni „un consumator pretențios” este un mecanism prin care elimină presiunea sau care le oferă controlul. Nu are neapărat legătură cu ceea ce părinții pun pe farfurie. Este important să ne amintim că atunci când copiii se bucură de mese, ei tind să mănânce mai bine. Așa că relaxează-te și demonstrează-i piticului acest lucru. Dacă vrei să pregătești ceva bun pentru cel mic, încearcă rețeta de paste cu brânză feta și roșii cherry, la cuptor. Așteptăm să ne scrii cât de mult i-au plăcut!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×