Se pare că există un număr impresionant de motive pentru care copilul tău nu mănâncă. O privire mai atentă asupra unor studii ale tiparelor alimentare ale copiilor mofturoși demonstrează că atitudinea celor mici față de mâncare poate fi influențată de trăsăturile de personalitate, controlul parental la mese sau chiar modelul de alimentație al mamei.
Ghid pentru copilul care nu mănâncă
Un lucru important pe care trebuie să îl reținem este că modul de reacție exagerat sau încercarea de a aplica un regim strict este de cele mai multe ori contraproductiv, deoarece este normal ca cei mici să fie pretențioși la mâncare, potrivit lui Lee Gibson, director al unui centru de cercetare din cadrul Universității Roehampton din Londra.
„Anxietatea părintelui nu ajută prea mult. Ar fi mai indicat să oferi tu însăți un exemplu, să fii întotdeauna zâmbitoare când oferi celui mic mâncare. Adică să le arăți copiilor cât de mult îți place un anumit fel de mâncare atunci când îi rogi să încerce și ei”, a declarat dr. Lee Gibson.
Uneori lupta dintre tine și copil nici nu are legătură cu mâncarea, ci cu controlul, sugerează medicul Dina Rose, autoare a cărții „It’s not about broccoli”.
Evident că există posibilitatea ca piticul tău să aibă o reacție negativă la un anumit gust sau la modul în care arată mâncarea „dar chiar și în aceste momente, refuzul de a gusta mâncarea este o expresie a fricii sau a altor emoții. Dorința de a controla propriul mediu alimentar este principala problemă. În perioada în care sunt toddleri, cei mici învață ce este controlul. Descoperă cum să-și miște și să își controleze corpul și funcțiile sale. Alegerea mâncării pe care doresc să o îngurciteze este un alt lucru asupra căruia ei doresc să capete controlul”, afirmă dr. Dina Rose, citată de NBC News.
Însă dorința celor mici contravine nevoii părintelui de a decide ce mănâncă copilul său și, mai ales cât. Există o presiune enormă asupra părinților de a-și hrăni într-un mod corect copilul. Copilul simte această presiune și realizează instinctiv că acest subiect este de o importanță majoră pentru părintelui său. Începe astfel lupta pentru control între cei doi.
Cum îl poți ajuta
Am selectat pentru tine câteva idei care ar putea să încurajeze orice mic pretențios să se așeze la masă.