Reclamă

Ghid pentru copilul care nu mănâncă: cum îl poți ajuta

Cu siguranță ai auzit de copiii mâncăcioși ai altor părinți, care ronțăie legume de când aveau șase luni și nu fac nazuri niciodată. Bineînțeles că al tău nu este așa. Norocul te-a pricopsit cu cel mai mofturos dintre copii și acum cauți un ghid pentru copilul care nu mănâncă. Nu răsufla ușurată încă, chestiunea este un pic mai complexă decât ți-ai fi imaginat.

Publicat: 1 iunie 2021, 7:32

Se pare că există un număr impresionant de motive pentru care copilul tău nu mănâncă. O privire mai atentă asupra unor studii ale tiparelor alimentare ale copiilor mofturoși demonstrează că atitudinea celor mici față de mâncare poate fi influențată de trăsăturile de personalitate, controlul parental la mese sau chiar modelul de alimentație al mamei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghid pentru copilul care nu mănâncă

Un lucru important pe care trebuie să îl reținem este că modul de reacție exagerat sau încercarea de a aplica un regim strict este de cele mai multe ori contraproductiv, deoarece este normal ca cei mici să fie pretențioși la mâncare, potrivit lui Lee Gibson, director al unui centru de cercetare din cadrul Universității Roehampton din Londra.

„Anxietatea părintelui nu ajută prea mult. Ar fi mai indicat să oferi tu însăți un exemplu, să fii întotdeauna zâmbitoare când oferi celui mic mâncare. Adică să le arăți copiilor cât de mult îți place un anumit fel de mâncare atunci când îi rogi să încerce și ei”, a declarat dr. Lee Gibson.

Uneori lupta dintre tine și copil nici nu are legătură cu mâncarea, ci cu controlul, sugerează medicul Dina Rose, autoare a cărții „It’s not about broccoli”.

Evident că există posibilitatea ca piticul tău să aibă o reacție negativă la un anumit gust sau la modul în care arată mâncarea „dar chiar și în aceste momente, refuzul de a gusta mâncarea este o expresie a fricii sau a altor emoții. Dorința de a controla propriul mediu alimentar este principala problemă. În perioada în care sunt toddleri, cei mici învață ce este controlul. Descoperă cum să-și miște și să își controleze corpul și funcțiile sale. Alegerea mâncării pe care doresc să o îngurciteze este un alt lucru asupra căruia ei doresc să capete controlul”, afirmă dr. Dina Rose, citată de NBC News.

Reclamă

Însă dorința celor mici contravine nevoii părintelui de a decide ce mănâncă copilul său și, mai ales cât. Există o presiune enormă asupra părinților de a-și hrăni într-un mod corect copilul. Copilul simte această presiune și realizează instinctiv că acest subiect este de o importanță majoră pentru părintelui său. Începe astfel lupta pentru control între cei doi.

Cum îl poți ajuta

Am selectat pentru tine câteva idei care ar putea să încurajeze orice mic pretențios să se așeze la masă.

Reclamă

Implică-l pe cel mic în pregătirea mâncării

Invită-l pe cel mic să te ajute să alegi alimente noi pe care să le încercați împreună. Încurajează-l să pună mâna pe fructe și legume atunci când faceți cumpărăturilre. Roagă-l să atingă ceea ce și-ar dori să guste. Stați împreună în bucătărie când pregătești masa și vorbește-i despre ingredientele pe care le folosești pe parcursul întregului proces.

Restricționează accesul la dispozitivele electronice, în timpul mesei

Acest lucru este valabil și pentru tine. Închide televizorul, desenele animate, tableta, pentru ca cel mic să nu-și piardă interesul asupra mâncării. Desigur nici tu nu trebuie să arunci câte un ochi pe ecranul telefonul în timp ce te rogi de cel mic să mănânce. Dezvoltă conversațiile în timpul mesei și timpul de calitate petrecut împreună. Asigură-te că cel mic stă cât mai confortabil la masă.

Porții adecvate de mâncare

Poate că porțiile pe care le oferi celui mic sunt puțin cam mari pentru vârsta lui. Te-ai gândit la asta? Încearcă să îi pui în farfurie o porție mai mică de mâncare pentru a vedea cum reacționează. S-ar putea să te surprindă și să mai ceară încă una.

Înțelege ritmul biologic al meselor celui mic

Poate că cel mic nu are o poftă de mâncare de lup seara, dar el a avut cu siguranță un mic dejun copios. Notează în jurnal în ce momente ale zilei are o poftă mai mare de mâncare și ce fel de alimente preferă, sugerează Healthline.

Nu găti separat pentru cel mic

Ghid pentru copilul care nu mănâncă: nu poți avea pretenția ca cel mic să mănânce legume crude, în timp ce tu mănânci în fața lui o porție de cartofi prăjiți. De asemenea, dacă îl vei obișnui să îi gătești ceva separat de fiecare dată când face nazuri în momentul în care va dori atenție din partea ta, va ști cum să îți capteze interesul.

Nu interzice dulciurile, ci ajută-l să înțeleagă că trebuie să le mănânce cu măsură

Copiii ar trebui să aibă acces la dulciuri, dar părinții trebuie să îi învețe cum să le mănânce. Să îi interzici complet dulciurilor îl poate determina pe copil să abuzeze de ele atunci când aceste alimente sunt disponibile. Discută cu piticul despre cantitatea de dulciuri care este potrivită să o mănânce. Aceasta este o oportunitate de învățare.

„Dacă un părinte simte că nu poate avea încredere în copilul său, aceasta este o problemă de încredere, nu o problemă alimentară”, afirmă dr. Dina Rose.

Lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare

Nu negocia și nu mitui copilul. Amenințările, pedepsele, ori recompensele nu sunt idei bune. Acestea conduc la lupte pentru putere. Evită să vii cu oferte pentru ce ar putea primi dacă mănâncă jumătate din porția sa. Vor mima modelul încercând să obțină mai departe recompense și în alte chestiuni. În plus, dacă recompensa va fi un desert, dulciurile vor căpăta o valoare mai mare în ochii celui mic. Lucru poate duce la dezvoltarea unor atitudini nesănătoase față de dulciuri.

Nu forța copilul să mănânce tot din farfurie. Dacă cel mic este obligat să mănânce după ce el deja s-a săturat, doar ca să termine tot din farfurie, în timp el nu va mai realiza când devine sătul. El nu va învăța astfel cum să-și asculte corpul, informează specialiștii.

Nu fiecare masă este perfectă. Transformarea orelor de masă într-un câmp de luptă conduce către eșec atunci când vine vorba de degustarea unor alimente noi. În general, copiii vor să mănânce ceea ce au în față și să mănânce ce mănâncă ceilalți. Pentru mulți copii a deveni „un consumator pretențios” este un mecanism prin care elimină presiunea sau care le oferă controlul. Nu are neapărat legătură cu ceea ce părinții pun pe farfurie. Este important să ne amintim că atunci când copiii se bucură de mese, ei tind să mănânce mai bine. Așa că relaxează-te și demonstrează-i piticului acest lucru. Dacă vrei să pregătești ceva bun pentru cel mic, încearcă rețeta de paste cu brânză feta și roșii cherry, la cuptor. Așteptăm să ne scrii cât de mult i-au plăcut!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×