Reclamă

Cum luptă copiii din Ucraina pentru supraviețuire în timpul invaziei ruse. Imagini din spitalele de pediatrie

În Ucraina, sirenele și obuzele răsună de câteva zile. Cel mai rău lucru care se putea întâmpla este că suferă copiii. Medicii din unitățile de pediatrie din țară descriu realitatea „traumatizantă” pentru micuții ale căror afecțiuni sunt suficient de severe încât să rămână în spitale. Cum luptă copiii din Ucraina pentru supraviețuire în timpul invaziei ruse, imagini greu de privit.

Publicat: 4 martie 2022, 16:04 / Actualizat: 9 martie 2022, 17:25

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se intensifică, medicii din spitalele de pediatrie au început să joace un "joc" cu pacienții lor. Ori de câte ori încep să se audă sirenele, copiii trebuie să se grăbească cât de repede pot la "temniță". Adică să coboare în subsolul spitalului pentru adăpost.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ajutoarele pentru Ucraina vin din toate părțile. Chiar și Regina Elisabeta a donat printr-un centru de urgență. Milioane de oameni așteaptă cu sufletul la gură ca războiul să se termine.

Cum luptă copiii din Ucraina pentru supraviețuire

Este literalmente o competiție pentru supraviețuire. Dr. Roman Kizyma, medicul oncolog pediatru principal la Centrul Medical Specializat pentru Copii din Ucraina de Vest din Lviv, a declarat luni pentru NBC News că știe că aceste diversiuni din timpul războiului sunt încă „traumatizante” pentru copiii aflați în grija lui.

În capitala Kiev, medicii „aleargă de cinci sau șase ori pe zi la subsol și înapoi” cu pacienții, potrivit chirurgului Vitali Demidov.

Demidov a declarat pentru TIME că el și colegii săi de la Spitalul de Copii Okhmatdyt au mereu aproape ventilatoare manuale pentru copiii care au nevoie de oxigen. În spitalul lui Kizyma din Lviv, în apropiere de granița cu Polonia, copiii care au nevoie de oxigen nici măcar nu mai au această opțiune. Trebuie lăsați în paturile lor, în timp ce alții se adăpostesc la parter.

Reclamă

Pentru orice medic, fiecare zi e vorba despre alegeri pe viață sau pe moarte. Dar, pe măsură ce forțele ruse luptă asupra Ucrainei, medicii pediatri ai țării se simt copleșiți. Numărul în creștere al victimelor îi face să se simtă neputincioși.

Deși o numărare precisă a morților și răniților este aproape imposibilă în acest moment, cifrele oficiale plasează numărul celor uciși de la începutul invaziei la sute. Numărul copiilor care și-au pierdut viața crește pe zi ce trece. Volodymyr Vovkun, un alt chirurg Okhmatdyt, a declarat pentru The Wall Street Journal: „Este atât de josnic”.

Alături de popor se află Președintele Volodymyr Zelensky și soția sa, Olena. Chiar dacă cei doi sunt țintele armatei ruse, ei au refuzat să plece din țară. Își doresc să rămână alături de poporul lor.

Reclamă

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Alegeri grele pentru medicii care se ocupă de copii

Okhmatdyt, care este cea mai mare unitate de pediatrie din Ucraina, a externat deja pacienți cu afecțiuni care nu pun viața în pericol, potrivit TIME. Dar numărul copiilor care nu pot părăsi spitalul este în creștere. Necesitățile de zi cu zi, cum ar fi insulina și laptele artificial, devin greu de procurat.

Întreruperea tratamentului reprezintă, de asemenea, o amenințare. Dacă războiul persistă, dr. Lesia Lysytsia de la Okhmatdyt a declarat pentru NBC News, „pacienții noștri vor muri”.

Mulți copii nu pot ajunge la spital și „mor acasă”, a declarat directorul Okhmatdyt, Volodymyr Zhovnyakh, pentru Jurnal.

Asistente care duc tratament într-un spital de pediatrie din Ucraina
În capitala Kiev, medicii „aleargă de cinci sau șase ori pe zi la subsol și înapoi” cu pacienții / Profimedia Images

Lesia Lysytsia a spus că, în cele din urmă pentru People, „Vom calcula câți oameni sau soldați au murit în atacuri. Dar nu vom calcula niciodată câți pacienți nu au fost diagnosticați cu o boală la timp. Câți pacienți au murit pentru că nu au primit tratament. Este o cantitate enormă de oameni.”

Și cei care încearcă să plece sunt, de asemenea, în pericol. Potrivit Julia Nogovitsyna, directorul de program la cea mai mare organizație de caritate pentru cancerul copiilor din Ucraina, Tabletochki a făcut și ea declarații care îți rup inima în două.

„Pacienții și părinții lor mă întreabă dacă este sigur, iar eu spun doar că nu știu. Nici nu știu dacă este sigur să ieși afară. Este posibil să iasă în apropierea spitalului și să fie atacați”, a spus Nogovitsyna pentru NBC News.

Părinții care stau cu micuții în spitale au de dus zilnic o luptă pentru supraviețuire

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o catastrofă umanitară cauzată de război. Lumea ne urmărește, se roagă pentru noi și nu face nimic altceva. Ucraina, din păcate, este singură”, a mai declarat directorul Okhmatdyt Zhovnyakh pentru Jurnal.

În spital, membrii familiei veghează lângă paturile celor dragi.

„Trăiesc cu frică, dar nu pentru mine. În fiecare dimineață mă trezesc și îmi fac cruce. Mă rog să nu lovească nimic în camera de terapie intensivă”, a spus Krystyna Krayevska care stă cu nepoata ei, Darynka, în vârstă de 6 ani. Micuța primește tratament după complicații de la o intervenție chirurgicală tumorală pe creier.

„Ea luptă pentru viața ei, acolo sus, iar noi aici jos ne luptăm pentru viața noastră, din cauza soldaților ruși”.

Bărbații din Ucraina cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au fost obligați să rămână în țară în cazul în care e nevoie de ei pentru luptele care vor urma. Cei cu copii bolnavi se confruntă cu o problemă zilnică îngrozitoare: dorința de a lupta pentru libertate, dar și dorința de a-și vedea copiii bine.

„Dacă nu era bebelușul, aș fi și eu în prima linie, luptând până la ultima mea suflare. Dar deocamdată, datoria mea este aici”, a spus Valentyn Vetrov. Fiul lui de 1 an a suferit mai multe intervenții chirurgicale pentru a corecta un defect congenital.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×