Reclamă

Cum să îți dai seama că ești mințită. Indiciile oferite de psihologi

Nu te simți confortabil să știi că ești mințită. Legătura ta cu celălalt e falsă din start. Mai grav este însă că e foarte greu să depistezi un mincinos. Experții îți explică cum poți detecta cât adevăr îți spune, de fapt, cel din fața ta. Iată cum să îți dai seama că ești mințită.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 8 ianuarie 2024, 6:23 / Actualizat: 8 ianuarie 2024, 12:49

Limbajul corpului, expresiile faciale și obiceiul de a vorbi într-un anumit fel te pot ajuta să știi dacă cineva te minte. Însă în general, oamenii nu sunt foarte abili în a-l recunoaște pe mincinosul din fața lor. Specialiști cu notorietate ne ajută să recunoaștem un om care ne minte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să îți dai seama că ești mințită

Cercetări datând de câteva decenii susțin că oamenii mint destul de mult. Un studiu din 2002 a constatat că 60% din 121 de subiecți au mințit într-o conversație de doar 10 minute când li s-a spus să pară că sunt „competenți”.

Studii recente descriu o imagine diferită: majoritatea oamenilor nu mint atât de mult, dar cei care o fac mint într-adevăr foarte mult.

Un studiu din 2021, publicat în revista Communication Monographs, a examinat 116.366 de minciuni spuse de 632 de participanți pe parcursul a 91 de zile consecutive.

S-a constatat că 75% dintre respondenți au avut zero până la două minciuni pe zi.

Reclamă

Expresiile faciale, ticurile, reacțiile dau de gol un mincinos

Există strategii bazate pe multe dovezi pentru a afla dacă cineva minte. Expresiile faciale, ticurile, acțiunile, reacțiile și modul de a vorbi pot fi potențiale semnale de alarmă că cineva minte.

Nu există un singur semn că o persoană minte. Totuși microexpresiile, ticurile scurte, involuntare pe care le fac fețele noastre ca răspuns la emoții, pot ajuta în analiza emoțiilor cuiva pentru a ști că cineva minte, comentează experta Annie Särnblad, autoarea cărții „Diary of a Human Lie Detector: Facial Expressions in Love, Lust and Lies”.

Reclamă

Limbajul este un indiciu cheie

Folosirea limbajului poate dezvălui, în egală măsură, dacă mințim sau suntem sinceri. David J. Lieberman, psihoterapeut, autor al cărții Mindreader și expert în comportament uman.

Acesta apreciază că, în timp ce un singur cuvânt sau o expresie ocazională ar putea să nu dezvăluie prea multe, un model lingvistic special poate fi extrem de revelator. „Acest model oferă un fel de „amprentă lingvistică” care divulgă aspecte cheie ale sinelui interior”, punctează Lieberman.

Aceste strategii te pot ajuta să citești oamenii și “să te prinzi“ dacă te mint sau îți spun adevărul, scrie Reader’s Digest.

Atenție, citirea limbajului corporal poate fi un indiciu înșelător

Majoritatea minciunilor a aparținut unui număr redus de mincinoși prolifici. În plus, aproape 90% din toate minciunile lor au intrat în categoria așa-numitei „minciuni albe” (de exemplu atunci când spui că ți-a plăcut un cadou, deși în realitate e invers).

În general, avem tendința să considerăm limbajul corporal ca fiind un indiciu cheie al minciunii. Tindem să credem că o persoană minte dacă stă cu brațele încrucișate sau dacă privește într-un anumit fel. În realitate, precizează experții, citirea limbajului corpului este destul de nesigură.

Chiar și răspunsurile fiziologice involuntare, care ar putea apărea pe un detector de minciuni, cum ar fi modificări ale ritmului cardiac sau ale tensiunii arteriale, nu sunt 100% de încredere.

O persoană sinceră, conectată la un detector de minciuni, poate fi nervoasă mai mult decât un mincinos patologic. Acesta din urmă își poate controla mai bine răspunsurile.

Semnele lingvistice care trădează că ești mințită

Așadar, cum poți spune dacă cineva minte sau spune adevărul? Să le dăm cuvântul experților. Cercetările au dovedit că anumite formule verbale sunt printre cei mai preciși indicatori că cineva minte. Aceste semne lingvistice indică faptul că cel care îți vorbește spune numai neadevăruri.

„Expresiile precise și restrictive indică un management activ al impresiilor”, spune Lieberman, ceea ce înseamnă că mincinosul încearcă exagerat să dea impresia de nevinovăție.

Atunci trebuie luat în considerare suspectul care spune că este „100% nevinovat” sau este „absolut, complet convins că…”, completează specialistul.

Deseori oamenii folosesc insistent astfel de cuvinte cu intenția de a părea demni de încredere. Când întrebi un hoț dacă a jefuit vreodată o bancă, probabil că va răspunde cu „Nu” și „Sunt sigur că nu am jefuit niciodată o bancă”.

Discrepanța dintre cuvinte și expresia feței, un alt indiciu valoros

Dacă anumite cuvinte spuse de o persoană nu par să se potrivească cu expresia sa facială, acesta ar putea fi un alt semn clar că minte. „Căutați o nepotrivire între expresia feței cuiva și ceea ce spune”, completează Särnblad.

Să presupunem că îi ceri unui angajat să se ocupe de un proiect de ultimă oră. Dacă răspunde: „Sună grozav”, dar pare îngrijorat, este posibil să mintă, temându-se să-și refuze șeful.

Acordă atenție detaliilor irelevante

Studiile arată că cei care spun adevărul includ detalii relevante și verificabile în declarațiile pe care le fac. În schimb, mincinosul poate încerca să distragă atenția spunând lucruri care nu au nicio relevanță.

Cheia pentru a prinde un mincinos este să înveți cum să te concentrezi asupra detaliilor. „Cel care spune o minciună se concentrează foarte mult pe detalii irelevante pentru a lăsa impresia că spune adevărul”, spune Lieberman. Însă aceste detalii nu sunt neapărat false.

„Mincinosul știe că, cu cât minciuna este mai complexă, cu atât ea este mai greu de menținut”, explică Lieberman. „De aceea tinde să sublinieze informațiile veridice irelevante, în încercarea de a îngroșa straturile de adevăr”, completează expertul.

Observă când colțul gurii se lasă în jos

Pentru a depista mincinoșii, acordă mare atenție unor microexpresii. Acestea sunt universale și conectate în noi, oamenii.

Sunt prezente pe fețele noastre, indiferent de vârstă, sex, socializare, cultură sau locație geografică, observă Särnblad, care are o experiență relevantă în antropologie.

„Se vede pe față: un colț al gurii se lasă în jos, în diagonală, spre umărul respectiv”, mai spune experta. Acesta este un indiciu că ești mințită, dar și un avertisment pentru data viitoare când vrei să înțelegi adevărul.

Mincinosul evită întrebarea

Când spui adevărul, răspunsul tinde să fie concis și la obiect. „O regulă de bază este că un răspuns de încredere este scurt și direct, neelaborat sau complicat. O negare de încredere este direct și fermă— de exemplu, ‘Nu, nu am făcut asta’”,continuă.

În schimb, un mincinos, deși încearcă să se îndepărteze de aparența vinovăției, evită să răspundă clar și concis la întrebare. În plus, deseori încearcă să sugereze că nu e genul de persoană care să fi comis așa ceva.

Își îndreaptă vârfurile picioarelor spre exterior

Un mincinos își va îndrepta insistent vârfurile picioarelor în exterior. O atitudine negativă, cu brațele încrucișate și picioarele îndreptate cu vârfurile către exterior, sunt semne care nu înșală.

O persoană sinceră și binevoitoare va avea tendința de a-și îndrepta vârfurile picioarelor către tine și de a vorbi cu brațele deschise.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×