Reclamă

Cum să scapi de teama de a te îndrăgosti din nou. Pașii mici, dar cu efecte mari, recomandați de psihologi

Conexiunea emoțională este vitală pentru șansele pe termen lung ale unei relații de dragoste. Abilitatea de a rămâne conectat la vulnerabilitatea naturală a celuilalt este un dar pe care nu îl au multe persoane. Mai ales dacă ai mai suferit în dragoste. Află de la specialiști cum să scapi de teama de a te îndrăgosti din nou după mai multe eșecuri sentimentale. Sunt pași mici, dar foarte eficienți pentru a te simți în siguranță când te îndrăgostești din nou.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 11 martie 2024, 7:24

Când îți identifici și îți exprimi vulnerabilitățile emoționale, devii mai puternică. Practic ne găsim un loc, un timp și o persoană căreia să îi împărtășim adevărul despre noi. Cu cât împărtășești mai devreme o situație de viață încărcată emoțional, cu atât vei păstra energia pe care o pierzi ținând situația ascunsă și nerezolvată. Indiferent dacă tu ai creat situația sau o suporți, chiar neintenționat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când dezvăluim adevărul cel mai vulnerabil despre noi sau altcineva luăm parte la o experiență vitală care ne apropie de celălalt.

Cum să scapi de teama de a te îndrăgosti din nou

Iată 5 moduri recomandate de psihologii consultați de site-ul YourTango pentru a ne simți în siguranță atunci când ne îndrăgostim de cineva nou apărut în viața noastră.

1. Testează apele pe îndelete

Este adevărat că nu poți să ai încredere în oricine, însă în unele persoane pur și simplu simți că poți să ai. De fapt, nici nu ai nevoie de prea multe persoane de încredere. Roagă-i pe cei în care ai încredere să păstreze confidențialitatea a ceea ce le încredințezi. Nu e nevoie ca aceste persoane să îți rezolve problema, ci doar să te asculte.

Reclamă

Dacă e vorba de un posibil nou partener, nu uita să fii totuși precaută. Arată prudență, testează apele în ritmul tău, dar nu deveni inhibată. Dacă simți că acesta poate fi un om de cuvânt, arată-i că și tu știi să îl asculți. În timp, sentimentul de apreciere reciprocă va crește.

2. Fă o listă cu rănile, dar și cu visele tale

Scrie câte ceva despre motivele de rușine, vinovăție, cicatricile sufletești sau visele și aspirațiile tale secrete. În acest mod vei fi mai detașată de povestea pe care dorești să o spui. Apoi, poartă o conversație vie despre anumite aspecte ale situației cu cineva în care ai încredere.

Reclamă

Discută în timp real momentele cheie, mai degrabă decât să enumeri mereu punctele la care ai reflectat anterior. Așa te vei putea auzi pe tine și vei fi auzită de celălalt, care va păstra secretul absolut a ceea ce i-ai mărturisit.

Dacă este vorba de o relație de iubire adevărată, intimitatea adusă de această tehnică este profundă. Ea poate chiar preveni o eventuală decepție sentimentală, survenită din cauza înțelegerii greșite a ceea ce îi transmiți partenerului.

3. Consultă un profesionist

Apelează fără rezerve la opinia unei persoane avizate. Poate fi un terapeut, consilier personal, coach sau preot. Însă înainte de asta fă puțină documentare. Asigură-te că specialistul ales are referințe de încredere și o reputație bună.

De la un astfel de specialist poți afla dacă rezonezi cu adevărat cu partenerul tău. Însă în egală măsură poți să afli cum să recunoști cele mai nocive tipare de comunicare, care pot distruge chiar și un cuplu sudat.

4. Evaluează momentul și locul potrivit

Imaginează-ți spațiul din inimă și din suflet atunci când ți-l deschizi în fața celuilalt. Cum ar fi interiorul tău dacă ceea ce ai ascuns în întuneric iese la lumină? Cine vei deveni? Cum vei trăi? Ești suficient de curajoasă încât să faci primul pas dacă este nevoie? Sau să manifești primul semn de interes față de un posibil nou partener?

Trebuie să îți alegi momentul, locul și persoana căreia să îi încredințezi adevărul tău. Este eliberator atunci când mărturisim ceea ce nu am mai spus până acum cuiva în care avem încredere. Iată cheia pentru a te îndrăgosti din nou.

5. Scapă de inhibiții și ieși din zona de confort

Terapeuții de cuplu mai recomandă ca într-o conversație sau o conexiune să nu iei foarte personal nimic din reacțiile sau opinia celuilalt. Opiniile nu reprezintă adevărul, ci doar perspectiva celuilalt, care e marcată de experiența sa de viață.

Potrivit terapeuților de cuplu, destăinuirea a ceea ce ce nu ai mai spus, a visurilor și dorințelor personale dezgheață limitele interpersonale. Dacă îți dai voie să fii vulnerabilă emoțional, celălalt va fi stimulat să facă la fel. Practic veți ieși din propria zonă de confort aproape simultan, ceea ce întărește conexiunea emoțională dintre voi. Nu uita că atunci când vine vorba de dragoste, sunt reguli făcute anume să fie încălcate.

Un partener de încredere va ști să te asculte și îți va dovedi că poate fi o prezență sigură în viața ta. De aceea vei trăi un sentiment de eliberare intensă atunci când ieși din zona de confort și te expui dincolo de limitele tale. Majoritatea oamenilor au limiteșle proprii, iar legătura cu emoțiile lor brute nu e întotdeauna vizibilă. De aceea trebuie să-i acorzi timp celuilalt pentru a-și deschide sufletul în fața ta. Însă în momentul în care simți că e pregătit, deschide-te și tu fără rezerve.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×