Copiii pot avea, de asemenea, dureri abdominale sau sensibilitate. Ele se manifestă în special în partea superioară a abdomenului drept. Acesta este locul în care este localizat ficatul, a spus dr. Weymann. Este important să soliciți asistență medicală de urgență oricând un copil prezintă semne de durere severă atunci când abdomenul îi este atins. Medicii pot lua în considerare alte cauze posibile ale durerii abdominale, cum ar fi apendicita. Unii copii pot avea urină mai închisă la culoare sau scaune ușor colorate sau de culoarea argilei.
Icterul sau îngălbenirea pielii și a ochilor este un semn distinctiv al hepatitei. Cu toate acestea, este posibil să existe o inflamație hepatică semnificativă și bolnavul să nu prezinte semne de icter.
De asemenea, trebuie menționat că poate fi mai dificil să detectezi icterul la copiii care au pielea mai închisă la culoare. De aceea, părinții ar trebui să ia în serios chiar și modificările subtile de culoare.
„De obicei, nu se va vedea icterul până când inflamația sau disfuncția ficatului nu a progresat deja destul de mult”, a mai spus dr. Weymann.
Care sunt cauzele hepatitei
Hepatita poate avea multe cauze, de la boli autoimune la efecte secundare ale anumitor medicamente. Cel mai adesea, este cauzată de unul dintre cele cinci virusuri ale hepatitei (hepatita A, B, C, D și E). În funcție de tip, hepatita virală se poate răspândi prin contactul cu sângele și alte fluide corporale sau materii fecale, sau prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită. Dar hepatita virală a fost exclusă în recentele grupuri pediatrice din Statele Unite și din Europa.
În schimb, C.D.C. suspectează că adenovirusul cauzează cazurile actuale, deși oficialii din domeniul sănătății avertizează că ancheta este în desfășurare. Există mai mult de 50 de tipuri de adenovirusuri. Ele tind să provoace boli ușoare, cum ar fi răceli și febră, ochi roz sau vărsături și diaree.
În Alabama, toți cei nouă copii au fost testați pozitiv pentru adenovirus. Și dintre cele cinci cazuri care au fost secvențiate genetic, toate au avut adenovirus tip 41. Acesta provoacă de obicei vărsături și diaree. Majoritatea copiilor afectați din Marea Britanie, deși nu toți, au fost testați pozitiv pentru adenovirus.
„Este interesant că vedem acest lucru doar la copiii cu vârsta mai mică de 10 ani. Ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor de peste 10 ani au imunitate la adenovirus. Poate de aceea această hepatită apare la copiii mici”, a spus dr. Jennifer Lighter, un specialist în boli infecțioase pediatrice și epidemiolog la spitalul N.Y.U. Langone Health din New York.
Dar medicii și oficialii din domeniul sănătății au știut că infecția cu adenovirus poate provoca inflamații hepatice. Asta nu este ceva nou. Ceea ce este neobișnuit este ca copiii mici, sănătoși clinic, să se îmbolnăvească atât de brusc, motiv pentru care oficialii de sănătate publică răspândesc vestea și continuă să cerceteze alte posibile cauze.
Ce pot face părinții
Deși oficialii din domeniul sănătății nu sunt siguri că adenovirusul cauzează hepatita apărută recent, părinții pot lua măsuri pentru a preveni transmiterea. Adenovirusul se răspândește de la o persoană la alta prin picături de fluide din organism sau prin atingerea unei suprafețe cu adenovirus.
Copiii ar trebui încurajați să se spele des pe mâini. Să evite să-și atingă fața și gura în măsura în care este posibil. Multe dintre aceste măsuri ajută și la prevenirea răspândirii Covid.
Părinții ar trebui să-și amintească, de asemenea, că alerta nu este un apel la acțiune sau o alarmă. Riscul general ca un copil sănătos să dezvolte brusc hepatită severă rămâne extrem de scăzut. Oficialii din domeniul sănătății doresc pur și simplu să avertizeze pediatrii și alți furnizori de servicii medicale care ar putea vedea pacienți tineri cu hepatită că ar trebui acum să facă screening pentru adenovirus.
Tratamentul variază în funcție de tipul de hepatită pe care îl are copilul. Pentru unele tipuri de hepatită virală, există medicamente care pot suprima sau elimina virusul, a spus dr. Weymann. Dar pentru marea majoritate a cazurilor, cum ar fi atunci când un copil vine cu inflamație hepatică și adenovirus, medicii se concentrează pe prevenirea sau gestionarea complicațiilor.
„Acest lucru este de obicei suficient, deoarece ficatul se reface foarte repede”, a adăugat el.
„Dacă te îngrijorează simptome precum letargia, durerea sau modificări ale pielii sau ale ochilor, adresează-te medicului pediatru al copilului pentru o evaluare imediată”, a spus dr. Mobeen Rathore, șeful de boli infecțioase și imunologie la Spitalul de copii Wolfson din Jacksonville, Florida.
„Părinții observă cum arată copiii lor tot timpul. Asta facem”, a spus dr. Rathore. „Nu cred că, dacă culoarea pielii unui copil se schimbă, un părinte va spune: „Oh, e în regulă, hai să așteptăm și să vedem ce se întâmplă mâine. Prima schimbare este în ochi: partea albă începe să fie galbenă”, a spus dr. Weymann.