Reclamă

Cum se manifestă hepatita la copii. Simptomele pe care părinții trebuie să le aibă în vedere

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii a emis o alertă după cecazuri severe de hepatită au apărut printre copiii de pe tot globul. Cum se manifestă hepatita la copii și la ce semne ar trebui să fie atenți părinții.

Publicat: 28 aprilie 2022, 9:25

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au emis o alertă pentru medicii din întreaga țară, notificându-i despre un grup de cazuri de hepatită severă, cu simptome inexplicabile la copiii mici cu o stare de sănătate bună.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Între luna octombrie 2021 și luna februarie 2022, nouă copii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani din Alabama au fost internați în spital cu hepatită acută. Dintre aceștia, doi au avut nevoie de transplanturi hepatice, scrie nytimes.com.

Cazuri similare au apărut și în Carolina de Nord, precum și în Europa. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a raportat peste 100 de cazuri de hepatită cu debut brusc la copii sub 10 ani din ianuarie 2022, dintre care 10 au necesitat transplant de ficat.

Iată ce se știe despre aceste cazuri de hepatită și la ce simptome ar trebui să aibă grijă părinții. Există o mulțime de alimente care pot ajuta imunitatea organismului să lupte împotriva radicalilor liberi. Hai să aflăm împreună ce este și cum se manifestă hepatita la copii.

Ce este hepatita

Hepatita este un termen larg folosit pentru a descrie inflamația ficatului, un organ care îndeplinește sute de funcții esențiale în fiecare zi, de la facilitarea digestiei până la curățarea toxinelor din sânge. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, nu poate îndeplini multe dintre aceste sarcini.

Reclamă

Hepatita acută se referă la inflamația care apare relativ rapid și nu durează mai mult de șase luni. Poate fi severă și poate duce la insuficiență hepatică, așa cum a fost cazul mai multor copii din Alabama. Dar hepatita poate fi, de asemenea, relativ ușoară. Nu este neobișnuit ca pacienții, în special copiii, să aibă inflamație hepatică în cursul unei boli virale simple și deloc complicate, a explicat dr. Alexander Weymann, directorul Centrului de Ficat de la Spitalul Național de Copii din Columbus, Ohio.

Cum se manifestă hepatita la copii

Simptomele hepatitei sunt cuprinzătoare și se suprapun cu multe boli comune. Un copil cu hepatită poate prezenta febră, de grad scăzut sau semnificativ, oboseală, dureri articulare sau musculare, pierderea poftei de mâncare sau greață, diaree și vărsături.

Reclamă

Copiii pot avea, de asemenea, dureri abdominale sau sensibilitate. Ele se manifestă în special în partea superioară a abdomenului drept. Acesta este locul în care este localizat ficatul, a spus dr. Weymann. Este important să soliciți asistență medicală de urgență oricând un copil prezintă semne de durere severă atunci când abdomenul îi este atins. Medicii pot lua în considerare alte cauze posibile ale durerii abdominale, cum ar fi apendicita. Unii copii pot avea urină mai închisă la culoare sau scaune ușor colorate sau de culoarea argilei.

Icterul sau îngălbenirea pielii și a ochilor este un semn distinctiv al hepatitei. Cu toate acestea, este posibil să existe o inflamație hepatică semnificativă și bolnavul să nu prezinte semne de icter.

De asemenea, trebuie menționat că poate fi mai dificil să detectezi icterul la copiii care au pielea mai închisă la culoare. De aceea, părinții ar trebui să ia în serios chiar și modificările subtile de culoare.

„De obicei, nu se va vedea icterul până când inflamația sau disfuncția ficatului nu a progresat deja destul de mult”, a mai spus dr. Weymann.

Care sunt cauzele hepatitei

Hepatita poate avea multe cauze, de la boli autoimune la efecte secundare ale anumitor medicamente. Cel mai adesea, este cauzată de unul dintre cele cinci virusuri ale hepatitei (hepatita A, B, C, D și E). În funcție de tip, hepatita virală se poate răspândi prin contactul cu sângele și alte fluide corporale sau materii fecale, sau prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită. Dar hepatita virală a fost exclusă în recentele grupuri pediatrice din Statele Unite și din Europa.

În schimb, C.D.C. suspectează că adenovirusul cauzează cazurile actuale, deși oficialii din domeniul sănătății avertizează că ancheta este în desfășurare. Există mai mult de 50 de tipuri de adenovirusuri. Ele tind să provoace boli ușoare, cum ar fi răceli și febră, ochi roz sau vărsături și diaree.

În Alabama, toți cei nouă copii au fost testați pozitiv pentru adenovirus. Și dintre cele cinci cazuri care au fost secvențiate genetic, toate au avut adenovirus tip 41. Acesta provoacă de obicei vărsături și diaree. Majoritatea copiilor afectați din Marea Britanie, deși nu toți, au fost testați pozitiv pentru adenovirus.

„Este interesant că vedem acest lucru doar la copiii cu vârsta mai mică de 10 ani. Ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor de peste 10 ani au imunitate la adenovirus. Poate de aceea această hepatită apare la copiii mici”, a spus dr. Jennifer Lighter, un specialist în boli infecțioase pediatrice și epidemiolog la spitalul N.Y.U. Langone Health din New York.

Dar medicii și oficialii din domeniul sănătății au știut că infecția cu adenovirus poate provoca inflamații hepatice. Asta nu este ceva nou. Ceea ce este neobișnuit este ca copiii mici, sănătoși clinic, să se îmbolnăvească atât de brusc, motiv pentru care oficialii de sănătate publică răspândesc vestea și continuă să cerceteze alte posibile cauze.

Ce pot face părinții

Deși oficialii din domeniul sănătății nu sunt siguri că adenovirusul cauzează hepatita apărută recent, părinții pot lua măsuri pentru a preveni transmiterea. Adenovirusul se răspândește de la o persoană la alta prin picături de fluide din organism sau prin atingerea unei suprafețe cu adenovirus.

Copiii ar trebui încurajați să se spele des pe mâini. Să evite să-și atingă fața și gura în măsura în care este posibil. Multe dintre aceste măsuri ajută și la prevenirea răspândirii Covid.

Părinții ar trebui să-și amintească, de asemenea, că alerta nu este un apel la acțiune sau o alarmă. Riscul general ca un copil sănătos să dezvolte brusc hepatită severă rămâne extrem de scăzut. Oficialii din domeniul sănătății doresc pur și simplu să avertizeze pediatrii și alți furnizori de servicii medicale care ar putea vedea pacienți tineri cu hepatită că ar trebui acum să facă screening pentru adenovirus.

Tratamentul variază în funcție de tipul de hepatită pe care îl are copilul. Pentru unele tipuri de hepatită virală, există medicamente care pot suprima sau elimina virusul, a spus dr. Weymann. Dar pentru marea majoritate a cazurilor, cum ar fi atunci când un copil vine cu inflamație hepatică și adenovirus, medicii se concentrează pe prevenirea sau gestionarea complicațiilor.

„Acest lucru este de obicei suficient, deoarece ficatul se reface foarte repede”, a adăugat el.

„Dacă te îngrijorează simptome precum letargia, durerea sau modificări ale pielii sau ale ochilor, adresează-te medicului pediatru al copilului pentru o evaluare imediată”, a spus dr. Mobeen Rathore, șeful de boli infecțioase și imunologie la Spitalul de copii Wolfson din Jacksonville, Florida.

„Părinții observă cum arată copiii lor tot timpul. Asta facem”, a spus dr. Rathore. „Nu cred că, dacă culoarea pielii unui copil se schimbă, un părinte va spune: „Oh, e în regulă, hai să așteptăm și să vedem ce se întâmplă mâine. Prima schimbare este în ochi: partea albă începe să fie galbenă”, a spus dr. Weymann.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×