Articolele de îmbrăcăminte nu trebuie tratate la fel. De exemplu, culorile aprinse, întunecate și țesăturile delicate necesită o îngrijire mai specializată decât cele albe sau din bumbac.
Cicluri scurte, cu apă mai rece
Un studiu recent realizat de Universitatea din Leeds și Procter & Gamble a constatat că spălarea hainelor la cel mai rece și mai scurt ciclu din mașina de spălat le asigură rezistența pe o perioadă mai lungă. Studiul a comparat pierderea culorii, petele de culoare și pierderea de microfibră a zeci de tricouri când au fost spălate în apă de 40 °C pentru 85 minute și 25 °C timp de 30 de minute, potrivit Good Housekeeping.
S-au observat pierderi de culoare semnificativ mai mari și un transfer mai mare de culoare la ciclul de spălare de 40 °C timp de 85 minute, comparativ cu un ciclu mai rapid și cu temperaturi mai scăzute. Eliberarea microfibrei a fost semnificativ mai mare pentru ciclul de 40 °C în comparație cu ciclul de 25 °C. Efectul a apărut și după următoarele spălări.
Dar asta nu înseamnă că este întotdeauna cea mai bună opțiune. „Apa rece este în general cea mai sigură, în special pentru culorile aprinse și întunecate și pentru țesăturile delicate, deoarece nu va provoca decolorarea sau deteriorarea fibrelor. Asigurați-vă că utilizați un detergent bun care este formulat pentru a curăța bine în apă rece„, explică Carolyn Forte, directorul Laboratorului de Curțenie al Institutului Good Housekeeping.
Mai mult, apa rece economisește și energie, indiferent de materialul pe care îl spălați.
– Carolyn Forte
Temperatura apei în funcție de haine
În general, ciclurile de spălare mai reci sunt cele mai bune pentru haine delicate și colorate. Apa caldă este cea mai bună pentru îmbrăcămintea mai murdară și pentru cea albă. Apa fierbinte este cea mai bună pentru îmbrăcămintea foarte murdară sau pentru lenjeria de corp și prosoape, potrivit Good Housekeeping.
La majoritatea mașinilor de spălat, ciclul delicat este mai scurt decât ciclurile normale și este potrivit pentru țesăturile colorate. Totodată, are o acțiune de spălare mai blândă și o viteză de centrifugare mai lentă.
Ciclul normal este puțin mai agresiv, deci este ideal pentru țesături robuste, cum ar fi denim, așternuturi sau prosoape. Ultimul ciclu și cel mai dur ar trebui rezervat articolelor foarte murdare. Este mai lung și folosește o centrifugare de mare viteză.
Îți oferim și un pont despre cum se programează corect hainele la spălat. Spălarea haielor se face în funcție de numărul de purtări, ci nu de perioada de timp în care au fost purtate. Blugii, de exemplu, trebuie spălați la fiecare trei purtări, spun cercetătorii de la Good Housekeeping. Pentru lenjeria de pat și prosoape trebuie să respecți un calendar standard. Cearșafurile și fețele de pernă trebuie spălate o dată pe săptămână.