Indiferent dacă coci pâine de casă, pregătești un pui întreg sau faci o caserolă reconfortantă, unul dintre primii pași este aproape întotdeauna să preîncălzești cuptorul. Este unul dintre acei pași ai unei rețete pe care o faci instinctual, fără să te gândești prea mult de ce.
De ce e recomandat să preîncălzești cuptorul înainte să-l folosești
Te-ai întrebat vreodată dacă este necesar să preîncălzești cuptorul? Un răspuns foarte simplu la această întrebare este da, ar trebui să-l pornești aproape pentru toate rețetele.
Motivul necesită puține cunoștințe culinare și nu numai. Pentru început, trebuie să iei în considerare că nu toate cuptoarele se încălzesc la aceeași viteză, ceea ce înseamnă că poate dura 10 minute pentru un cuptor electric să se încălzească, în timp ce pentru un cuptor cu gaze s-ar putea încălzi mai repede. Poate părea drastic, dar este adevărat.
Gătirea cu abur
În afară de faptul că nu toate cuptoarele se încălzesc la aceeași viteză, există o explicație mai științifică care te poate ajuta să înțelegi de ce e important să-l preîncălzești.
Din perspectiva patiseriei, se întâmplă multe în primele 10 până la 15 minute de coacere, care sunt esențiale pentru obținerea unui produs perfect.
Preîncălzirea cuptorului este vitală pentru o prăjitură sau pentru pâine. Produsele de patiserie au nevoie de temperaturi ridicate pentru a crea abur în aluat și pentru a începe procesul de coacere.
Dacă începi să coci într-un cuptor rece, cel mai probabil vei avea un produs copt dens și uscat. Această ideea de „formare a aburului” se aplică și produselor necoapte.