Dacă un aliment începe să se degradeze, „înghețarea nu va opri bacteriile” și va fi în aceeași stare când este dezghețat.
Cum să păstrezi alimentele în congelator
Mark Weatherley de la William Anglis Institute are o vastă experiență în bucătăriile comerciale. Când vine vorba de depozitarea alimentelor în congelator, el recomandă să verifici dacă recipientele sau pungile pe care le utilizezi sunt „sigure pentru congelator”.
Weatherley mai recomandă porționarea mâncărilor / alimentelor în porții mai mici astfel încât „să nu trebuiască să te lupți cu un topor pentru a încerca să tai / să separi” o porție mai mică.
„Containerele mai puțin adânci sunt mai bune, deoarece alimentele se îngheață și se decongelează mai repede și mai uniform”, afirma el pentru ABC News.
De asemenea, un sistem clar de etichetare a pachetelor sau cutiilor este esențial. Fără unul, vei scoate din congelator un pachet fiind pregătit pentru o seară cu curry sau o tocăniță și vei ajunge în schimb cu fructe pentru smoothie, avertizează Weatherley.
Nu uita să adaugi data pe etichetă, pentru a-ți aduce aminte când pachetul a fost pus la congelat și a-l consuma apoi la timp.
Cât timp să păstrezi alimentele în congelator
Dr. Partridge spune că timpul de păstrare în congelator „depinde de felul de mâncare”, dar este o idee bună să te limitezi la un interval maxim de trei luni.
Consiliul pentru Informații privind Siguranța Alimentară din Australia spune că, deși alimentele pot fi păstrate congelate ani de zile fără a prezenta un risc de intoxicație alimentară, în timp, valoarea nutrienților și calitatea se va deteriora.
Care este durata și temperatura corectă de păstrare a alimentelor în congelator
Perioada de păstrare a alimentelor congelate (a.î. să-și păstreze proprietățile) diferă în funcție de tipul de alimente și tipul de congelator. Congelatoarele au o evaluare cu stele pentru a te anunța cât timp pot fi păstrate alimentele în siguranță. Ar trebui să verifici evaluarea cu stele, precum și instrucțiunile despre alimentele congelate ambalate. Acest lucru îți va permite să afli cât timp poți păstra alimentele congelate ambalate în congelator. De asemenea, reține că congelatoarele ar trebui să funcționeze în mod ideal la -18°C.
- Compartimentul pentru alimente congelate funcționează la – 6° C și ar trebui să păstreze alimente doar până la o săptămână.
- Compartimentul pentru alimente congelate funcționează la -12° C și ar trebui să păstreze alimentele doar până la o lună
- Compartimentul pentru alimente congelate funcționează la -18° C și ar trebui să păstreze alimente doar până la trei luni.
- Congelatorul funcționează la -18° C și este potrivit pentru depozitare pe termen lung (trei luni sau mai mult)
Alimente pe care le poți congela
Trebuie să reții că timpul de depozitare în congelator este doar pentru păstrarea calității alimentelor. Alimentele congelate vor rămâne sigure pe termen nelimitat dacă sunt congelate corespunzător.
Tip de alimente / Perioada de timp de congelare recomandată (dacă congelatorul funcționează la -18 grd C)
- Carne negătită (fripturi, fripturi, cotlete etc) – 4-12 luni
- Carne tocată negătită – 3-4 luni
- Carne gătită – 2-3 luni
- Mezeluri uscate, conservate prin sărare/uscare/afumare (șunci, bacon) – 1-2 luni
- Carne de pasăre negătită (pui, curcan etc.) – 9-12 luni
- Carne de pasăre gătită – 4 luni
- Pește crud sau gătit – 2-4 luni
- Mâncare gătită congelată (de exemplu: lasagne, pizza, plăcintă) – 3-4 luni
- Supe, tocănițe și mâncăruri cu sos – 2-3 luni
- Lapte – până la 1 lună
- Unt – până la 3 luni
- Brânză/Cașcaval ras – până la 4 luni
- Legume – până la 12 luni
- Fructe – până la 6 luni
- Ouă – fie separi gălbenușurile de albușuri, fie bați ouălele înainte de a le congela – până la 6 luni
- Prăjituri și produse de patiserie fără glazură – 6-8 luni
- Pâine – până la 3 luni
- Aluat crud – 6 luni
Alimente pe care nu le poți congela
Unele alimente pur și simplu nu se împacă bine cu congelatorul.
- Legume și fructe cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi salată verde, castraveți, muguri de fasole, ridichi și pepeni verzi: Acestea devin moi și fleșcăite.
- Verdețuri moi, cum ar fi pătrunjelul, busuiocul și arpagicul: Acestea vor deveni maro.
- Sosuri pe bază de ouă, cum ar fi maioneza: Se vor separa și se vor tăia.
- Sosuri pe bază de lapte: Se vor separa.
- Iaurt simplu, cremă de brânză cu conținut scăzut de grăsimi, smântână și brânză de vaci: Acestea vor deveni apoase.
- Ouă crude în coajă: Acestea se vor dilata și vor crăpa.
- Ouă fierte tari: Acestea deveni cauciucate.
- Alimente la conservă.
Alte sfaturi utile pentru congelarea alimentelor și utilizarea congelatorului
Înghețarea alimentelor atunci când este acestea sunt calde sau fierbinți va crește temperatura congelatorului și ar putea face ca alte alimente să se dezghețe parțial. Împărțirea alimentelor în porții mai mici poate accelera procesul de răcire.
Împachetează alimentele în mod corespunzător
Dacă nu îți sigilezi alimentele, aceasta pot căpăta o „arsură de congelare”. „Arsura de congelare” este rezultatul pierderii de umiditate în timpul depozitării în congelator.
Deoarece pachetul nu a fost sigilat apa scapă din alimente și se mută în partea cea mai rece a congelatorului – lăsând alimentele deshidratate.
“Arsura de congelare” nu este chiar periculoasă, dar afectează calitatea alimentelor. Carnea devine uscată și tare, iar legumele se vor micșora. Din fericire, dacă observi că anumite produse au dezvoltat arsuri de congelator, poți tăia pur și simplu părțile afectate.
Congelează alimentele în porții de dimensiuni realiste
Nu vrei să fii nevoit să dezgheți o tocană suficient de mare pentru a hrăni opt persoane, atunci când hrănești doar o familie de trei.
Nu lăsa gheața să se acumuleze
Un congelator cu gheață este unul ineficient, așa că asigură-te că îți dezgheți congelatorul dacă se acumulează gheață. Nu îți face griji pentru mâncare; majoritatea lucrurilor vor rămâne înghețate în frigider pentru câteva ore în timp ce congelatorul se dezgheață.
Dacă ai îndoieli, aruncă-l
Înghețarea nu ucide bacteriile. Dacă nu ești sigur de cât timp a fost înghețat ceva sau te temi de calitatea produsului odată dezghețat, nu risca, mai bine îl arunci decât să te îmbolnăvești.
Pentru a congela legumele proaspete urmează acești pași:
- Opărește legumele timp de 30 de secunde într-o oală cu apă clocotită – acest lucru le va împiedica să se închidă la culoare atunci când sunt înghețate.
- Scoate-le și pune-le într-un castron cu apă și gheață – acest procedeu se numește blanșare.
- După ce s-au răcit, scurge legumele și pune-le pe o tavă cu hârtie de bucătărie pentru a absorbi apa.
- Congelează-le pe tavă și apoi transferă-le într-o pungă pentru congelator.