Reclamă

Care sunt beneficiile unei diete vegane. Cum se poate schimba corpul tău în doar două luni

Noul studiu, realizat pe 21 de perechi de gemeni identici, arată că o dietă pe bază de plante poate reduce vârsta biologică a unei persoane. Află care sunt beneficiile unei diete vegane și cum se poate schimba corpul tău în doar două luni.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 6 august 2024, 6:05

S-a descoperit că o dietă pe bază de plante ținută pentru numai două luni reduce modificările chimice ale ADN-ului. Acestea sunt cunoscute sub numele de metilare, o indicație a „kilometrajului biologic” al unei persoane.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt beneficiile unei diete vegane

Pe măsură ce îmbătrânim, procesul de metilare crește, schimbând subtil expresia genelor noastre, cunoscută sub numele de modificare epigenetică.

Măsurarea markerilor pe care îi lasă în urmă este considerată a fi o estimare bună a declinului natural al organismului.

În ce a constat studiul

Descoperirile se bazează pe un mic studiu, pe 21 de perechi de gemeni identici în vârstă de 39 de ani. Jumătate au urmat o dietă vegană, în timp ce celălalt frate/soră a urmat o dietă omnivoră.

Reclamă

Îmbătrânirea biologică se referă la declinul funcționării țesuturilor și celulelor din organism, spre deosebire de vârsta cronologică.

Până la sfârșitul studiului, cercetătorii au observat scăderea vârstei biologice bazate pe nivelurile de metilare a ADN-ului a celor cu dieta vegană. Cercetările anterioare au raportat că nivelurile crescute de metilare a ADN-ului sunt asociate cu îmbătrânirea.

După opt săptămâni, au existat și scăderi ale vârstelor inimii, hormonilor, ficatului și ale sistemelor inflamatorii și metabolice, a constatat studiul. Aceste schimbări nu au fost observate la cei a căror dietă a inclus carne, ouă și lactate.

Reclamă

Cei care au urmat o dietă vegană au slăbit, în medie, cu două kilograme mai mult decât cei care nu au mâncat astfel. Ei au consumat cu 200 de calorii mai puțin prin mesele oferite în primele patru săptămâni de studiu.

Potrivit experților, scăderea în greutate ar fi putut contribui la diferențele vârstei biologice între ambele grupuri.

Care sunt riscurile unei diete pe bază de plante

Unii experți sugerează însă că, pe termen lung, o dietă vegană poate duce la deficiențe nutriționale. De asemenea, ea poate să nu se potrivească tuturor vârstelor. Pe de altă parte, alți specialiști spun că diferențele s-ar fi putut datora pierderii în greutate.

Varun Dwaraka, de la compania de testare epigenetică TruDiagnostic Inc, și Christopher Gardner de la Universitatea Stanford, California, alături de colegii săi, au spus că nu este clar cât de mult diferențele dintre perechi pot fi atribuite diferențelor de dietă.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga relația dintre dietă, greutate și îmbătrânire. De asemenea, mai trebuie studiat și efectul pe termen lung ale dietelor vegane, au adaugat aceștia.

Ce spun alți specialiști despre studiul realizat pe gemeni

Tom Sanders, profesor emerit de Nutriție și Dietetică la King’s College London (KCL), care nu a fost implicat în studiu, a spus că a găsit o oarecare diferență în ceea ce privește îmbătrânirea pentru vegani. El nu ia în considerare faptul că deficiențele de vitamine și minerale adesea durează ani ca să apară.

El a adăugat că cercetările sugerează că o dietă vegană ar putea să nu fie bună pentru persoanele în vârstă.

Profesorul Sanders a spus: „Deși studiile observaționale indică faptul că dietele vegane pot avea efecte favorabile asupra sănătății la vârsta mijlocie (cum ar fi un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet de tip 2), acest lucru nu se întâmplă și la veganii mai în vârstă, care par mai predispuși să sufere din pierderea musculară, densitatea osoasă scăzută și tulburările neurologice care au un impact semnificativ asupra calității vieții.

Dr. Duane Mellor, dietetician și purtător de cuvânt la British Dietetic Association, a spus că, deși studiul a comparat o dietă vegană cu o dietă omnivoră, aceste diete nu au fost în întregime comparabile în ceea ce privește caloriile.

El a explicat: „Este posibil ca o reducere a aportului de energie să fi putut modifica modul în care a fost schimbat ADN-ul participanților”.

Dr. Mellor a adăugat că grupului vegan i s-a cerut să mănânce de două ori mai multe porții de legume, mai multe fructe și mai multe leguminoase, nuci și semințe decât grupul omnivor. Acest lucru ar putea explica în parte diferențele raportate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cercul zodiacal cu toate cele 12 zodii pe un fundal închis la culoare
Horoscop
Ce poate manifesta fiecare zodie în parte la începutul lunii septembrie. Explicațiile astrologilor
Nativii se află tot mai aproape de dorințele lor, iar iubirea și prietenia îi salvează și de această dată. Află ce poate manifesta fiecare zodie în parte la începutul lunii septembrie și cum prietenia...
2
O femeie care se plimbă pe plajă
Sănătate
Cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi după vârsta de 50 de ani. Care e secretul scăderii în greutate cu minimum de efort
Descoperă secretul scăderii în greutate după 50 de ani cu sfatul unui kinetoterapeut. Află cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi, după o vârstă când metabolismul a încetinit deja destul de mult....
3
Georgina Rodriguez în costum de baie alături de Cristiano Ronaldo pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată. Presa susține că acesta ar fi dat de înțeles că s-a căsătorit în...
4
Ben Affleck în timp ce pleacă de la birou după ce s-a întâlnit cu Jennifer Lopez
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins de fotografi
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins imediat de fotografi. Reuniunea lor ține primele pagini ale presei internaționale. Cei doi foști soți nu reușesc...
5
Jennifer Lopez a mers la mall cu copiii ei după divorțul de Ben Affleck
Divertisment
Cum a sărbătorit Jennifer Lopez divorțul de Ben Affleck. Fanii au fost surprinși să o vadă pe divă în astfel de ipostaze
Fotografii au surprins cum a sărbătorit Jennifer Lopez divorțul de Ben Affleck. Vedeta latino a fost însoțită de copiii săi și un grup de prieteni. Cântăreața pare că a trecut peste dezamăgirile în dragoste...
PARTENERI
×