Cercetările au arătat că atât dietele vegane, cât și cele vegetariene pot oferi multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla despre dietele vegane, ce alimente poți mânca și care sunt avantajele și dezavantajele acestui stil de viață.
Ce înseamnă să ai o dietă vegană
Veganii nu mănâncă alimente care conțin produse de origine animală. Aceasta înseamnă că dieta lor exclude complet orice tip de carnea, fructe de mare și lactatele, precum și mierea sau alimentele cu aditivi care provin de la animale, cum ar fi gelatina sau zerul.
Veganii se bazează exclusiv pe alimente vegetale.
- Fructe
- Legume
- Nuci
- Cereale
- Uleiuri vegetale precum măsline, canola, susan și avocado
- Leguminoase
- Produse din cereale
- Paste
- Pâine
- Alimente din soia
- Nuci și unt de nuci
Magazinele naturiste oferă de obicei o gamă largă de opțiuni vegetariene și vegane. Unele alternative vegane pe bază de plante și lactate includ sunt cele de mai jos:
- Alternative la carne făcute din ciuperci, alge, cereale sau leguminoase, cum ar fi fasolea neagră
- Proteine din soia sau din alte tipuri de fasole ori proteine vegetale texturate
- Produse asemănătoare brânzei create din apă și uleiuri sau grăsimi vegetale cu adaos de proteine vegetale
- Lapte vegetal din cânepă, ovăz, soia, migdale, orez sau alte surse vegetale.
Ce alimente nu sunt vegane
Alimentele care nu sunt vegane sunt orice alimente făcute cu produse de origine animală sau derivate ale acestora.