Reclamă

Saganaki Halloumi. Rețeta unui aperitiv grecesc, simplu și gustos

Saganaki Halloumi este un aperitiv delicios și simplu de preparat, perfect pentru a fi servit înainte de o masă principală sau ca parte a unui platou cu mai multe gustări.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 30 iulie 2024, 6:45

Saganaki se referă la o metodă de preparare specifică din bucătăria grecească. Deși Halloumi este originară din Cipru, prăjirea brânzei în stil saganaki a devenit populară și în Grecia. Traducerea literală a cuvântului „saganaki” este „tigaie mică”, iar preparatul inițial folosea brânzeturi grecești precum kefalotyri sau graviera. Cu timpul, Halloumi a fost adoptată datorită texturii sale unice și a capacității de a rezista la temperaturi înalte fără să se topească complet.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Saganaki Halloumi

Această rețetă simplă, dar gustoasă, reflectă tradițiile culinare din Mediterana. Sunt puse în valoare ingrediente de calitate și tehnici de gătit care scot în evidență cele mai bune arome ale acestora.

Descoperă și rețeta grecească de creveți Saganaki, sau Saganaki shrimps. Este una dintre cele mai populare rețete cu creveți. Iar în continuare vei descoperi rețeta detaliată pentru deliciosul aperitiv grecesc pe bază de brânză Halloumi.

Saganaki Halloumi – Ingrediente

  • 250 g brânză halloumi
  • 1-2 linguri făină
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 lămâie (pentru servit)
  • Pătrunjel proaspăt (opțional, pentru decor).
Reclamă

Rețeta aperitivului grecesc cu brânză Halloumi – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea brânzei Halloumi pe care este recomandat să o tai în felii de aproximativ 1 cm grosime.

Usucă feliile de halloumi presându-le ușor cu un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de umiditate.

Reclamă

Apoi pune făina într-o farfurie plată și treci fiecare felie de halloumi prin făină, scuturând excesul.

Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă feliile de halloumi în tigaie și prăjește-le pentru 2-3 minute pe fiecare parte, sau până când devin aurii și crocante.

Scoate feliile de halloumi din tigaie și pune-le pe un platou. Stoarce imediat suc de lămâie peste feliile de brânză prăjite. Presară pătrunjel proaspăt tocat, dacă dorești.

Servește imediat Saganaki Halloumi, preferabil cu pâine proaspătă sau salată.

Despre brânza Halloumi

Halloumi este o brânză semi-dură, fabricată de obicei din lapte de oaie. Însă există și sortimente din alte tipuri de lapte sau din amestecuri de mai multe feluri de lapte. Este cunoscută pentru gustul său picant și pentru textura fermă și masticabilă.

Este ideală pentru prăjit datorită punctului său de topire ridicat. Prăjită până devine aurie și crocantă la exterior, dar moale și elastică la interior, Halloumi capătă o textură și un gust irezistibil, accentuat de prospețimea sucului de lămâie.

În mod clasic brânza Halloumi este ținută în saramura. Se spune chiar ca numele provine de la cuvântul grec „almi“ care înseamnă saramură.

Brânza Halloumi conține si o cantitate ridicata de proteine și de calciu. Este o alegere potrivita pentru vegetarieni. Halloumi mai conține și vitaminele A și B, dar și minerale precum seleniu, magneziu si zinc.

Una dintre cele mai bune asocieri pentru brânza halloumi este lămâia. Aciditatea din lămâie este suficient de puternică pentru a echilibra sarea din brânză. În plus scoate în evidență aroma brânzei.

Menta se potrivește atât de bine cu salinitatea halloumi, deoarece, la fel ca și lămâia, este înțepătoare și proaspătă.
Pepenele roșu și mierea sunt alte ingrediente care completează gustul brânzei Halloumi.
Descoperă aici mai multe detalii despre Halloumi, brânza din Cipru care a cucerit lumea întreagă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cercul zodiacal cu toate cele 12 zodii pe un fundal închis la culoare
Horoscop
Ce poate manifesta fiecare zodie în parte la începutul lunii septembrie. Explicațiile astrologilor
Nativii se află tot mai aproape de dorințele lor, iar iubirea și prietenia îi salvează și de această dată. Află ce poate manifesta fiecare zodie în parte la începutul lunii septembrie și cum prietenia...
2
O femeie care se plimbă pe plajă
Sănătate
Cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi după vârsta de 50 de ani. Care e secretul scăderii în greutate cu minimum de efort
Descoperă secretul scăderii în greutate după 50 de ani cu sfatul unui kinetoterapeut. Află cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi, după o vârstă când metabolismul a încetinit deja destul de mult....
3
Georgina Rodriguez în costum de baie alături de Cristiano Ronaldo pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată. Presa susține că acesta ar fi dat de înțeles că s-a căsătorit în...
4
Ben Affleck în timp ce pleacă de la birou după ce s-a întâlnit cu Jennifer Lopez
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins de fotografi
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins imediat de fotografi. Reuniunea lor ține primele pagini ale presei internaționale. Cei doi foști soți nu reușesc...
5
Jennifer Lopez a mers la mall cu copiii ei după divorțul de Ben Affleck
Divertisment
Cum a sărbătorit Jennifer Lopez divorțul de Ben Affleck. Fanii au fost surprinși să o vadă pe divă în astfel de ipostaze
Fotografii au surprins cum a sărbătorit Jennifer Lopez divorțul de Ben Affleck. Vedeta latino a fost însoțită de copiii săi și un grup de prieteni. Cântăreața pare că a trecut peste dezamăgirile în dragoste...
PARTENERI
×