Reclamă

Creveți Saganaki. Rețetă grecească de creveți cu sos de roșii și feta

Rețeta grecească de creveți Saganaki, sau Saganaki shrimps, este una dintre cele mai populare rețete cu creveți. Este ideală pentru masa de prânz sau pentru o cină simplă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 februarie 2024, 5:40

Preparați în acest mod, creveții ies suculenți și aromați. Este un preparat tradițional grecesc în care creveții sunt flambați în Ouzo și adăugați într-un sos de roșii ușor picant, care le oferă un plus de aromă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Însă ingredientul care desăvârșește gustul acestui preparat este brânza feta. Aceasta aduce preparatului o aromă ușor acidulată, cremoasă și extrem de delicioasă.

Denumirea rețetei provine de la vasul în care sunt preparați creveții la cuptor. Acesta este un vas din cupru denumit sagani, în care se prepară și se servește mâncarea. Descoperă în continuare lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de creveți cu sos de roșii și brânză feta la cuptor.

Creveți Saganaki – Ingrediente

Rețeta creveților Saganaki se prepară în trei etape simple și rapide, pentru care ai nevoie de trei mici liste de ingrediente: pentru flambarea creveților, pentru sosul picant de roșii și pentru etapa finală, prepararea la cuptor.

Reclamă

Pentru flambarea creveților:

  • 300 gr creveți
  • 30 ml ulei de măsline
  • 50 ml băutură grecească Ouzo.

Pentru sos picant de roșii:

  • 30 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă medie
  • 3 căței de usturoi
  • 350 gr roșii cuburi în suc propriu
  • 150 gr pastă concentrată de roșii
  • 1 ardei gras sau capia, roșu
  • 1 ardei iute uscat sau 1/2 linguriță fulgi de ardei iute
  • sare și piper după gust.
Reclamă

Alte ingrediente:

  • 200 gr brânză feta
  • frunze de pătrunjel verde.

Rețetă de creveți Saganaki – Mod de preparare

Începe cu pregătirea tuturor ingredientelor, pentru a le avea la îndemână când vei aprinde aragazul.

Mai întâi, lasă creveții la decongelat, apoi curăță-i. Cu un cuțit cu vârful ascuțit, creează o incizie superficială pe spatele creveților și scoate intestinele. Apoi, clătește bine creveții cu apă rece și lasă-i într-o sită, la scurs.

Curăță ceapa și toac-o mărunt, curăță usturoiul și toacă-l cât mai mărunt. Curăță ardeiul și toacă-l și pe acesta și mărunțește bine ardeiul uscat.

Pregătește două tigăi în care adaugi câte 30 ml de ulei de măsline. Mai întâi, vei prepara sosul de roșii într-una din tigăi, iar în cealaltă vei flamba creveții.

Cum prepari sosul picant de roșii

Așază una dintre tigăi cu 30 ml ulei de măsline pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Când uleiul se înfierbântă, adaugă ceapa și călește-o până când devine sticloasă. Apoi, adaugă și usturoiul și călește-l și pe aceste timp de 30 de secunde.

Adaugă roșiile cuburi cu sucul propriu, pasta de roșii, ardeiul proaspăt și pe cel iute, uscat și mărunțit.

Asezonează sosul cu sare și piper și lasă-l să fiarbă până când se mai reduce, iar ardeiul proaspăt se pătrunde. Dacă sosul este prea consistent, poți adăuga și puțină apă.

Sos de roșii în tigaie cu o spatulă de lemn
Sosul de roșii se prepară ușor picant / Shutterstock

Cum flambezi creveții și prepari la cuptor creveți Saganaki

Mai întâi, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Apoi, pune a doua tigaie cu uleiul la încins. Șterge bine creveții cu prosoape de hârtie și adaugă-i în tigaie. Prepară-i timp de 45-50 de secunde pe fiecare parte, apoi adaugă băutura Ouzo. Mai lasă-i câteva secunde să se flambeze, apoi stinge focul.

Creveți în tigaie, amestecați cu o spatulă
Creveții se flambează cu băutură grecească Ouzo / Shutterstock

Pentru a-i prepara la cuptor, pune sosul de roșii într-un vas termorezistent, rotund. Adaugă creveții și presară bucăți de brânză feta pe deasupra.

Creveți Saganaki decorați cu pătrunjel verde, în bol maro
Brânza feta este ingredientul ce desăvârșește gustul creveților saganaki / Shutterstock

Pune vasul în cuptor și prepară creveții în sos de roșii cu brânză feta pentru 7-10 minute. Servește delicioșii creveți Saganaki direct din vas, presărați cu frunze de pătrunjel verde. Descoperă și una dintre cele mai simple rețete de creveți cu usturoi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
2
O femeie cu un voal și flori
Horoscop
Viața devine mai bună pentru 3 zodii începând cu 15 aprilie 2025. Astrele le pavează drumul cu oportunități
Viața devine mai bună pentru 3 zodii începând cu 15 aprilie 2025. Tranzitele cosmice din această perioadă contribuie la transformare. Nimc nu se mai rezumă la speranță, totul poate deveni o posibilitate reală, concretă....
3
Pierce Brosnan, cu ochelari de soare, în costum, alături de soția sa
Divertisment
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar a reușit să slăbească. Cum arată acum după ce a scăpat de peste 40 de kg
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar acum a reușit să slăbească. Actorul și partenera sa i-au fost alături lui George Clooney cu ocazia debutului său pe Broadway....
4
Copil care ține în mână un coș cu ouă de Paște
Timp liber
Vacanța școlară de Paște 2025. În ce perioadă vor sta acasă copiii
Vacanța școlară de Paște 2025, cunoscută și sub denumirea de vacanța de Paște, este programată în perioada vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025. Astfel, elevii vor beneficia de o pauză de...
5
Cuplu într-o cameră luminoasă, cu inimi alături
Horoscop
Relațiile se îmbunătățesc pentru câteva zodii în săptămâna 14 – 20 aprilie 2025. Cine sunt nativii care pot avea parte de noroc
Sezonul retrogradelor a luat sfârșit, iar trecutul a oferit lecții importante de care e bine să ții cont. Relațiile se îmbunătățesc pentru câteva zodii în săptămâna 14 – 20 aprilie 2025. E vorba despre...
PARTENERI
×