Reclamă

Creveți Saganaki. Rețetă grecească de creveți cu sos de roșii și feta

Rețeta grecească de creveți Saganaki, sau Saganaki shrimps, este una dintre cele mai populare rețete cu creveți. Este ideală pentru masa de prânz sau pentru o cină simplă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 februarie 2024, 5:40

Preparați în acest mod, creveții ies suculenți și aromați. Este un preparat tradițional grecesc în care creveții sunt flambați în Ouzo și adăugați într-un sos de roșii ușor picant, care le oferă un plus de aromă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Însă ingredientul care desăvârșește gustul acestui preparat este brânza feta. Aceasta aduce preparatului o aromă ușor acidulată, cremoasă și extrem de delicioasă.

Denumirea rețetei provine de la vasul în care sunt preparați creveții la cuptor. Acesta este un vas din cupru denumit sagani, în care se prepară și se servește mâncarea. Descoperă în continuare lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de creveți cu sos de roșii și brânză feta la cuptor.

Creveți Saganaki – Ingrediente

Rețeta creveților Saganaki se prepară în trei etape simple și rapide, pentru care ai nevoie de trei mici liste de ingrediente: pentru flambarea creveților, pentru sosul picant de roșii și pentru etapa finală, prepararea la cuptor.

Reclamă

Pentru flambarea creveților:

  • 300 gr creveți
  • 30 ml ulei de măsline
  • 50 ml băutură grecească Ouzo.

Pentru sos picant de roșii:

  • 30 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă medie
  • 3 căței de usturoi
  • 350 gr roșii cuburi în suc propriu
  • 150 gr pastă concentrată de roșii
  • 1 ardei gras sau capia, roșu
  • 1 ardei iute uscat sau 1/2 linguriță fulgi de ardei iute
  • sare și piper după gust.
Reclamă

Alte ingrediente:

  • 200 gr brânză feta
  • frunze de pătrunjel verde.

Rețetă de creveți Saganaki – Mod de preparare

Începe cu pregătirea tuturor ingredientelor, pentru a le avea la îndemână când vei aprinde aragazul.

Mai întâi, lasă creveții la decongelat, apoi curăță-i. Cu un cuțit cu vârful ascuțit, creează o incizie superficială pe spatele creveților și scoate intestinele. Apoi, clătește bine creveții cu apă rece și lasă-i într-o sită, la scurs.

Curăță ceapa și toac-o mărunt, curăță usturoiul și toacă-l cât mai mărunt. Curăță ardeiul și toacă-l și pe acesta și mărunțește bine ardeiul uscat.

Pregătește două tigăi în care adaugi câte 30 ml de ulei de măsline. Mai întâi, vei prepara sosul de roșii într-una din tigăi, iar în cealaltă vei flamba creveții.

Cum prepari sosul picant de roșii

Așază una dintre tigăi cu 30 ml ulei de măsline pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Când uleiul se înfierbântă, adaugă ceapa și călește-o până când devine sticloasă. Apoi, adaugă și usturoiul și călește-l și pe aceste timp de 30 de secunde.

Adaugă roșiile cuburi cu sucul propriu, pasta de roșii, ardeiul proaspăt și pe cel iute, uscat și mărunțit.

Asezonează sosul cu sare și piper și lasă-l să fiarbă până când se mai reduce, iar ardeiul proaspăt se pătrunde. Dacă sosul este prea consistent, poți adăuga și puțină apă.

Sos de roșii în tigaie cu o spatulă de lemn
Sosul de roșii se prepară ușor picant / Shutterstock

Cum flambezi creveții și prepari la cuptor creveți Saganaki

Mai întâi, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Apoi, pune a doua tigaie cu uleiul la încins. Șterge bine creveții cu prosoape de hârtie și adaugă-i în tigaie. Prepară-i timp de 45-50 de secunde pe fiecare parte, apoi adaugă băutura Ouzo. Mai lasă-i câteva secunde să se flambeze, apoi stinge focul.

Creveți în tigaie, amestecați cu o spatulă
Creveții se flambează cu băutură grecească Ouzo / Shutterstock

Pentru a-i prepara la cuptor, pune sosul de roșii într-un vas termorezistent, rotund. Adaugă creveții și presară bucăți de brânză feta pe deasupra.

Creveți Saganaki decorați cu pătrunjel verde, în bol maro
Brânza feta este ingredientul ce desăvârșește gustul creveților saganaki / Shutterstock

Pune vasul în cuptor și prepară creveții în sos de roșii cu brânză feta pentru 7-10 minute. Servește delicioșii creveți Saganaki direct din vas, presărați cu frunze de pătrunjel verde. Descoperă și una dintre cele mai simple rețete de creveți cu usturoi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×