Potrivit Școlii de Medicină din Harvard, plânsul este important, deoarece ajută de fapt la eliberarea endorfinelor, precum și a oxitocinei și, la rândul său, atenuează durerea emoțională și chiar uneori fizică, scrie thelist.com.
De ce îți curge nasul atunci când plângi
Un lucru pe care s-ar putea să-l fii observat este că atunci când începi să plângi, nu numai că îți lacrimează ochii, dar și nasul începe să curgă. Este cu atât mai mult un motiv pentru care ai nevoie să ai șervețele la îndemână.
Cel mai rău, totuși, poate fi atunci când ai o sesiune de plâns cu adevărat intensă. De genul celei în care simți că inima îți iese din piept.
Plânsul intens poate face ca întreaga cavitate nazală să se umfle și să se inflameze. E vorba de senzația pe care o simți atunci când nu mai poți respira.
De asemenea, citește mai multe și despre care sunt motivele pentru care ai pungi sub ochi.
Există un motiv anatomic pentru care îți curge nasul când începi să plângi
Unul dintre lucrurile care se întâmplă cu corpul tău când plângi este că întregul tău sistem funcționează în exces. Inima îți bate rapid și este posibil să transpiri înainte ca sistemul tău nervos parasimpatic să se activeze și să-ți regleze ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația. În acest proces, corpul tău începe să elibereze endorfinele care te ajută să te calmezi.
Când începi să plângi, lacrimile se eliberează din canalele lacrimale ale ochilor. Ele umplu ochii cu lichid până când aceștia nu le mai pot ține și lacrimile îți curg pe față. Deoarece canalele lacrimale sunt adăpostite în pleoapele inferioare, ele eliberează lacrimi care își găsesc drumul prin cavitatea nazală. Rezultatul este un nas care curge. Potrivit Healthline, lacrimile care îți curg în nas se amestecă cu ceea ce este în nas, cum ar fi sângele sau mucusul, și apoi picură.
De ce lacrimile care ajung în nas pot crea disconfort
Combinația dintre lacrimi și conținutul nazal care se întâmplă dintr-o dată poate fi o rețetă pentru câteva lucruri neplăcute. Otorinolaringologul Dr. Erich Voigt, explică: „Sunt lacrimi care coboară pe față, dar multe dintre ele coboară și în nas și atunci acesta devine înfundat. Apoi ceea ce facem înrăutățește lucrurile”, mai spune dr. Voigt. „Adulmecăm ca să scoatem lacrimile de acolo și le tragem în gât și le înghițim”.
Cu toate acestea, plânsul în timp ce porți machiaj poate cauza adevărate probleme. Probabil că după o sesiune serioasă de plâns ai observat că machiajul a dispărut. Deși picăturile de ochi și anticearcanul te pot ajuta, machiajul intră în canalele lacrimale și în partea din spate a nasului, deseori adăpostindu-se acolo. „Am primit pacienți care au particule verzi, albastre sau negre în mucoasa nazală. De fapt, acestea provin din machiajul ochilor”, spune dr. Voight, care a văzut acest lucru la pacienți prin endoscop. Dacă machiajul se blochează, poate provoca, de asemenea, ruperea cronică a unui canal înfundat.
Vestea bună este că, de cele mai multe ori, particulele de machiaj nu se blochează și pur și simplu. Ajungi să le înghiți în cele din urmă. Apoi se descompun și se digeră la fel cum se întâmplă și cu mâncarea.