Sigur, majoritatea oamenilor va recunoaște că înghețata nu este tocmai sănătoasă. Cu toate acestea, este mai puțin clar modul în care consumul ei zilnic afectează organismul. Este un obicei atât de prost să mănânci în fiecare seară un castron plin cu înghețată? Aici, dieteticienii au stabilit recordul, explicând modul în care consumul de înghețată în fiecare zi afectează organismul.
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci înghețată în fiecare zi
Dieteticianul Kiran Campbell este ferm convins că toate alimentele pot face parte dintr-o dietă nutritivă generală. Nu trebuie să renunți la înghețată pentru a trăi o viață sănătoasă. Cheia, spune ea, este moderația. Când vine vorba de modul în care consumul de înghețată în fiecare zi afectează organismul, Campbell spune că depinde într-adevăr de mărimea porției. Există o diferență între a mânca o linguriță față de trei.
Campbell spune că și dieta generală contează. Cineva care consumă o dietă săracă în nutrienți și își încheie ziua cu înghețată va avea efecte diferite asupra sănătății decât cineva care mănâncă alimente bogate în nutrienți și își încheie ziua cu înghețată. Având în vedere acești doi factori, ea spune că o dietă bogată în nutrienți și o porție mică de înghețată (aproximativ o jumătate de cană) în fiecare noapte nu va avea un impact negativ prea mare asupra corpului. Atunci când o porție mai mare este consumată în plus față de alte alimente sărace în nutrienți, este mai probabil să existe consecințe negative asupra sănătății.
„Motivul principal pentru limitarea alimentelor, cum ar fi înghețata, e din cauza grăsimilor saturate și zaharurilor adăugate”, explică Campbell. Când sunt consumate în exces, ea spune că grăsimile saturate și zahărul au un impact negativ asupra sănătății inimii. Provoacă creșterea cantității de colesterol LDL din organism. Acest lucru crește riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și atacuri de cord.
Alimentele nesănătoase au un impact negativ asupra creierului
Campbell spune că consumul de cantități excesive de alimente bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate are un impact negativ asupra creierului, atât în ceea ce privește sănătatea cognitivă, cât și sănătatea mintală. În timp ce consumul de înghețată poate oferi confort în acest moment, Campbell subliniază studiile științifice care arată că alimentele ultraprocesate cu zahăr, cum ar fi înghețata, sunt legate de niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.
„Alte cercetări privind dietele bogate în zaharoză, care este principalul îndulcitor din înghețată, arată că consumul de cantități mari de zaharoză vă afectează capacitatea de a vă adapta la situații în schimbare. Poate afecta, de asemenea, memoria pe termen scurt și lung”, adaugă ea.
Unul dintre motivele pentru care Campbell spune că consumul de cantități excesive de înghețată poate avea un impact negativ asupra creierului este din cauza conexiunii intestin-creier. „Studiile sugerează că dietele bogate în zaharuri simple, cum ar fi înghețata, pot crește permeabilitatea intestinului subțire la oamenii sănătoși. Această creștere a permeabilității înseamnă practic că toxinele pot pătrunde în fluxul sanguin. Pot cauza inflamații sau alte probleme de sănătate”, spune ea.