Reclamă

Înghețata ar putea avea efecte negative asupra organismului tău. Cum recomandă specialiștii să fie consumat desertul verii

Cele mai recente studii ale specialiștilor spun că înghețata ar putea avea efecte negative asupra organismului. Cel mai apreciat desert al verii s-ar putea să nu fie atât de sănătos pe cât îl credeai. Chiar dacă este o alegere rapidă și ideală într-o zi toridă de vară, consumul de înghețată ar putea să-și lase amprenta asupra siluetei tale.

Publicat: 14 iulie 2022, 7:27

Înghețata poate fi declarată cu ușurință alegerea preferată a oamenilor în timpul zilelor caniculare de vară. Dulce și cremoasă, înghețata se găsește aproape în orice magazin și vine sub diverse sortimente. Cu toate acestea, la fel ca multe gustări dulci, înghețata este bogată în calorii, zahăr și grăsimi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Înghețata ar putea avea efecte negative asupra organismului tău

Atunci când te bucuri de o cupă de înghețată nu te gândești la impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra organismului tău. Corpul tău se bucură de gustarea dulce și eliberează rapid serotonina, adică hormonul fericirii. Cele mai recente studii spun că înghețata ar putea avea efecte negative asupra organismului și că este de preferat ca aceasta să fie consumată cu măsură.

Valorile nutriționale

Valorile nutriționale ale acestui desert variază în funcție de aromă, ingrediente folosite, uneori chiar și de brand, scrie publicația Healthline.com. Studiile au arătat care ar putea fi valorile nutriționale ale unei cupe de înghețată de vanilie în funcție de standardele la care este preparată.

O cupă de înghețată de vanilie ar putea cântări între 65 și 92 de grame. Dacă ne referim la înghețata de vanilie obișnuită, află că aceasta ar putea avea 140 de calorii, 7g de grăsimi, 2g de proteină, 17g de carbohidrați și 19g de zahăr.

Reclamă

Înghețata premium ar putea conține 210 calorii, 13g de grăsimi, 3g de proteină, 20g de carbohidrați și 19g de zahăr.

Înghațata săracă în grăsimi ar putea conține 130 de calorii, 2.5g de grăsimi, 3g de proteine, 17 g de carbohidrați și 13g de zahăr.

Înghețata fără zahăr adăugat poate avea 115 calorii, 5g de grăsimi, 3g de proteine, 15g de carbohidrați și 4 g de zahăr.

Reclamă

În cele mai multe cazuri înghețata premium este cea mai bogată în zahăr și calorii. Aceasta este procesată mult mai mult pentru a avea acea textură cremoasă. Deși înghețata săracă în grăsimi și fără zahăr adăugat este promovată ca fiind mai sănătoasă, de multe ori au aceleași valori nutriționale cu cea premium.

Deși aceste tipuri de înghețată sunt bogate în calorii și zahăr, există și o veste bună. Se pare că înghețata este bogată în fosfor și calciu.

Potențialele efecte negative ale consumului de înghețată

Specialiștii sunt de părere că înghețata ar putea avea un efect negativ asupra organismului tău din cauza numărului mare de calorii și zahăr care se află în compoziția acesteia.

Deși există multe tipuri care se promovează ca fiind sărace în grăsimi și zahăr, acest lucru nu schimbă cu mult valorile nutriționale ale acestui desert. Ca cele mai multe deserturi procesate, înghețata ar putea avea mai multe efecte care îți pot afecta silueta și sănătatea.

Înghețata este bogată în zhăr

Nu este niciun secret, înghețata este bogată în zahăr. Deși procentul variază, într-o cupă de înghețată se pot găsi între 12 și 24 g de zahăr. Nutriționiștii recomandă să păstrezi consumul de zahăr sub limita de 10 % din numărul total de calorii pe care le consumi zilnic.

Se pare că la o dietă de 2000 de calorii, ideale ar fi 50 g de zahăr. Acest număr poate varia în funcție de istoricul persoanei, de problemele de sănătate sau de activitățile fizice pe care le desfășoară. Persoanele care consumă mai mult de două porții mari de înghețată ar putea să-și depășească limita de zahăr recomandată pentru consumul zilnic.

Zahărul în exces poate duce la apariția nenumăratelor boli de sănătate printre care obezitatea, bolile de inimă sau diabetul.

Înghețata este săracă în nutrienți

Înghețata este bogată în calorii și săracă în nutrienți. Pe lângă fosfor și calciu, înghețata conține prea puțini nutrienți necesari organismului. Dacă îți place să consumi înghețata ca pe un desert ocazional, atunci nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la efectele sale asupra organismului.

Totuși, dacă obișnuiești să înlocuiești mesele principale cu înghețata, atunci trebuie să fii mult mai atentă la silueta și sănătatea ta. Înghețata te poate priva de nutrienții zilnici necesari precum vitaminele și minerale.

Înghețata ar putea conține aditivi

La fel ca multe alte produse procesate, înghețata conține arome artificiale sau aditivi. Unele ingrediente artificiale au fost asociate cu anumite boli de sănătate.

Agenția guvernamentală din SUA, Food and Drug Administration, a interzis recent mai multe ingrediente artificiale printre care și benzofenona. Acest compus se găsește de multe ori în înghețată sau în alte alimente din categoria de deserturi.

Cum poți include înghețata într-o dietă sănătoasă

Înghețata poate fi inclusă într-o dietă sănătoasă și echilibrată ca un desert ocazional. Cheia este întotdeauna ascunsă în moderație. Este de preferat să consumi porții mici și să eviți porțiile mari.

Nu trebuie să uiți că inclusiv înghețata fără zahăr adăugat ar putea avea un număr mare de calorii. Important este să-ți verifici cu atenție porțiile și să nu faci excese.

Citește cu atenție lista de ingrediente și fii foarte atentă la sortimentele pe care le alegi. Alege produsele care au ingrediente cât mai naturale și evită produsele care conțin ingrediente al căror nume este greu de recunoscut.

Înghețata preparată în casă poate fi o alegere ideală și mult mai sănătoasă. Uite o rețetă de înghețată cu banane și căpșuni pe care o poți prepara rapid chiar la tine în bucătărie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×