Reclamă

Marmeladă de prune. O rețetă așa cum o prepara bunica

Dacă obișnuiești să prepari gem de prune pentru răsfățul de la micul dejun, încearcă și rețeta de marmeladă de prune. Este tot un fel de gem, dar cu textură mai fină și mult mai densă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 august 2023, 6:29

Gemul de prune poate fi ușor cursiv, însă marmelada are o textură mult mai consistentă și un aspect ca de jeleu. Pe lângă prune, pentru prepararea marmeladei se mai folosește și extract de mere, gelatină, agar-agar sau alte fructe cu un conținut mai mare de pectină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pectina este cea care oferă marmeladei textură densă și consistența cremoasă. Nu lipsește nici zahărul, care are un rol important în procesul de gelificare a marmeladei. Dar, dacă nu dorești acel aspect lucios ca de jeleu, poți prepara marmeladă și fără adaos zahăr. Prunele oricum sunt dulci, iar dacă mai adaugi și extract din mere foarte dulci, obții un gust echilibrat pentru marmeladă.

Descoperă aici și cum poți prepara rețeta tradițională de magiun de prune. În rândurile de mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pentru prepararea marmeladei.

Marmeladă de prune – Ingrediente

  • 3 kg prune foarte coapte
  • 3 mere dulci
  • 500 până la 750 gr zahăr.
Reclamă

Rețeta marmeladei de prune – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ustensilelor necesare preparării marmeladei. Ai nevoie de o cratiță de inox cu baza din mai multe straturi. Este important acest tip de cratiță pentru a nu se arde sau lipi marmelada în timpul fierberii.

Mai ai nevoie de o spatulă sau o lingură de lemn pentru amestecarea prunelor în timpul preparării. După ce ai adus pe masa de lucru toate ustensilele, poți pregăti prunele și merele.

Curăță prunele de codițe, spală-le și șterge-le bine cu prosoape de hârtie. Șterge-le până când îndepărtezi acea brumă albă de pe ele. Apoi, secționează prunele în jumătăți cu un cuțit, îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți mai mici. Adaugă-le în cratiță și presară zahărul peste ele. Descoperă aici și o rețetă de gem de prune aromat.

Reclamă

Clătește și cele trei mere dulci, șterge-le cu prosoape de hârtie și taie-le în bucăți mai mici. Nu le curăța nici de coajă, nici de cotoare. Acestea conțin acea pectină mult necesară pentru textura finală a marmeladei. Adaugă merele tocate peste prunele și zahărul din cratiță. Amestecă-le bine și lasă-le la odihnit timp de aproximativ 30 de minute pentru a se va forma siropul necesar fierberii.

Prune tocate mărunt în cratiță
Prunele se toacă mărunt și se amestecă cu zahărul pentru a se forma sirop / Shutterstock

Cum prepari marmeladă de prune

Pune cratița deasupra flăcării aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe prunele și merele în siropul din cratiță, până când se formează spumă la suprafața acestora. Cu o sită deasă sau cu o spumieră înlătură spuma. Din momentul în care nu se mai formează spumă, micșorează intensitatea flăcării la minim. Apoi, fierbe prunele și merele, până când siropul se reduce la jumătate.

Introdu blenderul în cratiță și pasează bine fructele. Apoi, trece piureul rezultat prin sită.

Vei obține o pastă densă și fină. Pune din nou cratița cu marmeladă la fiert și amestecă constant în ea, pentru a nu se arde. Amestecă cu spatula și la baza cratiței, dar și pe lateralele acesteia. Marmelada se va îngroșa și dacă nu este amestecată continuu se poate lipi atât de baza cratiței, cât și de pereții laterali.

Când marmelada devine foarte consistentă și capătă textura unui jeleu, poți stinge flacăra aragazului.

Pune delicioasa marmeladă de prune imediat în borcane sterilizate. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le sub pătură să se răcească treptat, pentru a asigura marmeladei o conservare optimă. După răcire textura marmeladei va fi și mai densă, iar culoarea mai închisă.

Marmelada este delicioasă servită pe pâine la micul dejun.

Marmeladă de prune pe felii de pâine și un coș cu prune
Marmelada este delicioasă servită pe pâine, la micul dejun / Shutterstock

Dar se poate include și în diferite deserturi. Îți oferim și o rețetă de cornuri pufoase, pe care le poți umple cu marmeladă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×