Reclamă

Marmeladă de prune. O rețetă așa cum o prepara bunica

Dacă obișnuiești să prepari gem de prune pentru răsfățul de la micul dejun, încearcă și rețeta de marmeladă de prune. Este tot un fel de gem, dar cu textură mai fină și mult mai densă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 august 2023, 6:29

Gemul de prune poate fi ușor cursiv, însă marmelada are o textură mult mai consistentă și un aspect ca de jeleu. Pe lângă prune, pentru prepararea marmeladei se mai folosește și extract de mere, gelatină, agar-agar sau alte fructe cu un conținut mai mare de pectină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pectina este cea care oferă marmeladei textură densă și consistența cremoasă. Nu lipsește nici zahărul, care are un rol important în procesul de gelificare a marmeladei. Dar, dacă nu dorești acel aspect lucios ca de jeleu, poți prepara marmeladă și fără adaos zahăr. Prunele oricum sunt dulci, iar dacă mai adaugi și extract din mere foarte dulci, obții un gust echilibrat pentru marmeladă.

Descoperă aici și cum poți prepara rețeta tradițională de magiun de prune. În rândurile de mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pentru prepararea marmeladei.

Marmeladă de prune – Ingrediente

  • 3 kg prune foarte coapte
  • 3 mere dulci
  • 500 până la 750 gr zahăr.
Reclamă

Rețeta marmeladei de prune – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ustensilelor necesare preparării marmeladei. Ai nevoie de o cratiță de inox cu baza din mai multe straturi. Este important acest tip de cratiță pentru a nu se arde sau lipi marmelada în timpul fierberii.

Mai ai nevoie de o spatulă sau o lingură de lemn pentru amestecarea prunelor în timpul preparării. După ce ai adus pe masa de lucru toate ustensilele, poți pregăti prunele și merele.

Curăță prunele de codițe, spală-le și șterge-le bine cu prosoape de hârtie. Șterge-le până când îndepărtezi acea brumă albă de pe ele. Apoi, secționează prunele în jumătăți cu un cuțit, îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți mai mici. Adaugă-le în cratiță și presară zahărul peste ele. Descoperă aici și o rețetă de gem de prune aromat.

Reclamă

Clătește și cele trei mere dulci, șterge-le cu prosoape de hârtie și taie-le în bucăți mai mici. Nu le curăța nici de coajă, nici de cotoare. Acestea conțin acea pectină mult necesară pentru textura finală a marmeladei. Adaugă merele tocate peste prunele și zahărul din cratiță. Amestecă-le bine și lasă-le la odihnit timp de aproximativ 30 de minute pentru a se va forma siropul necesar fierberii.

Prune tocate mărunt în cratiță
Prunele se toacă mărunt și se amestecă cu zahărul pentru a se forma sirop / Shutterstock

Cum prepari marmeladă de prune

Pune cratița deasupra flăcării aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe prunele și merele în siropul din cratiță, până când se formează spumă la suprafața acestora. Cu o sită deasă sau cu o spumieră înlătură spuma. Din momentul în care nu se mai formează spumă, micșorează intensitatea flăcării la minim. Apoi, fierbe prunele și merele, până când siropul se reduce la jumătate.

Introdu blenderul în cratiță și pasează bine fructele. Apoi, trece piureul rezultat prin sită.

Vei obține o pastă densă și fină. Pune din nou cratița cu marmeladă la fiert și amestecă constant în ea, pentru a nu se arde. Amestecă cu spatula și la baza cratiței, dar și pe lateralele acesteia. Marmelada se va îngroșa și dacă nu este amestecată continuu se poate lipi atât de baza cratiței, cât și de pereții laterali.

Când marmelada devine foarte consistentă și capătă textura unui jeleu, poți stinge flacăra aragazului.

Pune delicioasa marmeladă de prune imediat în borcane sterilizate. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le sub pătură să se răcească treptat, pentru a asigura marmeladei o conservare optimă. După răcire textura marmeladei va fi și mai densă, iar culoarea mai închisă.

Marmelada este delicioasă servită pe pâine la micul dejun.

Marmeladă de prune pe felii de pâine și un coș cu prune
Marmelada este delicioasă servită pe pâine, la micul dejun / Shutterstock

Dar se poate include și în diferite deserturi. Îți oferim și o rețetă de cornuri pufoase, pe care le poți umple cu marmeladă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×