Gemul de prune poate fi ușor cursiv, însă marmelada are o textură mult mai consistentă și un aspect ca de jeleu. Pe lângă prune, pentru prepararea marmeladei se mai folosește și extract de mere, gelatină, agar-agar sau alte fructe cu un conținut mai mare de pectină.
Pectina este cea care oferă marmeladei textură densă și consistența cremoasă. Nu lipsește nici zahărul, care are un rol important în procesul de gelificare a marmeladei. Dar, dacă nu dorești acel aspect lucios ca de jeleu, poți prepara marmeladă și fără adaos zahăr. Prunele oricum sunt dulci, iar dacă mai adaugi și extract din mere foarte dulci, obții un gust echilibrat pentru marmeladă.
Descoperă aici și cum poți prepara rețeta tradițională de magiun de prune. În rândurile de mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pentru prepararea marmeladei.
Marmeladă de prune – Ingrediente
- 3 kg prune foarte coapte
- 3 mere dulci
- 500 până la 750 gr zahăr.
Rețeta marmeladei de prune – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ustensilelor necesare preparării marmeladei. Ai nevoie de o cratiță de inox cu baza din mai multe straturi. Este important acest tip de cratiță pentru a nu se arde sau lipi marmelada în timpul fierberii.
Mai ai nevoie de o spatulă sau o lingură de lemn pentru amestecarea prunelor în timpul preparării. După ce ai adus pe masa de lucru toate ustensilele, poți pregăti prunele și merele.
Curăță prunele de codițe, spală-le și șterge-le bine cu prosoape de hârtie. Șterge-le până când îndepărtezi acea brumă albă de pe ele. Apoi, secționează prunele în jumătăți cu un cuțit, îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți mai mici. Adaugă-le în cratiță și presară zahărul peste ele. Descoperă aici și o rețetă de gem de prune aromat.