Marmeladă de prune. O rețetă așa cum o prepara bunica

Dacă obișnuiești să prepari gem de prune pentru răsfățul de la micul dejun, încearcă și rețeta de marmeladă de prune. Este tot un fel de gem, dar cu textură mai fină și mult mai densă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 august 2023, 6:29

Gemul de prune poate fi ușor cursiv, însă marmelada are o textură mult mai consistentă și un aspect ca de jeleu. Pe lângă prune, pentru prepararea marmeladei se mai folosește și extract de mere, gelatină, agar-agar sau alte fructe cu un conținut mai mare de pectină.

Pectina este cea care oferă marmeladei textură densă și consistența cremoasă. Nu lipsește nici zahărul, care are un rol important în procesul de gelificare a marmeladei. Dar, dacă nu dorești acel aspect lucios ca de jeleu, poți prepara marmeladă și fără adaos zahăr. Prunele oricum sunt dulci, iar dacă mai adaugi și extract din mere foarte dulci, obții un gust echilibrat pentru marmeladă.

Descoperă aici și cum poți prepara rețeta tradițională de magiun de prune. În rândurile de mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pentru prepararea marmeladei.

Marmeladă de prune – Ingrediente

  • 3 kg prune foarte coapte
  • 3 mere dulci
  • 500 până la 750 gr zahăr.
Reclamă

Rețeta marmeladei de prune – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ustensilelor necesare preparării marmeladei. Ai nevoie de o cratiță de inox cu baza din mai multe straturi. Este important acest tip de cratiță pentru a nu se arde sau lipi marmelada în timpul fierberii.

Mai ai nevoie de o spatulă sau o lingură de lemn pentru amestecarea prunelor în timpul preparării. După ce ai adus pe masa de lucru toate ustensilele, poți pregăti prunele și merele.

Curăță prunele de codițe, spală-le și șterge-le bine cu prosoape de hârtie. Șterge-le până când îndepărtezi acea brumă albă de pe ele. Apoi, secționează prunele în jumătăți cu un cuțit, îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți mai mici. Adaugă-le în cratiță și presară zahărul peste ele. Descoperă aici și o rețetă de gem de prune aromat.

Reclamă

Clătește și cele trei mere dulci, șterge-le cu prosoape de hârtie și taie-le în bucăți mai mici. Nu le curăța nici de coajă, nici de cotoare. Acestea conțin acea pectină mult necesară pentru textura finală a marmeladei. Adaugă merele tocate peste prunele și zahărul din cratiță. Amestecă-le bine și lasă-le la odihnit timp de aproximativ 30 de minute pentru a se va forma siropul necesar fierberii.

Prune tocate mărunt în cratiță
Prunele se toacă mărunt și se amestecă cu zahărul pentru a se forma sirop / Shutterstock

Cum prepari marmeladă de prune

Pune cratița deasupra flăcării aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe prunele și merele în siropul din cratiță, până când se formează spumă la suprafața acestora. Cu o sită deasă sau cu o spumieră înlătură spuma. Din momentul în care nu se mai formează spumă, micșorează intensitatea flăcării la minim. Apoi, fierbe prunele și merele, până când siropul se reduce la jumătate.

Introdu blenderul în cratiță și pasează bine fructele. Apoi, trece piureul rezultat prin sită.

Vei obține o pastă densă și fină. Pune din nou cratița cu marmeladă la fiert și amestecă constant în ea, pentru a nu se arde. Amestecă cu spatula și la baza cratiței, dar și pe lateralele acesteia. Marmelada se va îngroșa și dacă nu este amestecată continuu se poate lipi atât de baza cratiței, cât și de pereții laterali.

Când marmelada devine foarte consistentă și capătă textura unui jeleu, poți stinge flacăra aragazului.

Pune delicioasa marmeladă de prune imediat în borcane sterilizate. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le sub pătură să se răcească treptat, pentru a asigura marmeladei o conservare optimă. După răcire textura marmeladei va fi și mai densă, iar culoarea mai închisă.

Marmelada este delicioasă servită pe pâine la micul dejun.

Marmeladă de prune pe felii de pâine și un coș cu prune
Marmelada este delicioasă servită pe pâine, la micul dejun / Shutterstock

Dar se poate include și în diferite deserturi. Îți oferim și o rețetă de cornuri pufoase, pe care le poți umple cu marmeladă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Orez cu lapte decorat cu scorțișoară în bol cu lingură, batoane de scorțișoară și anason stelat
Rețete
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Rețeta de orez cu lapte este una dintre acele rețete care nu au nevoie de tehnici complicate ca să fie reușite. Totul se bazează pe două lucruri: proporția corectă dintre orez și lapte și...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Justin Timberlake în timpul unui concert pe scenă
Divertisment
Artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme: „Mă simt extenuat”
El este artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme. Declarațiile sale au fost surprinzătoare pentru publicul larg. Fanii au reacționat în mediul online la cele...
4
femeie frumoasă cu o coroană de flori și multe culori pe lângă cap pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Înainte de a-și încheia tranzitul, planeta Mercur îi ajută pe nativi în multe sensuri. 3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Felul în...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×