Reclamă

De ce nu e indicat să folosești niciodată scobitori pentru a curăța dinții, potrivit specialiștilor

În timp ce scobitorile sunt la îndemână, este posibil să nu fie cea mai logică sau sigură alegere atunci când încerci să scoți resturile de mâncare. De ce nu e indicat să folosești niciodată scobitori pentru a curăța dinții, potrivit specialiștilor.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 14 august 2023, 7:23

Iată ce trebuie să știi despre riscurile folosirii scobitorilor, precum și despre metodele mai sigure, aprobate de stomatologi, de îndepărtare a alimentelor. Folosirea scobitorilor nu este fără riscuri. Scobitoarea se poate rupe, introduce bacterii în gingii și poate deteriora lucrările dentare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce nu e indicat să folosești niciodată scobitori pentru a curăța dinții

Scobitorile se pot rupe și se pot bloca în gingii. O scobitoare s-ar putea rupe dacă este prost făcută sau dacă o folosești prea dur. Scobitorile rupte pot duce la inflamarea gingiilor, mai ales dacă nu pot fi îndepărtate rapid.

„Dacă nu reușești să îndepărtezi scobitoarea ruptă, poți provoca mai multe probleme încercând să faci acest lucru prin rănirea în continuare a țesuturilor și provocând mai multe inflamații sau potențiale infecții, care pot fi periculoase și dureroase”, spune Cheryline Pezzullo, director adjunct la programe comunitare și profesor asistent clinic la NYU College of Dentistry.

Este posibil să poți îndepărta cu atenție o scobitoare ruptă uitându-te într-o oglindă sau cerând ajutor unui prieten. Dar dacă scobitorile rupte sunt blocate destul de rău, poate fi necesar să consulți un dentist. El te va ajuta să o îndepărtezi corect și în siguranță.

Scobitorile pot provoca infecții

Reclamă

Capătul ascuțit al unei scobitori facilitează perforarea gingiilor sau tăierea accidentală a gurii. Acest lucru poate crea o rană deschisă care este vulnerabilă la bacteriile ce cauzează infecții.

Pezzullo spune că această bacterie poate veni de oriunde, inclusiv de pe suprafața scobitorii în sine, dacă nu a fost depozitată într-un mediu curat.

Scobitorile pot deteriora lucrările dentare

Reclamă

Ele pot compromite lucrările dentare, cum ar fi obturațiile și fațetele. „Dacă există vreo problemă într-o lucrare dentară existentă, aceasta poate fi mult exacerbată prin utilizarea scobitorilor. Poate duce la slăbirea, fracturarea sau chiar pierderea acestora”, spune Pezzullo.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, dacă există un gol în lucrare în care s-ar putea încadra scobitoarea, scobitoarea poate lărgi decalajul sau poate provoca căderea lucrării. Pezzullo spune că materialele folosite la lucrările dentare, cum ar fi materialul de obturație, nu sunt la fel de puternice ca dintele natural, ceea ce înseamnă că poate fi spart mai ușor.

Mai este important de menționat un lucru. Mestecatul scobitorilor este, de asemenea, rău pentru dinții tăi. De fapt, acest lucru poate uza smalțul la fel cum ar face-o scrâșnirea dinților.

Ce să folosești în loc de scobitori

Există câteva metode aprobate de stomatologi de a scoate alimente din dinți care sunt mai sigure și mai eficiente decât folosirea unei scobitori. Pezzullo recomandă utilizarea:

  • aței dentară, în special a celei cerate;
  • ața dentară cu mâner din plastic;
  • duș bucal.

„Aceste opțiuni sunt mult mai bune decât scobitorile pentru că este foarte dificil să le folosești într-un mod care ar putea deteriora dinții sau gingiile din jur”, spune Pezzullo. „Folosirea aței dentare sau a apei este blândă și, în general, nu ar răni țesutul gingival, evitând astfel infecția sau inflamația”.

Scobitorile nu sunt la fel de bune ca ața dentară atunci când vine vorba de scoaterea alimentelor din dinți. Folosirea aței dentare este mult mai sigură și mai eficientă.

Poate fi util să iei cu tine unele dintre aceste opțiuni atunci când ieși să mănânci, astfel încât să le ai la îndemână și să nu fie nevoie să apelezi la o scobitoare.

Cu alte cuvinte, riscurile depășesc beneficiile folosirii scobitorilor. În astfel de cazuri, este întotdeauna mai bine să fii sigură decât să-ți pară rău. E important să asculți sfaturile dentistului tău. În loc să te arunci după o scobitoare, folosește una dintre metodele aprobate de dentist pentru cea mai bună igienă orală.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă haine de zâne și aripi de fluture pentru a ilustra ce talent ascuns ai, în funcție de zodie
Horoscop
Ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. La ce se pricep nativii din zodiac
Semnul zodiacal sub care te-ai născut poate influența multe aspecte din viața ta. Printre acestea se numără și abilitățile pe care le poți avea. Descoperă ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. Află...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Pentru Balanțe și Vărsătorii, horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023 vine cu despărțiri și complicații în relațiile de cuplu. Cei mai mulți dintre nativi vor lua decizii pe care mai apoi le...
3
Cara Delevingne, pe o bancă, desculță, fotografiată în timp ce vorbește la telefon, într-o stare de ebrietate avansată
Divertisment
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Află mai multe despre cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport. Modelul a fără sutien,...
4
Prințul George, alături de Prințul William, în tribune, în sacouri, la un eveniment sportiv
Divertisment
La ce vârstă va pleca Prințul George singur în călătorii. Aniversarea care îi va schimba pentru totdeauna destinul
Prințul George, la fel ca și frații săi sunt pregătiți încă de mici să facă față evenimentelor regale. Cu toate acestea, regulile Familiei Regale sunt stricte. Acum s-a aflat la ce vârstă va pleca...
5
Prințesa Leonor, în uniformă militară, în timp ce primește o distincție
Divertisment
Prințesa Leonor a Spaniei a fost fotografiată în uniformă militară. Fiica Reginei Letizia și a Regelui Felipe se antrenează la Academia Militară
Prințesa Leonor a Spaniei a arătat că nu se teme să implice în acțiune. Acest lucru a fost dovedit de o serie de fotografii dezvăluite de Casa Regală a Spaniei. Prințesa Leonor a Spaniei...
PARTENERI
×