Reclamă

Cât de sănătoase sunt băuturile pentru sportivi, potrivit specialiștilor 

Chuck Schumer, liderul democrat din Senatul SUA, a cerut Administrației pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite să investigheze nivelul de cofeină din băuturile energizante ale unei companii cunoscute. De aici și până la întrebarea cât de sănătoase sunt băuturile pentru sportivi nu a mai fost decât un pas.

Alina Drăgușin
Alina Drăgușin
Publicat: 20 iulie 2023, 6:00

Decizia politicianului vine în urma eforturilor de marketing ale companiei pentru a-i determina pe copii să consume produsele. Un analist medical a explicat diferența dintre băuturile pentru sportivi și cele energizante. Desigur, specialistul a dat și verdictul la întrebarea: „Sunt bune sau dăunătoare pentru organism?“.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de sănătoase sunt băuturile pentru sportivi

Produsul care l-a îngrijorat pe Shumer este vândut în cutii și conține 200 de miligrame de cofeină la 340,188 de grame. Această valoare este egală cu nivelul de cofeină care se găsește în aproape 2 doze de energizant sau 6 doze de suc carbogazos.

În plus, compania care vinde băuturile pentru sportivi comercializează și un alt produs care este similar ca aspect cu cel pentru copii, dar care însă nu conține cofeină. Acesta este, de fapt, motivul pentru care liderul majorității din Senatul SUA a declarat: „este posibil ca lichidul din aceste cutii să fie ingerat de copii, fără ca părinții să fie conștienți“.

Această situație creată a ridicat multe întrebări în legătură cu băuturile pentru sportivi, inclusiv asupra ingredientelor lor, iar cofeina se numără printre ele. Are nevoie cineva de băuturile pentru sportivi, dar și cine ar trebui să stea departe de ele? La ce ar trebui părinții să fie atenți atunci când se gândesc să le cumpere copiilor lor astfel de produse?

Este mai bine să achiziționzi produse gata preparate sau să iei pudră energizantă cu electroliți și să o pregătești chiar tu? Ce alte detalii ar trebui să aibă în minte oamenii, inclusiv atleții?

Reclamă

Diferența dintre băuturile pentru sportivi și energizante

Dr. Leana Wen, profesor la Institutul Milken al Școlii de Sănătate Publică din Universitatea „George Washington“, a explicat diferența dintre băuturile pentru sportivi și băuturile energizante.

„Băuturile pentru sportivi sunt băuturi îmbunătățite cu electroliți. Scopul lor principal este de a reface apa și electroliții care se pierd în timpul exercițiilor intense și prin transpirație. Acestea vor conține electroliți precum sodiu, potasiu, calciu și magneziu. Multe sunt pe bază de carbohidrați, cu adaos de zaharuri precum fructoza, glucoza și zaharoza. Uneori conțin cofeină“, a declarat specialista într-un interviu pentru CNN.

Reclamă

Despre celelalte produse, Leana Wen a spus: Băuturile energizante conțin o cantitate mare de cofeină. Multe dintre ele au și alți stimulenți legali, cum ar fi: taurine, guarana și L-carnitină“. Ulterior, doctorița a mai subliniat că energizantele ar putea reduce oboseala și pot îmbunătăți performanța, însă, pe un termen scurt.

Energizantele nu sunt băuturi pentru sport, susțin specialiștii. În plus, cele dintâi nu ar trebui folosite atunci când scopul este de a completa electroliții și fluidele în organism.

Cine are nevoie de băuturile pentru sportivi

Răspunsul oferit de Leana Wen la această întrebare este următorul: „Cei mai mulți oameni nu au nevoie de bături sportive. Apa este suficientă pentru hidratare, iar produsele pe care oamenii le mănâncă au electroliții de care ei au nevoie. Sportivii care se angajează în activități ușoare până la moderate și copiii care se joacă sau se angajează în sporturi după școală nu au nevoie de băuturi suplimentare de înlocuire a electroliților“.

Potrivit specialistei, hidratarea este esențială pentru sportivi și copii. De acest aspect trebuie ținut cont atât în zilele în care este foarte cald afară. Ei trebuie să bea multă apă și înainte de realizarea unor exerciții fizice, în timpul lor, dar și după ce și-au încheiat antrenamentele.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Loni Willison caută mâncare într-o pubelă albastră
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
PARTENERI
×