Orice parte a corpului expusă poate fi afectată de arsurile solare, inclusiv buzele, lobii urechii, scalpul și ochii. De obicei simptomele apar la câteva ore de la expunere: inflamație, durere la atingere și temperatură crescută în zonele afectate. După câteva zile, pielea începe să se vindece prin descuamare.
Cum poți trata arsurile solare
Arsurile solare sunt cauzate de expunerea prelungită la razele ultraviolete. Acestea dăunează celulelor pielii. Prin urmare, sistemul imunitar reacționează prin creșterea nivelului de sânge din zonele afectate, ceea ce cauzează roșeața pielii numită eritem, potrivit Mayo Clinic.
De asemenea, pielea poate suferi arsuri solare pe parcursul zilelor înnorate și reci. Suprafețe precum zăpada, apa și nisipul pot reflecta razele ultraviolete.
Printre factorii ce pot crește riscul de apariție a arsurilor solare se numără: expunerea prelungită la soare, culoarea deschisă a pielii, arsurile solare anterioare, altitudinea, folosirea uleiului pentru plajă, consumul de alcool sau administrarea anumitor tipuri de medicamente.
De asemenea, arsurile solare repetate pot favoriza apariția altor afecțiuni: îmbătrânirea prematură a pielii, leziuni precanceroase, leziuni oculare și, în unele cazuri, cancer de piele.
Păstrează-ți pielea hidratată și rece
Dacă nu știi cum poți trata arsurile solare, poți folosi comprese reci. De câteva ori pe zi le poți aplica pe zona afectată folosind: un prosop înmuiat în apă rece, o loțiune cu aloe vera, cremă hidratantă sau o cremă fără prescripție medicală, cu o concentrație de 1% hidrocortizon. Ca alternativă, poți face o baie rece în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu. Evită produsele care conțin alcool deoarece acestea îți usucă pielea.