Reclamă

Cum să tratezi buzele arse de soare

Atunci când ieși afară pentru o perioadă mai mare de timp este important să protejezi pielea de efectele dăunătoare ale expunerii prelungite la soare. Fie că optezi pentru protecție solară sau îmbrăcăminte de protecție, luarea de măsuri de precauție reduce riscul de arsuri solare, îmbătrânire prematură și afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele. Află cum să tratezi buzele arse de soare.

Publicat: 6 mai 2023, 7:01

Din păcate, mulți dintre noi avem tendința de a uita de una dintre cele mai sensibile și vulnerabile părți ale corpului nostru: buzele. Acestea sunt acoperite de un strat foarte subțire de piele în comparație cu multe alte părți ale corpului nostru. De asemenea, conțin mai puțină melanină, care este pigmentul din piele care ne protejează de soare. Chiar dacă pui protecție solară pe față înainte de a ieși pe ușă, dacă neglijezi să protejezi buzele, s-ar putea să ai probleme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să tratezi buzele arse de soare

Dacă ai petrecut recent ceva timp în aer liber, la soare, fără să vă gândești la protecția buzelor, este posibil să ai de-a face cu un anumit disconfort. Iată cum să-ți dai seama dacă ai buze arse de soare. E important să știi ce să faci pentru a le ajuta să se vindece, scrie thelist.com.

Efectele expunerii la soare pot dura până la o zi întreagă (24 de ore) pentru a deveni pe deplin vizibile. Prin urmare, nu este neobișnuit să ajungi acasă după o zi de plajă și să te simți bine, dar apoi să te trezești a doua zi dimineața cu pielea roșie, cu mâncărimi. O arsură solară pe corp este destul de ușor de observat.

În cazul buzelor, arsura solară se poate prezenta ca disconfort, mâncărime, arsură, roșeață sau umflare minoră. Dacă, totuși, pe buze apar mici vezicule închise la culoare, probabil că ai de-a face cu un caz mai grav de arsuri solare.

În timp ce majoritatea cazurilor de buze arse de soare, chiar și cele care au ca rezultat vezicule, pot fi vindecate acasă, dacă ai orice simptome de reacție alergică la soare, cum ar fi umflarea severă a buzelor sau a limbii, o erupție cutanată sau dificultăți de a mânca, de a bea sau dificultăți la înghițire, ar trebui să soliciți imediat asistență medicală.

Reclamă

Cum să tratezi acasă buzele arse de soare

Primul și cel mai important lucru pe care ar trebui să-l faci pentru a ajuta buzele arse de soare să se vindece este să eviți expunerea ulterioară la soare până când buzele tale revin la normal. Dacă trebuie să te expui la soare, asigură-te că porți atât protecție fizică precum o pălărie de soare, cât și un produs SPF pe buze. Dacă nu îți place ideea de a aplica crema de protecție solară direct pe buze, există mai multe opțiuni. Folosește de exemplu un balsam de buze cu SPF încorporat.

Odată ce te-ai întors acasă, utilizarea unei simple comprese cu apă rece poate ajuta la reducerea disconfortului. Ea poate ameliora senzația de arsură și, de asemenea, poate reduce umflătura.

Reclamă

După o compresă rece, este o idee bună să îți hidratezi buzele pentru a ajuta la ameliorarea oricărei uscăciuni și descuamări și pentru a ajuta la vindecare. O cremă hidratantă cu aloe vera ar putea fi liniștitoare. Dacă alegi un gel cu aloe, asigură-te că este 100% aloe vera pură în cazul în care este ingerată.

Alte remedii la domiciliu pentru buzele arse de soare

Este important ca, dacă ești arsă de soare, să ai o grijă deosebită față de hidratare. Când ai o arsură solară, pielea folosește mai multă umiditate din corp decât în mod normal pentru a se vindeca singură, așa că este ușor să te deshidratezi. Bea multă apă.

Apropo de apă, atunci când faci baie, duș sau speli fața, vei descoperi că buzele tale vor fi mult mai sensibile la temperatura apei decât sunt de obicei. Deci, dacă obișnuiești să speli fața cu apă fierbinte, acum e cazul să reduci puțin temperatura. Folosește în schimb apă călduță pentru a reduce riscul de durere și disconfort.

Și, deși acest lucru poate suna ciudat, utilizarea unei comprese cu lapte degresat în loc de apă poate fi de asemenea utilă pentru reducerea durerii. Proteinele din lapte creează de fapt o peliculă protectoare pe buze, reducând sensibilitatea. În plus, cremele hidratante care conțin vitamina E, ulei de cocos, ulei de migdale, unt de shea sau ceară de albine sunt toate alegeri bune. Ele ajută la calmarea și vindecarea buzelor arse de soare.

Ce să faci dacă ai vezicule sau dureri

Regulile se schimbă puțin dacă buzele tale arse de soare afectate grav. Dacă ai dureri sau dacă ai vezicule, există câteva remedii pe care nu ar trebui să le utilizezi. De asemenea, există și câteva medicamente fără prescripție medicală pe care e indicat să le utilizezi.

Luarea de analgezice, dacă le tolerezi, poate ajuta la reducerea umflăturilor și durerii buzelor arse puternic de soare. În plus, produsele topice care conțin glicerină și pantenolul, care reține umezeala, pot ajuta la accelerarea vindecării. Dacă ai vezicule, ar trebui să eviți să folosești produse care conțin uleiuri sau vaselină. Acestea pot înfunda porii din jurul veziculelor, ceea ce ar putea cauza infecții. În mod similar, nu utiliza medicamente topice, cum ar fi benzocaina și lidocaina, care pot, de asemenea, agrava simptomele.

Bandajarea veziculelor este, de asemenea, o idee bună dacă știi cum să o faci. Deoarece poate fi dificil să pui bandaje în zona gurii, asigură-te că nu atingi veziculele sau crustele.

Prevenția este cel mai bun medicament

Odată ce ai avut buzele arse de soare, probabil că nu vei mai dori niciodată să experimentezi așa ceva. Ca atare, prevenția este cel mai bun pariu. Purtarea hainelor de protecție precum o pălărie este o idee grozavă. Folosirea unui produs SPF pe buze va ajuta, de asemenea.

Ieși și bucură-te de soare în acest sezon. Cu toate acestea, asigură-te că îți protejezi buzele cât timp ești expusă la razele UV.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez în timp ce stau de vorbă pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez au mers în vacanță în sudul Franței. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat unul de celălalt pe un iaht
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez au mers în vacanță în sudul Franței. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat unul de celălalt. Presa internațională scrie că fotbalistul și partenera sa au ales să-și petreacă timpul liber...
2
O femeie care prinde soarele în mâini la apus
Horoscop
Zodii care sunt norocoase până pe 8 septembrie 2024. Nativii care au șansa să-și confrunte sentimentele
Ei sunt nativii care sunt sfătuiți să vadă ce au cu adevărat în suflet. Săptămâna aceasta a început cu o Lună Nouă în Fecioară care sugerează ce va aduce noul ciclu de eclipsă în...
3
Magiun de prune în borcan și în linguriță, alături de prune proaspete
Rețete
Magiun de prune. Rețetă tradițională, românească
Rețeta de magiun de prune este o rețetă tradițională din bucătăria românească, foarte populară și foarte des preparată. Dacă nu ai încercat până acum rețeta, ți-o oferim detaliată mai jos. Magiunul este cunoscut pentru...
4
Două porții de prăjitură cu prune pe o farfurie și prăjitura secționată pe un platou, cu un cuțit
Rețete
Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Un desert gustos și aromat
Printre rețetele cu prune pe care ți-ai propus să le prepari, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Este rețeta unui desert delicios și spectaculos, care combină dulceața caramelului cu...
5
Prune la borcan fără zahăr și un bol cu prune
Rețete
Prune la borcan fără zahăr. Rețetă simplă și sănătoasă
Dacă vrei să te bucuri de aroma prunelor și în sezonul rece, poți prepara rețeta de prune la borcan fără zahăr. Le poți consuma ca pe compot sau le poți include în rețete de...
PARTENERI
×