Reclamă

Sfaturi pentru îngrijirea pielii la menopauză. Care sunt recomandările dermatologilor

Există nu nume dat menopauzei: „Schimbarea”. Pentru că foarte multe femei se tem de aceasta, ai mai jos câteva sfaturi pentru îngrijirea pielii la menopauză. Acestea vin din partea dermatologilor și sunt susținute de mai multe cercetări științifice.

Publicat: 1 martie 2023, 8:03

Teama se întâmplă din cauza faptului că este una dintre cele mai mari schimbări biologice din viața unei persoane cu menstruație. Pentru unele femei, perioada fără sindrom premenstrual poate fi un lucru pozitiv. Pe de altă parte, schimbările hormonale care aduc menopauza pot declanșa și schimbări ale pielii care ar putea să nu fie la fel de binevenite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru îngrijirea pielii la menopauză

„Pielea noastră face parte din reflexia pe care o vedem în timp ce ne uităm în oglindă și nu este exclusă de la schimbările menopauzei”, spune Kellie Reed, dermatolog certificat pentru Westlake Dermatology din Austin. „Mulți oameni pot simți că identitatea lor face parte din aspectul lor”.

Reed subliniază că frumusețea este mai mult decât o piele frumoasă la exterior, dar spune că înțelegerea a ceea ce se întâmplă în interior și în afara corpului te poate ajuta să te pregătești pentru ele. Din fericire, există modalități de a ameliora unele dintre problemele pielii care pot apărea în timpul menopauzei.

Cum afectează menopauza pielea

Reed explică că menopauza declanșează o scădere a nivelului de estrogen care poate provoca modificări ale pielii, inclusiv:

Reclamă
  • scăderea producției de colagen;
  • mai multe linii fine și riduri;
  • piele mai subțire;
  • uscăciune;
  • mai mult păr facial;
  • acnee;
  • pete solare.

Un studiu mai vechi din 2013 a indicat că unele tipuri de colagen ar putea scădea cu până la 30% în primii cinci ani după menopauză.

Un studiu din 2018 a indicat că nivelurile mai scăzute de estrogen în timpul menopauzei sunt legate de modificări ale pielii și semne de îmbătrânire. Cercetarea a observat că cercurile întunecate s-au agravat la femeile aflate în postmenopauză care au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte. Analiza a mai constatat că privarea de somn ar putea duce la niveluri mai mari de pierdere transepidermică de apă.

Reclamă

Deși părul rărit este adesea un semn al îmbătrânirii, părul facial poate apărea pe pielea aflată în postmenopauză.

Cum să îngrijești pielea în timpul menopauzei

Dermatologii spun că nu este posibil să întoarci ceasul în totalitate sau permanent. Îmbătrânirea este un proces natural, iar menopauza este o parte a acestuia.

Cu toate acestea, există modalități de a arăta și de a te simți cel mai bine pe măsură ce corpul tău intră în următoarea etapă a vieții. Ai mai jos sfaturi pentru îngrijirea pielii la menopauză.

Riduri fine

Ridurile fine pot fi primul semn vizibil de îmbătrânire a pielii. Experții recomandă trei pași principali de îngrijire a pielii:

  • peptide
  • retinol
  • protecție solară

Peptide

Peptidele pot stimula producția de colagen, spune Debra Jaliman. Jaliman este dermatolog certificat și profesor asistent de dermatologie la Icahn School of Medicine din Mount Sinai, precum și autorul cărții „Skin Rules: Trade Secrets from a Top New York Dermatologist”.

Deoarece colagenul este una dintre fibrele care mențin pielea netedă, peptidele pot ajuta la reducerea aspectului liniilor fine. O analiză din 2021 a sugerat că peptidele bioactive găsite în produsele cosmetice ar putea ajuta la reducerea liniilor fine și a ridurilor.

Retinol

Reed spune că retinolul poate diminua, de asemenea, aspectul ridurilor și liniilor fine în timpul menopauzei. Un studiu comparativ din 2015 a indicat că utilizarea topică a retinolului a avut beneficii anti-îmbătrânire.

Cremă de protecție solară

Dacă crema de protecție solară nu face parte din ritualul tău de îngrijire a pielii, Reed spune că nu există timp pentru a face o schimbare. Un studiu din 2021 a sugerat că femeile cu vârsta peste 40 de ani ar putea reduce parțial formarea ridurilor aplicând mereu protecție solară.

Uscăciune

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde umiditatea, explică Jaliman. Folosește produse cu ingrediente care ajută pielea să rețină umiditatea, cum ar fi:

  • acid hialuronic;
  • glicerină;
  • ceramide.

Un mic studiu din 2021 realizat pe 40 de femei cu vârsta între 30-65 de ani a indicat că utilizarea unui ser topic care conține acid hialuronic ar putea asigura hidratarea pielii. Cu toate acestea, o recenzie din 2021 a sugerat că beneficiile de hidratare ale acidului hialuronic depind de greutatea moleculară a acidului hialuronic utilizat.

Un studiu din 2018 a indicat că ceramidele ar putea îmbunătăți pielea uscată, deși cercetătorii nu au testat în mod special produsele pe persoanele aflate în postmenopauză.

Păr facial

Reed sugerează să discuți cu un medic înainte de a lua măsuri suplimentare pentru îndepărtarea părului facial pentru a te asigura că nu există alte probleme, cum ar fi cele legate de tiroidă.

Dacă problemele cu tiroida sunt excluse, Reed sugerează să iei în considerare:

  • îndepărtarea părului cu laser;
  • ras;
  • smulgerea;
  • electroliză.

Erupții

Acneea nu este neapărat ceva ce lăsăm în urmă în adolescență. Deși cercetările variază cu privire la prevalența acneei în menopauză, Reed spune că se poate întâmpla. Ea recomandă demachiante cu acid salicilic sau acid glicolic.

Totuși, ea observă că aceste ingrediente nu sunt cele mai bune pentru toată lumea.

„Dacă pielea ta este mai uscată, atunci ia în considerare reducerea acestor produse de curățare pe bază de acid sau optează pentru o curățare blândă”, spune Reed.

Retinol

Retinolul poate fi, de asemenea, util, în special pentru persoanele care nu au piele uscată, spune Reed. Un studiu din 2019 a indicat că retinolul topic este o modalitate eficientă de a trata acneea la adulți, dar a avertizat că ar putea provoca o sensibilitate crescută la razele UV.

Acelaști studiu a sugerat, de asemenea, că peelingurile chimice care conțin unele ingrediente ar putea reduce acneea:

  • acid salicilic;
  • acid glicolic;
  • acid mandelic;
  • retinol.

Peelingurile combinate, cum ar fi acidul salicilic-mandelic într-o bază de gel sau peelingurile cu acid lactic, ar putea fi cele mai bune pentru persoanele cu piele sensibilă în curs de maturizare.

Retinolul poate face pielea mai sensibilă la razele UV. Poartă întotdeauna protecție solară indiferent de vreme sau anotimp, mai ales când îl folosești.

Depigmentarea pielii

Modificările hormonale și anii în care daunele solare și-au făcut de cap, se pot combina pentru a provoca probleme de pigmentare, explică Reed.

„Un antioxidant topic care include vitamina C ajută la legarea radicalilor liberi de la soare și poluare, stimulează colagenul și ajută la reducerea petele întunecate”, spune Reed.

Un studiu din 2021 a sugerat că peptidele scad compușii care încurajează pigmentarea pielii. Purtarea unei creme de protecție solară cu spectru larg de cel puțin SPF 30+ poate atenua daunele suplimentare, spune Reed.

Rutina de îngrijire a pielii pentru o femeie aflată la menopauză

Pe măsură ce corpul tău se schimbă, ar putea fi nevoie și de o schimbare în rutina ta de îngrijire a pielii.

Totuși, nu trebuie să fie prea complicat. Alegerea unor produse cu câteva ingrediente eficiente poate fi mai bună decât aplicarea unor creme, loțiuni și seruri.

Sunt sugerate următoarele pentru regimul zilnic de îngrijire a pielii în timpul menopauzei și nu numai:

  • Spală fața cu apă călduță și un demachiant ușor cu ceramide, acid hialuronic și/sau glicerină.
  • Utilizează o cremă hidratantă cu ceramide, acid hialuronic și/sau glicerină.
  • Aplică o protecție solară cu un SPF de 30 sau mai mare.
  • Repetă pasul trei la fiecare două ore dacă ești expusă la soare.
  • Noaptea, aplică același demachiant și un produs anti-îmbătrânire cu peptide.

Reed sugerează, de asemenea, utilizarea unui produs cu retinol pe timp de noapte pentru a reduce ridurile și acneea, dacă este cazul.

Produsele cu ceramide, acid hialuronic și glicerină pot ajuta la blocarea umidității, în timp ce peptidele pot ajuta la reducerea decolorării pielii, liniilor fine și ridurilor.

Aplicarea frecventă a cremei solare poate funcționa și ca o apărare împotriva cancerului de piele, conform unui studiu din 2020.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×