Deși părul rărit este adesea un semn al îmbătrânirii, părul facial poate apărea pe pielea aflată în postmenopauză.
Cum să îngrijești pielea în timpul menopauzei
Dermatologii spun că nu este posibil să întoarci ceasul în totalitate sau permanent. Îmbătrânirea este un proces natural, iar menopauza este o parte a acestuia.
Cu toate acestea, există modalități de a arăta și de a te simți cel mai bine pe măsură ce corpul tău intră în următoarea etapă a vieții. Ai mai jos sfaturi pentru îngrijirea pielii la menopauză.
Riduri fine
Ridurile fine pot fi primul semn vizibil de îmbătrânire a pielii. Experții recomandă trei pași principali de îngrijire a pielii:
- peptide
- retinol
- protecție solară
Peptide
Peptidele pot stimula producția de colagen, spune Debra Jaliman. Jaliman este dermatolog certificat și profesor asistent de dermatologie la Icahn School of Medicine din Mount Sinai, precum și autorul cărții „Skin Rules: Trade Secrets from a Top New York Dermatologist”.
Deoarece colagenul este una dintre fibrele care mențin pielea netedă, peptidele pot ajuta la reducerea aspectului liniilor fine. O analiză din 2021 a sugerat că peptidele bioactive găsite în produsele cosmetice ar putea ajuta la reducerea liniilor fine și a ridurilor.
Retinol
Reed spune că retinolul poate diminua, de asemenea, aspectul ridurilor și liniilor fine în timpul menopauzei. Un studiu comparativ din 2015 a indicat că utilizarea topică a retinolului a avut beneficii anti-îmbătrânire.
Cremă de protecție solară
Dacă crema de protecție solară nu face parte din ritualul tău de îngrijire a pielii, Reed spune că nu există timp pentru a face o schimbare. Un studiu din 2021 a sugerat că femeile cu vârsta peste 40 de ani ar putea reduce parțial formarea ridurilor aplicând mereu protecție solară.
Uscăciune
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde umiditatea, explică Jaliman. Folosește produse cu ingrediente care ajută pielea să rețină umiditatea, cum ar fi:
- acid hialuronic;
- glicerină;
- ceramide.
Un mic studiu din 2021 realizat pe 40 de femei cu vârsta între 30-65 de ani a indicat că utilizarea unui ser topic care conține acid hialuronic ar putea asigura hidratarea pielii. Cu toate acestea, o recenzie din 2021 a sugerat că beneficiile de hidratare ale acidului hialuronic depind de greutatea moleculară a acidului hialuronic utilizat.
Un studiu din 2018 a indicat că ceramidele ar putea îmbunătăți pielea uscată, deși cercetătorii nu au testat în mod special produsele pe persoanele aflate în postmenopauză.
Păr facial
Reed sugerează să discuți cu un medic înainte de a lua măsuri suplimentare pentru îndepărtarea părului facial pentru a te asigura că nu există alte probleme, cum ar fi cele legate de tiroidă.
Dacă problemele cu tiroida sunt excluse, Reed sugerează să iei în considerare:
- îndepărtarea părului cu laser;
- ras;
- smulgerea;
- electroliză.
Erupții
Acneea nu este neapărat ceva ce lăsăm în urmă în adolescență. Deși cercetările variază cu privire la prevalența acneei în menopauză, Reed spune că se poate întâmpla. Ea recomandă demachiante cu acid salicilic sau acid glicolic.
Totuși, ea observă că aceste ingrediente nu sunt cele mai bune pentru toată lumea.
„Dacă pielea ta este mai uscată, atunci ia în considerare reducerea acestor produse de curățare pe bază de acid sau optează pentru o curățare blândă”, spune Reed.
Retinol
Retinolul poate fi, de asemenea, util, în special pentru persoanele care nu au piele uscată, spune Reed. Un studiu din 2019 a indicat că retinolul topic este o modalitate eficientă de a trata acneea la adulți, dar a avertizat că ar putea provoca o sensibilitate crescută la razele UV.
Acelaști studiu a sugerat, de asemenea, că peelingurile chimice care conțin unele ingrediente ar putea reduce acneea:
- acid salicilic;
- acid glicolic;
- acid mandelic;
- retinol.
Peelingurile combinate, cum ar fi acidul salicilic-mandelic într-o bază de gel sau peelingurile cu acid lactic, ar putea fi cele mai bune pentru persoanele cu piele sensibilă în curs de maturizare.
Retinolul poate face pielea mai sensibilă la razele UV. Poartă întotdeauna protecție solară indiferent de vreme sau anotimp, mai ales când îl folosești.
Depigmentarea pielii
Modificările hormonale și anii în care daunele solare și-au făcut de cap, se pot combina pentru a provoca probleme de pigmentare, explică Reed.
„Un antioxidant topic care include vitamina C ajută la legarea radicalilor liberi de la soare și poluare, stimulează colagenul și ajută la reducerea petele întunecate”, spune Reed.
Un studiu din 2021 a sugerat că peptidele scad compușii care încurajează pigmentarea pielii. Purtarea unei creme de protecție solară cu spectru larg de cel puțin SPF 30+ poate atenua daunele suplimentare, spune Reed.
Rutina de îngrijire a pielii pentru o femeie aflată la menopauză
Pe măsură ce corpul tău se schimbă, ar putea fi nevoie și de o schimbare în rutina ta de îngrijire a pielii.
Totuși, nu trebuie să fie prea complicat. Alegerea unor produse cu câteva ingrediente eficiente poate fi mai bună decât aplicarea unor creme, loțiuni și seruri.
Sunt sugerate următoarele pentru regimul zilnic de îngrijire a pielii în timpul menopauzei și nu numai:
- Spală fața cu apă călduță și un demachiant ușor cu ceramide, acid hialuronic și/sau glicerină.
- Utilizează o cremă hidratantă cu ceramide, acid hialuronic și/sau glicerină.
- Aplică o protecție solară cu un SPF de 30 sau mai mare.
- Repetă pasul trei la fiecare două ore dacă ești expusă la soare.
- Noaptea, aplică același demachiant și un produs anti-îmbătrânire cu peptide.
Reed sugerează, de asemenea, utilizarea unui produs cu retinol pe timp de noapte pentru a reduce ridurile și acneea, dacă este cazul.
Produsele cu ceramide, acid hialuronic și glicerină pot ajuta la blocarea umidității, în timp ce peptidele pot ajuta la reducerea decolorării pielii, liniilor fine și ridurilor.
Aplicarea frecventă a cremei solare poate funcționa și ca o apărare împotriva cancerului de piele, conform unui studiu din 2020.