De ce să folosești vopsea de păr fără amoniac

Vopsitul părului nu mai reprezintă un tabu în zilele noastre, iar culorile îndrăznețe sunt tot mai populare. Din păcate, însă atunci când alegem să ne vopsim trebuie să iei în considerare și numărul mare de substanțe toxice pe care le conține vopseaua de păr. Putem oare evita asta? De ce să folosești vopsea de păr fără amoniac?  

Publicat: 4 august 2021, 7:52

Amoniacul este una dintre substanțele chimice nocive utilizată pe scară largă în vopsele de păr. Această substanță chimică este un pericol pentru cei care intră în contact cu ea, pentru mediul înconjurător, dar mai ales pentru ocean. Coloranții pe bază de amoniac afectează negativ ecosistemele care ne înconjoară.

Este amoniacul dăunător părului și scalpului?

Când este dizolvat în apă, amoniacul formează hidroxid de amoniu, care este foarte iritant și dăunător pielii. Amoniacul din vopselele de păr se aplică direct pe scalp. Contactul direct cu pielea poate conduce la iritarea pielii și la reacții alergice. Amoniacul poate provoca roșeața pielii, mâncărimi, arsuri și disconfort al scalpului. Odată absorbit prin intermediul epidermei, amoniacul va intra în cele din urmă în sânge.

Expunerea la vaporii de amoniac în timpul aplicării culorii poate irita ochii, gâtul, sinusurile sau plămânii. Amoniacul poate provoca dificultăți de respirație atunci când este inhalat, precum și accentua problemelele respiratorii existente deja, informează Softhair.com.

Pe lângă un miros puternic iritant, amoniacul dăunează mediului, în momentul în care acesta ajunge în apă poluaează masiv viața marină.

De ce să folosești vopsea de păr fără amoniac? Alegând produse pentru păr fără amoniac, îți protejezi sănătatea, dar și mediul în care trăiești.

Amoniacul este utilizat în vopselele de păr pentru a deschide cuticula părului, pregătind părul pentru absorbirea moleculelor de vopsea.

În urma colorării repetitive cu vopsea pe bază de amoniac, stratul cuticulei este afectat atât de tare, iar firele de păr devin uscate, poroase și fragile.

De ce se utilizează amoniacul în produsele de colorat părul

În produsele de colorare a părului, hidroxidul de amoniu este utilizat pentru a susține acțiunea de iluminare a peroxidului de hidrogen și pentru a pregăti părul pentru pigmenții colorați. Proprietățile alcaline ale amoniacului ridică cuticula părului și permit moleculelor de peroxid și colorant să pătrundă în axul părului.

Amoniacul este folosit în cazul schimbări permanente a culorii părului. În trecut, aceasta fiind singura opțiune pentru asigurarea unei acoperiri complete a părului gri.

De ce să folosești vopsea de păr fără amoniac

Caracteristica corozivă a amoniacului determină distrugerea unui aminoacid numit tirozină în axul părului. Tirosina reglează producția de melanină și este responsabilă de menținerea culorii – atât cea nouă, cât și cea veche. Când tirozina este distrusă, capacitatea părului de a menține culoarea este semnificativ redusă.

Colorarea frecventă poate provoca leziuni ireparabile la nivelul părului. Cuticula părului nu se poate întinde, deoarece amoniacul face nivelul pH-ului părului mai acid. Acest lucru provoacă modificări ale texturii părului, iar firele de păr devin poroase și fragile.

Trecerea la vopsele fără amoniac vă ajută să vă protejați sănătatea părului. Însă nu toate vopselele fără amoniac conțin ingrediente non-toxice. Citiți cu mare atenție ingredientele produselor pe care le folosiți.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton și Meghan Markle, tribuna regală la Turneul de la Wimbledon, 2019. Kate poartă o rochie verde, Meghan Poartă o cămașă albă și o fustă cu o fundă neagră în talie, plus ochelari de soare
Divertisment
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa...
2
Bella Throne, alături de iubitul ei, la Milano Fashion Week 2022, îmbrăcați elegant
Divertisment
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Machiajul și costumul actriței, superbe
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Actrița și-a sărbătorit ziua de naștere cu un machiaj tematic și un costum pe măsură. Vedeta de 24 de ani a publicat imagini de la ziua de naștere...
3
Meadow Walker, îmbrăcată în negru, la premiera Fast and Furious 9
Divertisment
Meadow Walker s-a căsătorit. Tânăra de 22 de ani și Louis Thornton-Allan au mers în fața altarului
Meadow Walker s-a căsătorit cu Louis Thornton-Allan. Cei doi îndrăgostiți și-au confirmat relația în luna iulie. Ulterior s-au logodit în august, iar la începutul acestei luni au ajuns în fața altarului. Meadow Walker este...
4
Alec și Ireland Baldwin, la Premiile Emmy, pe covorul roșu, în anul 2013
Divertisment
Ireland Baldwin e de o frumusețe rară. Fiica lui Alec Baldwin are 26 de ani
Ireland Baldwin e de o frumusețe rară, iar acest lucru a fost remarcat rapid de agențiile de modele. Tânăra de 26 de ani a semnat contracte cu mai multe agenții de modele. Numele ei...
5
Meghan Markle în rochie de mireasă alături de Prințul Harry la costum la ceremonia lor de căsătorie
Divertisment
Thomas Markle Jr face speculații despre căsnicia Prințului Harry. Ce a declarat fratele vitreg al lui Meghan Markle
Thomas Markle Jr face noi speculații despre căsnicia Prințului Harry. Fratele vitreg al lui Meghan Markle a vorbit la un show de televiziune australian despre fostul mariaj al Ducesei de Sussex cu producătorul de...
PARTENERI
×