Reclamă

Deodorant sau antiperspirant? Când și de ce se folosește fiecare, principalele diferențe

Iată care sunt diferențele dintre deodorant și antiperspirant, cele două forme de control al mirosului, și când se folosește fiecare. Deodorantele și antiperspirantele acționează în moduri diferite pentru a reduce mirosul corporal neplăcut.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 17 iulie 2024, 8:52
O masă pe care se află deodorante și antiperspirante
Iată care sunt diferențele dintre deodorant și antiperspirant, cele două forme de control al mirosului, și când se folosește fiecare / Shuttertock

Antiperspirantele au rolul de a acționa pentru a reduce transpirația. Deodorantele acționează prin creșterea nivelului de aciditate al pielii, pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute. Deodorantele fac parte din categoria produselor cosmetice, în timp ce antiperspirantele sunt încadrate ca medicamente, sau produse destinate tratării funcției sudoripare a organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Diferențele dintre deodorant și antiperspirant

Deodorantele sunt formulate pentru a elimina mirosul specific zonei axilei, dar nu și transpirația. Majoritatea produselor au în compoziție alcool.

Atunci când îl aplici, deodorantul are rolul de a crește nivelul de aciditate a pielii, pentru a o face mai puțin atractivă pentru bacteriile care cauzează mirosuri. De asemenea, datorită conținutului de parfum din compoziție, acestea maschează mirosul neplăcut, potrivit specialiștilor.

Ingredientele active din antiperspirante includ compuși pe bază de aluminiu, care blochează temporar porii.

Prin blocarea porilor glandelor sudoripare se reduce cantitatea de transpirație care ajunge la piele. Sunt disponibile atât antiperspirante fără prescripție medicală, cât și antiperspirante pe care le poți achiziționa pe bază de rețetă medicală.

Reclamă

Beneficiile deodorantului și antiperspirantului

Există două motive principale pentru care utilizezi cele două produse: hidratarea pielii axilei și eliminarea mirosurilor neplăcute din acea zonă.

Umezeala din zona axilei este principalul factor responsabil de mirosurile neplăcute, atunci când se infiltrează prin țesăturile hainelor. Poți folosi deodorant pentru a elimina mirosurile neplăcute, care îți dau bătăi de cap.

Reclamă

Transpirația este mecanismul de răcire al organismului, care ajută la eliminarea căldurii în exces. Zona axilei are o densitate mai mare de glande sudoripare decât alte zone ale corpului.

Transpirația în sine nu are un miros puternic. Bacteriile de pe piele, care descompun transpirația sunt cele care produc mirosul neplăcut.

Zona preponderent umedă a axilelor este un mediu ideal pentru apariția bacteriilor. Transpirația provenită de la glandele apocrine, situate în zona axilei, zona înghinală sau în zona mameloanelor este bogată în proteine, care sunt ușor de descompus de bacterii.

Antiperspirantele și riscul de cancer mamar

Ai aflat care sunt diferențele dintre deodorant și antiperspirant. Este timpul să renunți la un alt mit! Dacă faci parte din categoria celor care preferă să folosească deodorant, în detrimentul antiperspirantului, din cauza compușilor de aluminiu pe care îi conține, specialiștii spun că nu există motive de îngrijorare în acest sens.

Compușii pe bază de aluminiu sunt principalele ingrediente active din antiperspirante. Acestea împiedică transpirația să ajungă la suprafața pielii prin blocarea glandelor sudoripare. De-a lungul timpului, au existat numeroase teorii care susțineau că există o legătură între absorbția în piele a compușilor de aluminiu și cancerul de sân, spune Parade.

Cercetătorii susțin însă, că nu există o legătură clară între cancerul de sân și aluminiul din antiperspirante. Potrivit un studiu efectuat efectuat pe 793 de femei fără antecedente de cancer de sân și 813 femei cu cancer de sân, nu a existat o creștere a ratei cancerului de sân la femeile care foloseau deodorante și antiperspirante în zona axilei. În organism este absorbită doar o cantitate infimă de aluminiu, 0,0012%, așadar, nu ai niciun motiv de îngrijorare în acest sens.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta Pământ văzută din spațiu
Horoscop
Universul are un mesaj special pentru aceste zodii pe 25 august 2024. Nativii care își pot recăpăta încrederea în sine
După ce Soarele a intrat în Fecioară perfecțiunea se răsfrânge asupra noastră. Astrologia ne oferă vești bune despre perioada care urmează. Universul are un mesaj special pentru aceste zodii pe 25 august 2024. În...
2
Porție de ardei copți cu smântână în bol, decorați cu pătrunjel verde și bucăți mari de ardei
Rețete
Ardei copți cu smântână. O rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă
Rețeta de ardei copți cu smântână este o rețetă tradițională românească, simplă și ușor de preparat, dar foarte delicioasă. Delicioasa mâncare pune în valoare dulceața ardeilor copți combinată cu textura cremoasă a smântânii. Această...
3
Ben Affleck în timp ce coboară dintr-un avion privat
Divertisment
Jennifer Garner „l-a consolat” pe Ben Affleck în ziua în care JLo a depus actele de divorț. Cum au fost surprinși foștii soți
Jennifer Garner „l-a consolat” pe Ben Affleck în ziua în care JLo a depus actele de divorț. Garner și fostul ei soț au fost fotografiați de paparazzi în timp ce coborau dintr-un avion privat....
4
O femeie cu o tabletă în mână, în haine business, în fața unei clădiri de birouri
Horoscop
Zodii predestinate să aibă succes în carieră de-a lungul vieții, potrivit astrologilor
Conform astrologiei, fiecare semn zodiacal are trăsăturile sale de personalitate. Aceste trăsături se manifestă ca defecte și calități specifice care fac anumite lucruri să fie mai ușor de realizat sau obținut pentru unele zodii...
5
Femeie în rochie verde, cu o bufniță în mână, într-o pădure, toamna
Horoscop
Cumpănă mare pentru o zodie în octombrie 2024. Ce aduce horoscopul toamnei 2024 pentru nativi
Anotimpul următor aduce cu el motivație și o mulțime de oportunități pentru zodii. Vor exista șanse de creștere și dezvoltare personală. Cheia este modul în care le folosești pentru a face față tuturor schimbărilor...
PARTENERI
×