Cum și-a descoperit Diana Mihăilă pasiunea
Diana Mihăilă și-a dorit să vină în ajutor cititoarelor noastre și ne-a oferit câteva sfaturi utile și prețioase. Aceste informații te pot ajuta să ai o casă organizată și să fii mult mai disciplinată.
– Ce parte din propria ta poveste te-a determinat să fii specialist în organizare și să ai această specializare?
– În anii de liceu începusem să realizez cât de mult mă ajută să învăț la anumite ore, să am anumite tehnici de învățare, să mă folosesc de culori, de imagini, de grafice. Mi-am dat seama cât de important este să am un flux în camere, nu puteam să învăț dacă era dezordine. După ce îmi puneam toate obiectele la loc, atunci le scoteam pe cele de care aveam nevoie pentru studiu (…). Făcând tot felul de teste am realizat că eu sunt foarte productivă noaptea. Pe scurt, am luat BAC-ul prima pe liceu pentru că am realizat că această organizare a spațiului în care trăiam și a obiectelor pe care le aveam la dispoziție, lucrau în avantajul meu. În afară de jurnalism, eu aș mai fi vrut să fac arhitectură sau teatru (…).
– Cât de importantă este organizarea și care crezi că sunt primii pași pentru un stil de viață mai organizat?
– Organizarea este o aptitudine de viață. Eu am studiat preponderent în sistem american, dar m-am specializat și în sistem scandinav și asiatic, tocmai pentru a căpăta o complexitate cât mai mare a acestui domeniu. Americanii o numesc aptitudine de viață și, dacă o luăm fix din perspectiva aceasta, îți dai seama că o poți învăța aproape la orice vârstă și că o poți adapta în orice moment din viața ta, dacă nu o privești ca pe o corvoadă. Organizarea este o rutină. Rutina înseamnă că este un comportament antrenat. Când ai antrenat ceva nu poți să spui că va fi visul măreț și cea mai mare iubire a ta. E ca mersul la sală, o faci pentru că e sănătos, dar nu înseamnă că vrei să fii sportiv de performanță (…).
Sfaturi de la Diana Mihăilă pentru o casă organizată
– Care ar putea fi primii trei pași spre o casă mai organizată?
– În primul rând, trebuie să identificăm surplusul. Nu poți să începi să te organizezi, dacă tu NU știi ce îți trebuie. Uneori sunt atât de bine ascunse prin casă că uităm de ele (…). După ce faci acest inventar, trebuie să stabilești cantitățile. Ar trebui să existe o formulă de genul acesta. Formula din noi este foarte personală, controlul cantităților ține de tine. Eu poate pot gestiona 100 de obiecte, dar tu poate poți gestiona 1000 de obiecte. Îți dai seama că ai ajuns la un control optim atunci când casa ta arată ordonat. Când este dezordine, atunci e clar că ai prea multe (…).
– Cum ne organizăm dressingul?
– În dressing sunt mai multe variante, în funcție de cantitatea de haine, dar și dacă suntem doamne, domni, dacă suntem la adolescență, mici, mai mari, de multe elemente ne putem lega. Ca să simplificăm procesul, scoatem tot. Dacă avem spațiu să facem asta, atunci le punem pe pat. Ne uităm să vedem ce păstrăm, identificăm surplusul. Putem pune pe categorii… este foarte simplă varianta asta. Putem să sortăm pe culori, de la deschis la închis. Putem să mai facem ținute, e o variantă de a economisi timp (…). Hainele nu trebuie să stea în dulap în tot timpul anului. Ar trebui să facem o secțiune specială pentru cele pe care le purtăm sezonier (…).
Găsești toate sfaturile Dianei în interviul pe care poți să-l urmărești mai jos.
Cum ar organiza Diana Mihăilă viața profesională și pe cea de familie
– Cum ne putem organiza agenda și spațiul de lucru astfel încât să fim mai productivi?
– Ar trebui să ai un singur loc în care să îți scrii toate sarcinile de la birou. O agendă, o aplicație, un program pe calculator, e important să le ai pe toate puse într-un loc. Organizarea elimină mare parte din stres și din tot ce nu e predictibil în viața pe care noi o cunoaștem (…).
– Ai creat o metodă de organizare pentru părinții cu copii mici. Ne poți împărtăși cele mai importante aspecte legate de aceasta?
– Organizarea, în momentul în care avem copii mici, este tot a părinților, nu a celor mici. În primii ani de viață, copilul va identifica și va aduce obiectele, dar este un proces gradual. Un părinte organizat este foarte posibil să aibă un copil organizat pentru că mimetismul funcționează foarte bine în această etapă. Dacă el te vede făcând o acțiune, atunci el o va copia, nici nu-și va da seama când a devenit rutină (…). Pentru părinți este important să nu cadă pradă cantităților și produselor variate care există pe piață. E important să ne documentam bine să vedem exact de ce avem nevoie (…).
O altă mamă iubitoare și dedicată este Geanina Ilieș. Te invităm să o cunoști și pe Geanina în seria de interviuri CaTine.
Ce relație are Diana Mihăilă cu familia sa
Familia a jucat mereu un rol important în viața Dianei. Chiar dacă a trecut printr-o pierdere grea, aceasta continuă să lupte pentru familia sa și să-și facă copiii mândri. Diana nu este doar antreprenor și specialist în soluții de organizare, ci și o mamă dedicată și iubitoare.
– Care crezi că este una dintre cele mai frumoase amintiri alături de părinții tăi?
– Am fost crescută să fiu demnă, să iubesc să mă dezvolt, să iubesc să învăț, să fiu curioasă, să-i respect pe cei din jur, să mă respect pe mine, să nu mă vând ieftin și pentru orice, să am răbdare și să am încredere că dacă un lucru este pentru mine, atunci se va întâmpla. Lucrurile acestea încerc să le transmit și eu băieților mei. Alex și Seb au 7 și 4 ani și cred că sunt un părinte foarte bun. Nu mi-a întrebat, dar îți spun eu. Simt că sunt un părinte foarte bun. Am o conexiune foarte puternică cu băieții.
– Ce rol au jucat părinții tăi în alegerile profesionale și cum te-au susținut pe parcurs?
– Părinții mei m-au susținut prin faptul că nu s-au băgat în deciziile mele. M-au lăsat să-mi aleg cariera pe care mi-am dorit-o. Eu, înainte de orice, sunt jurnalist, am făcut facultatea de Jurnalism și un master în Comunicare, iar antreprenoriatul m-a îndreptat spre această pasiune a mea, organizarea (…).
Interviul cu invitata noastră poate fi urmărit și în AntenaPLAY. Acolo găsești toate poveștile invitatelor care ne-au trecut pragul platourilor de filmare de-a lungul timpului.