Reclamă

Dr. Cristian Andrei a vorbit despre relația dintre soț și soție de dragul copiilor: „Dacă e ca un conflict sau ca o răzbunare, ca o mare dramă, atunci vei avea niște copii marcați”

În cea de-a doua parte a interviului CaTine.ro, Dr. Cristian Andrei a vorbit despre relația dintre soț și soție de dragul copiilor și ce înseamnă sentimentul de sufocare. Dacă în prima parte ne-a explicat mai mult despre relațiile dintre doi indivizi, despre importanța inteligenței emoționale și despre evoluția pe care o avem în raport cu societatea, în cea de-a doua parte a interviului, acesta s-a concentrat mai mult asupra problemelor ce țin de familie. El a explicat cum ar trebui să-și gestioneze soții despărțirea și ce e indicat să știe cei mici atunci când părinții nu mai pot continua relația de cuplu.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 5 iunie 2023, 14:54 / Actualizat: 6 iunie 2023, 10:12

Am putut să înțelegem alături de el modul în care un copil se dezvoltă, de la primii ani de viață, până la adolescență. Dr. Cristian Andrei ne-a explicat cum se formează primele amintiri, dar și impactul pe care părinții îl au asupra acestora. Ne-a povestit despre conștiința de sine și despre cât de revelator este momentul în care realizăm că existăm ca ființe independente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dr. Cristian Andrei a vorbit despre relația dintre soț și soție de dragul copiilor

Din păcate, sufocarea este sentimentul cel mai des întâlnit în societatea zilelor noastre din cauza constrângerilor. „Creativitatea este descurajată și constrângerea produce multă somatizare”, spune Dr. Cristian Andrei. El dă ca exemplu chiar cuplurile care aleg să rămână împreună, deși nu se mai înțeleg, din cauză că au multe lucruri în comun de rezolvat. Din păcate însă, „constrângerea de a rămâne cu cineva, este o senzație foarte fizică de sufocare”.

Tot constrângerea și sufocarea sunt prezente și atunci când doi soți aleg să meargă mai departe împreună de dragul copiilor, deși lucrurile din cuplul lor nu mai funcționează.

– Cum impactează venirea pe lume a unui copil relația de cuplu?
– Pentru femeia clasică este o bucurie să vină copilul pe lume, atunci când este un fruct copt. Cu toate acestea, de multe ori, ea spune că nu a apucat să își facă cariera, că nu e mulțumită. Alteori femeile nasc prea târziu, după eforturi teribile. Bărbații se pare că sunt întotdeauna prinși nepregătiți. Venirea unui copil pe lume e ca o dronă care vine să le strice casa. Pe vremuri, bărbații ridicau copilul deasupra capului și sărbătoreau trei zile. Astăzi, arată ca un fel de blestem social și financiar. Lucrul acesta e destul de dureros pentru toată societatea. Bucuria de a avea copii este, din păcate, umbrită și de prost înțeleasa contracepție. Metodele educative contraceptive presupun să o ajuți pe o mamă tânără să decidă să fie pregătită să aibă un copil, dar și ca tatăl să fie pregătit să aibă un copil.

Poți urmări online toate interviurile CaTine la Masculin și în Antena PLAY.

Reclamă

De ce ajung cei mici să creadă că părinții se despart din cauza lor

– Ar trebui să rămână părinții într-o relație de dragul copiilor?
– Dacă ești părinte și ai de gând să rămâi în căsnicia cu soțul tău de dragul copiilor, atunci trebuie să te gândești dacă ești în stare să creezi atmosferă pozitivă. Dacă tu stai și cauți mereu conflict, dacă mai și șantajezi copiii cu faptul că ai rămas pentru ei, dacă ajungi să-ți urăști copiii pentru că nu mai ai răbdare, mai bine te desparți. Despărțirea nu trebuie să fie una catastrofală. Ea poate să fie sub forme parțiale, temporale, de aceea contează mult cum comunici nonverbal despărțirea respectivă. Copiii citesc pe fața părinților cât de grav e un lucru. Dacă ești împăcat cu ideea că e un pas bun înainte, atunci se va vedea pe fața ta ceva pozitiv. Copiii tăi vor fi mai bine. Dacă e ca un conflict sau ca o răzbunare, ca o mare dramă, atunci vei avea niște copii marcați.

– Cum se va reflecta asta în comportamentul copiilor ?
– Prima reacție a copiilor, de vârste 10-12, ai căror părinți divorțează urât este că ei înțeleg ce se întâmplă. Nu pot să facă nimic ca să rezolve. Ei își doresc să rezolve situația. Cei mici sunt convinși că e din cauza lor divorțul părinților. Că nu au fost ei cuminți și trăiesc cu această vinovăție. Ar vrea să rezolve, dar nu au nicio putere ca să miște lucrurile. Părinții trebuie să facă diferența dintre problema lor de cuplu și problema familie, care include și copiii.

Reclamă

Te invităm să descoperi să descoperi ce a spus Dr. Cristian Andrei și în prima parte a interviului CaTine la Masculin.

Ce e indicat să facă părinții ca să fie pregătiți pentru copilul lor

În cea de-a doua parte a interviului cu Dr. Cristian Andrei a existat și o paralelă între generații și derapajele care se creează, dar și modul prin care părinții se pot apropia de adolescenți. A fost o discuție intensă care a atins mai multe puncte sensibile.

– Ce îi învață copiii pe părinți. Care e cea mai importantă lecție pe care ați învătat-o dumneavoastră de la copiii pe care îi aveți?
– În ziua de azi trăim o criză a educatorilor. Învățătorii nu mai fac față și părinții sunt disperați că e o prăpastie între generații. A venit vremea ca părinții să învețe ceva de la copiii lor. În afară de inteligența emoțională, există diverse competențe pe care copiii le au și părinții nu le au. De exemplu, competența informatică. Eu învăț de la copiii mei acest lucru. Am sesiuni în care mă instruiește în TikTok pentru că rămâi în urmă ca adult. Ca părinte, este bine să înveți de la el despre valorile lui. Dacă nu pleci de la valorile acelui copil, el nu te aude. Un adolescent nu are ca valoare sănătatea. Pentru ei valoarea sunt prietenii lui. Atunci se dezvoltă o comuniune, când ne raportăm la valorile lor.

Află din video de mai sus și răspunsuri la întrebări legate de procesul de vindecare al traumelor, dar și despre mecanismele prin care îți poți oferi iertarea de care avem atâta nevoie în societatea de azi.

Dr. Cristian Andrei a subliniat importanța uitării în procesul de vindecare și ne-a explica cum uitarea rămâne în definitiv un proces activ. Temele abordate în cea de-a doua parte a interviului s-au orientat mult mai mult asupra familie și a dezvoltării copilului.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă haine de zâne și aripi de fluture pentru a ilustra ce talent ascuns ai, în funcție de zodie
Horoscop
Ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. La ce se pricep nativii din zodiac
Semnul zodiacal sub care te-ai născut poate influența multe aspecte din viața ta. Printre acestea se numără și abilitățile pe care le poți avea. Descoperă ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. Află...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Pentru Balanțe și Vărsătorii, horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023 vine cu despărțiri și complicații în relațiile de cuplu. Cei mai mulți dintre nativi vor lua decizii pe care mai apoi le...
3
Cara Delevingne, pe o bancă, desculță, fotografiată în timp ce vorbește la telefon, într-o stare de ebrietate avansată
Divertisment
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Află mai multe despre cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport. Modelul a fără sutien,...
4
Prințul George, alături de Prințul William, în tribune, în sacouri, la un eveniment sportiv
Divertisment
La ce vârstă va pleca Prințul George singur în călătorii. Aniversarea care îi va schimba pentru totdeauna destinul
Prințul George, la fel ca și frații săi sunt pregătiți încă de mici să facă față evenimentelor regale. Cu toate acestea, regulile Familiei Regale sunt stricte. Acum s-a aflat la ce vârstă va pleca...
5
Prințesa Leonor, în uniformă militară, în timp ce primește o distincție
Divertisment
Prințesa Leonor a Spaniei a fost fotografiată în uniformă militară. Fiica Reginei Letizia și a Regelui Felipe se antrenează la Academia Militară
Prințesa Leonor a Spaniei a arătat că nu se teme să implice în acțiune. Acest lucru a fost dovedit de o serie de fotografii dezvăluite de Casa Regală a Spaniei. Prințesa Leonor a Spaniei...
PARTENERI
×