Reclamă

Dragobete, ziua iubirii la români. Ce sărbătorim, de fapt, pe 24 februarie

Ziua iubirii la români este pe data de 24 februarie și poartă numele de Dragobete. Potrivit tradiției, în această zi se marchează începutul primăverii și se spune că toată natura revine la viață.

Publicat: 23 februarie 2022, 7:24

În timp ce alte popoare sărbătoresc ziua iubirii pe data de 14 februarie, de Valentine's Day, sărbătoare pe care am împrumutat-o și noi, Dragobetele este o sărbătoare românească care celebrează iubirea. Sunt multe tradiții și superstiții pe 24 februarie, dar hai să aflăm împreună ce se sărbătorește de fapt în această zi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dragobete, ziua iubirii la români

Numele Dragobete vine din legenda Babei Dochia, iar Dragobete era fiul acesteia. Despre Dragobete se știe din popor că era un tânăr chipeș, voinic și iubăreț. Acesta a petrecut mult timp în natură și care adora să stea în păduri. Se mai spune că obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale.

Dacii l-au considerat pe Dragobete un zeu pețitor, care era nașul animalelor ce își formau un cuplu la începutul primăverii. Despre fiul Babei Dochia se spunea că le va purta mereu noroc îndrăgostiților. El a devenit rapid protectorul iubirii celor care se întâlnesc pe data de 24 februarie.

Dragobetele este indentificat cu zeul dragostei, Cupion, din mitologia romană și cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă.

Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Cap de Primăvară, Sântion de primăvară, Ioan Dragobete, Drăgostițele, Logodna sau însoțitul paserilor, scrie silverhand.ro.

Reclamă

În vremurile de demult, de Dragobete, tinerii se îmbrăcau în straie populare și mergeau în pădure pentru a culege primele flori ale primăverii. Culesul florilor era un obicei care se transforma mai degrabă într-o petrecere cu cântece și voie bună.

La prânz, fetele porneau către sat, iar băieții le fugăreau pentru a le săruta. Dacă băiatul era pe placul fetei, acesta se lăsa prinsă și se săruta. Semnificația sărutului însemna că s-a făcut primul pas al iubirii dintre ei. Seara, logodna lor se anunța în sat și în familiile celor doi. Se considera că participanții la sărbătoare vor avea tot timpul anului parte de belșug și vor fi feriți de boli.

Tot tradiția spune că cei care nu sărbătoreau Dragobetele pe 24 februarie erau pedepsiți și nu mai puteau iubi pe tot parcursul anului.

Reclamă

Ce ai voie să faci și ce nu pe 24 februarie

Bărbații nu au voie de Dragobete să se certe cu partenerele lor. Dacă vor face acest lucru, se spune că primăvara le va aduce ghinion.

Nu e un lucru bun ca cineva să plângă pe data de 24 februarie. Lacrimile care curg în această zi aduc necazuri și supărări în lunile care urmează.

Femeile care vor să-și afle ursitul trebuie să pună în ziua de Dragobete busuioc sfințit sub pernă.

Alte tradiții și superstiții de Dragobete mai găsești aici. Află mai multe despre sărbătoarea iubirii la români.

Tot pe data de 24 februarie se scot rădăcini de spânz. Acestea se folosesc pe post de leac pentru vindecarea bolilor.

Tradiția mai spune că păsările care rămân neîmperecheate până de Dragobete nu vor face deloc pui.

Femeile care se spală cu zăpadă pe față în ziua de Dragobete vor avea o frumusețe ca a zânelor pe tot parcursul anului.

Pe data de 24 februarie se spune că femeile trebuie să facă curățenie în casă dacă își doresc să fie iubite de soți. Doamnele și domnișoarele care fac acest lucru vor avea parte și de un an roditor.

Femeile trebuie să semene busuioc de care să aibă grijă până la Sfântul Gheorghe. Mai apoi, trebuie să-l planteze în curte. Busuiocul semănat de Dragobete are puteri magice și se spune că poate vindeca chiar și boli grave.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și reprezintă una dintre cele 3 zodii care ăși rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024
Horoscop
3 zodii care își rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024. Nativii care trec peste micile neînțelegeri
Astrologii spun că există 3 zodii care își rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024. Acești nativi reușesc să treacă peste micile neînțelegeri. Nativii care aveau o furtună de gânduri sunt pregătiți să-și pună ordine...
2
O femeie frumoasă cu ochii căprui și părul brunet pentru a ilustra ce culori de păr întineresc
Frumusețe
Culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Ce spun specialiștii în beauty
Specialiștii în beauty îți vin în ajutor cu câteva culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Alegerea celei mai bune culori de păr pentru ochii căprui poate fi o provocare. Există...
3
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și aplică unul dintre trucurile simple de frumusețe pentru femeiele care au peste 40 de ani
Frumusețe
Trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Sfaturi de la specialiștii în beauty
Frumusețea nu are vârstă. Specialiști în beauty îți vin și de această dată în ajutor cu câteva trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Iată cum poți să-ți evidențiezi...
4
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 19 februarie – 25 februarie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii vor avea parte de modificări în viața personală. Horoscopul săptămânii 19 februarie – 25 februarie 2024 spune cine are noroc pe toate planurile. Nu vor lipsi însă provocările, fără de care zodiile nu...
5
Margot Robbie într-o fotografie portret la prmeiile BAFTA 2024
Divertisment
Covorul roșu de la Premiile BAFTA 2024. Vedetele au impresionat cu ținutele alese
Vedetele s-au întrecut în eleganță pe covorul roșu de la Premiile BAFTA 2024. Acestea s-au reunit în capitala britanică pentru a participa la una dintre cele mai așteptate ceremonii ale anului. Margot Robbie, Emma...
PARTENERI
×