Reclamă

Dragobete, ziua iubirii la români. Ce sărbătorim, de fapt, pe 24 februarie

Ziua iubirii la români este pe data de 24 februarie și poartă numele de Dragobete. Potrivit tradiției, în această zi se marchează începutul primăverii și se spune că toată natura revine la viață.

Publicat: 23 februarie 2022, 7:24

În timp ce alte popoare sărbătoresc ziua iubirii pe data de 14 februarie, de Valentine's Day, sărbătoare pe care am împrumutat-o și noi, Dragobetele este o sărbătoare românească care celebrează iubirea. Sunt multe tradiții și superstiții pe 24 februarie, dar hai să aflăm împreună ce se sărbătorește de fapt în această zi.

Dragobete, ziua iubirii la români

Numele Dragobete vine din legenda Babei Dochia, iar Dragobete era fiul acesteia. Despre Dragobete se știe din popor că era un tânăr chipeș, voinic și iubăreț. Acesta a petrecut mult timp în natură și care adora să stea în păduri. Se mai spune că obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale.

Dacii l-au considerat pe Dragobete un zeu pețitor, care era nașul animalelor ce își formau un cuplu la începutul primăverii. Despre fiul Babei Dochia se spunea că le va purta mereu noroc îndrăgostiților. El a devenit rapid protectorul iubirii celor care se întâlnesc pe data de 24 februarie.

Dragobetele este indentificat cu zeul dragostei, Cupion, din mitologia romană și cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă.

Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Cap de Primăvară, Sântion de primăvară, Ioan Dragobete, Drăgostițele, Logodna sau însoțitul paserilor, scrie silverhand.ro.

Reclamă

În vremurile de demult, de Dragobete, tinerii se îmbrăcau în straie populare și mergeau în pădure pentru a culege primele flori ale primăverii. Culesul florilor era un obicei care se transforma mai degrabă într-o petrecere cu cântece și voie bună.

La prânz, fetele porneau către sat, iar băieții le fugăreau pentru a le săruta. Dacă băiatul era pe placul fetei, acesta se lăsa prinsă și se săruta. Semnificația sărutului însemna că s-a făcut primul pas al iubirii dintre ei. Seara, logodna lor se anunța în sat și în familiile celor doi. Se considera că participanții la sărbătoare vor avea tot timpul anului parte de belșug și vor fi feriți de boli.

Tot tradiția spune că cei care nu sărbătoreau Dragobetele pe 24 februarie erau pedepsiți și nu mai puteau iubi pe tot parcursul anului.

Reclamă

Ce ai voie să faci și ce nu pe 24 februarie

Bărbații nu au voie de Dragobete să se certe cu partenerele lor. Dacă vor face acest lucru, se spune că primăvara le va aduce ghinion.

Nu e un lucru bun ca cineva să plângă pe data de 24 februarie. Lacrimile care curg în această zi aduc necazuri și supărări în lunile care urmează.

Femeile care vor să-și afle ursitul trebuie să pună în ziua de Dragobete busuioc sfințit sub pernă.

Alte tradiții și superstiții de Dragobete mai găsești aici. Află mai multe despre sărbătoarea iubirii la români.

Tot pe data de 24 februarie se scot rădăcini de spânz. Acestea se folosesc pe post de leac pentru vindecarea bolilor.

Tradiția mai spune că păsările care rămân neîmperecheate până de Dragobete nu vor face deloc pui.

Femeile care se spală cu zăpadă pe față în ziua de Dragobete vor avea o frumusețe ca a zânelor pe tot parcursul anului.

Pe data de 24 februarie se spune că femeile trebuie să facă curățenie în casă dacă își doresc să fie iubite de soți. Doamnele și domnișoarele care fac acest lucru vor avea parte și de un an roditor.

Femeile trebuie să semene busuioc de care să aibă grijă până la Sfântul Gheorghe. Mai apoi, trebuie să-l planteze în curte. Busuiocul semănat de Dragobete are puteri magice și se spune că poate vindeca chiar și boli grave.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ben Affleck de mână cu Jennifer Lopez în timp ce fac cumpărături din Paris
Divertisment
Ce cadou de nuntă au primit Ben Affleck și Jennifer Lopez de la Jennifer Garner. Fosta soție a actorului a făcut un gest neașteptat
Nunta artistei Jennifer Lopez a ținut zile la rând primele pagini ale presei internaționale. Vedeta s-a bucurat de o ceremonie restrânsă pe care a organizat-o în mare secret alături de soțul său, Ben Affleck....
2
Ducii de Cambridge, la Wimbledon, în haine elegante
Divertisment
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton. Imaginile în care se distrează la petreceri au strâns peste 4 milioane de vizualizări
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton a fost comentat de multe persoane. Imaginile cu cei doi, în timp ce se distrează, cel mai probabil în facultate, au fost vizionate de milioane de...
3
Vlad Gherman, îmbrăcat casual, la Roata Vedetelor
Divertisment
Vlad Gherman a spus totul despre el. Detaliile pe care puțini le știu despre celebrul actor
Vlad Gherman a intrat în lumina reflectoarelor încă din adolescență și s-a făcut remarcat în serialele produse de Ruxandra Ion. În paralel a cucerit inimile tinerilor din România atunci când a cântat în trupa...
4
Un cristal pe masa unei ghicitoare în cărți
Horoscop
Bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață. Ce cristale trebuie să porți
Purtarea acestor bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață îți poate schimba cu adevărat planurile de viitor. De la inele care îți iau ochii la brățări fine ce pot fi purtate doar în...
5
Ramona Olaru, fotografie lângă roata de la Roata Vedetelor
Divertisment
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ce o deranjează cel mai mult la actualul ei partener
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ea a filmat a doua ediție a show-ului difuzat în exclusivitate pe Antena PLAY, Roata Vedetelor. Pentru că și-a dorit să răspundă la toate întrebările,...
PARTENERI
×