Reclamă

Dragobete, ziua iubirii la români. Ce sărbătorim, de fapt, pe 24 februarie

Ziua iubirii la români este pe data de 24 februarie și poartă numele de Dragobete. Potrivit tradiției, în această zi se marchează începutul primăverii și se spune că toată natura revine la viață.

Publicat: 23 februarie 2022, 7:24

În timp ce alte popoare sărbătoresc ziua iubirii pe data de 14 februarie, de Valentine's Day, sărbătoare pe care am împrumutat-o și noi, Dragobetele este o sărbătoare românească care celebrează iubirea. Sunt multe tradiții și superstiții pe 24 februarie, dar hai să aflăm împreună ce se sărbătorește de fapt în această zi.

Dragobete, ziua iubirii la români

Numele Dragobete vine din legenda Babei Dochia, iar Dragobete era fiul acesteia. Despre Dragobete se știe din popor că era un tânăr chipeș, voinic și iubăreț. Acesta a petrecut mult timp în natură și care adora să stea în păduri. Se mai spune că obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale.

Dacii l-au considerat pe Dragobete un zeu pețitor, care era nașul animalelor ce își formau un cuplu la începutul primăverii. Despre fiul Babei Dochia se spunea că le va purta mereu noroc îndrăgostiților. El a devenit rapid protectorul iubirii celor care se întâlnesc pe data de 24 februarie.

Dragobetele este indentificat cu zeul dragostei, Cupion, din mitologia romană și cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă.

Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Cap de Primăvară, Sântion de primăvară, Ioan Dragobete, Drăgostițele, Logodna sau însoțitul paserilor, scrie silverhand.ro.

Reclamă

În vremurile de demult, de Dragobete, tinerii se îmbrăcau în straie populare și mergeau în pădure pentru a culege primele flori ale primăverii. Culesul florilor era un obicei care se transforma mai degrabă într-o petrecere cu cântece și voie bună.

La prânz, fetele porneau către sat, iar băieții le fugăreau pentru a le săruta. Dacă băiatul era pe placul fetei, acesta se lăsa prinsă și se săruta. Semnificația sărutului însemna că s-a făcut primul pas al iubirii dintre ei. Seara, logodna lor se anunța în sat și în familiile celor doi. Se considera că participanții la sărbătoare vor avea tot timpul anului parte de belșug și vor fi feriți de boli.

Tot tradiția spune că cei care nu sărbătoreau Dragobetele pe 24 februarie erau pedepsiți și nu mai puteau iubi pe tot parcursul anului.

Reclamă

Ce ai voie să faci și ce nu pe 24 februarie

Bărbații nu au voie de Dragobete să se certe cu partenerele lor. Dacă vor face acest lucru, se spune că primăvara le va aduce ghinion.

Nu e un lucru bun ca cineva să plângă pe data de 24 februarie. Lacrimile care curg în această zi aduc necazuri și supărări în lunile care urmează.

Femeile care vor să-și afle ursitul trebuie să pună în ziua de Dragobete busuioc sfințit sub pernă.

Alte tradiții și superstiții de Dragobete mai găsești aici. Află mai multe despre sărbătoarea iubirii la români.

Tot pe data de 24 februarie se scot rădăcini de spânz. Acestea se folosesc pe post de leac pentru vindecarea bolilor.

Tradiția mai spune că păsările care rămân neîmperecheate până de Dragobete nu vor face deloc pui.

Femeile care se spală cu zăpadă pe față în ziua de Dragobete vor avea o frumusețe ca a zânelor pe tot parcursul anului.

Pe data de 24 februarie se spune că femeile trebuie să facă curățenie în casă dacă își doresc să fie iubite de soți. Doamnele și domnișoarele care fac acest lucru vor avea parte și de un an roditor.

Femeile trebuie să semene busuioc de care să aibă grijă până la Sfântul Gheorghe. Mai apoi, trebuie să-l planteze în curte. Busuiocul semănat de Dragobete are puteri magice și se spune că poate vindeca chiar și boli grave.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×