Cuplul regal a postat o scurtă înregistrare în care au urat fanilor o zi a taților minunată și patru fotografii din intimitatea familiei.
Ducii de Cambridge marchează Ziua Tatălui
Într-una dintre fotografii, Kate Midletton este surprinsă în timp ce pășește spre altar. Alături de tatăl său, în cadrul nunții sale regale cu Prințul William.
O altă fotografie mai veche îi captează pe Prințul Charles. Alături de cei doi fii ai săi, pe vremea când erau doar niște adolescenți.
Se presupune că fotografia cu Prințul William, îmbrăcat în uniformă militară, care-și îmbrățișează cei trei copii, ar fi fost surprinsă chiar de soția sa, în 2019, în afara Palatului Kesington.
În fotografia din colțul de jos, din dreapta panoului de lemn, prin care cuplul regal a transmis urări tuturor taților, îi arată pe Regina Elisabeta a II-a și soțul ei, Ducele de Edinburgh, recent decedat. Ei stau pe o canapea, împreună cu nepoții lor.
Între timp, Familia Regală Britanică a marcat Ziua Tatălui împărtășind o fotografie. În care apar Regina și tatăl său, Regele George al VI-lea, Prințul Philip și fiul său, Prințul Charles. Fotografia datează din anul 1951, din timpul unei vacanțe la Balmoral.
Alături de fotografie, Casa Regală a transmis comentariul: „Urăm toți taților din lume La mulți ani de ziua acestora. Pentru a marca această zi vă împărtășim o imagine cu Regina, tatăl său, Prințul Philip și Prințul Charles, pe vremea când era doar un copil”, potrivit presei internaționale.
Presa a aflat de curând numele de alint pe care Prințul William îl folosea pentru bunica sa, Regina Elisabeta a II-a. Acesta demosntrează legătura specială pe care Regina împărtășește cu nepoții săi.
Originile acestei sărbători
Ziua Tatălui a fost de fapt creată de o femeie. Conform History.com și Country Living, în 1909, o femeie pe nume Sonora Smart Dodd, „a încercat să stabilească un echivalent oficial cu Ziua Mamei pentru tătici”. Ea a cerut suportul afacerilor locale pentru a-și obține sprijinul pentru ideea ei. Iar pe 19 iunie 1910, statul Washington a sărbătorit prima zi a tatălui.
Deși evenimentul i-a inspirat pe președintele Woodrow Wilson și pe președintele Calvin Coolidge să-i îndemne pe americani să recunoască o zi pentru tați în timpul administrațiilor lor, sărbătoarea nu a fost declarată oficială. În anii ’20 și ’30, oamenii au încercat să elimine atât Ziua Mamei, cât și Ziua Tatălui și să le înlocuiască cu Ziua Părinților.
Apoi, în timpul Marii Crize Economice, comercianții cu amănuntul au făcut o presiune pentru a comercializa sărbătoarea. Încercând să câștige bani în perioadele financiare dificile. Odată cu Al Doilea Război Mondial, oamenii au început să folosească Ziua Tatălui ca o modalitate de a respecta soldații americani.
În cele din urmă, câteva decenii mai târziu, la 1 mai 1972, președintele Richard Nixon a semnat Proclamația 4127. Prin intermediul căreia a declarat Ziua Tatălui sărbătoare națională. Prima sărbătoare oficială datând din 18 iunie 1972.
În România, Ziua Tatălui se sărbătorește în a doua duminică a fiecărei luni de mai, această sărbătoare devenind oficială în 2010.