Reclamă

Elizabeth Taylor, legenda cinematografiei și regina bijuteriilor

O actriță și o legendă a Hollywoodului, cunoscută drept una dintre cele mai frumoase femei din lume, Elizabeth Taylor a lăsat în urmă o moștenire la fel de colorată ca oricare dintre rolurile ei. 

Publicat: 6 martie 2021, 7:32

Aclamată la scară largă pentru rolurile emblematice din „Butterfield” (1960), „Cleopatra” (1963) și „Who’s Afraid of Virginia Woolf?” (1966), doar pentru a numi câteva, nu există nicio îndoială că Elizabeth Taylor și-a cimentat locul la Hollywood. Ochii ei albaștri au apărut pe fiecare ecran din America în anilor '50 și '60. „Elizabeth este mai mare decât viața”, a spus cândva  prietenului ei, compozitorul Carol Bayer Sager.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Elizabeth Taylor, portret

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut la Hampstead, Londra, la 27 februarie 1932, și a fost fiica comerciantului de artă Francis Taylor și actriței Sara. Frumusețea ei unică a inspirat-o pe mama ei să o introducă în industria spectacolelor și, la vârsta de 3 ani, Elizabeth lua deja lecții de balet.. „Niciodată nu mi-am putut ridica călcâiele ca și alți copii; erau prea multe restricții”, a scris Taylor în memoriile sale din 1988, Elizabeth Takes Off. „Viața mea a fost programată și supradisciplinată”.

Elizabeth Taylor a jucat în primul film la 9 ani

Taylor a apărut în primul ei film, comedia There’s Born Every Minute din 1942, când avea 9 ani. Potențialul ei a fost remarcat, astfel că studioul MG i-a oferit un contract pentru filmul Lassie Come Home din 1943, potrivit People.

Elizabeth Taylor în „Lessie Come Home” / Profimedia Images
Reclamă

Un an mai târziu a devenit celebră după ce a apărut în National Velvet.

Elizabeth Taylor în „National Velvet” / Profimedia Images

Căsătorită la 18 ani

Reclamă

La doar 18 ani, Taylor s-a căsătorit cu moștenitorul hotelului Conrad „Nicky” Hilton Jr. din Beverly Hills. Studioul MGM a plătit ceremonia din 6 mai 1950 și primirea fastuoasă la Bel-Air Country Club, în ​​timp ce o promova pentru filmul Father of the Bride. Deși căsătoria a fost fastuoasă, nu a existat un final de basm. „Luna de miere și relația s-au încheiat la momentul în care ne-am întors”, a scris Taylor despre comportamentul abuziv și dependența de alcool ale lui Hilton în Elizabeth Takes Off. În mai puțin de un an, mariajul s-a încheiat.

Prima mare iubire, cu 25 de ani mai în vârstă

În 1957, actrița s-a căsătorit cu producătorul de film Mike Todd. Bărbatul era cu 25 de ani mai în vârstă decât ea. „Am avut două mari iubiri în viața mea. Mike Todd a fost primul”, a dezvăluit Elizabeth Taylor. Fericirea ei a fost de scurtă durată. Tod a murit în 1958 după ce avionul personal, the Liz, s-a prăbușit în timpul unei călătorii. „Sincer nu credeam că voi supraviețui și nu-mi păsa prea mult dacă nu o făceam”, a spus ea mai târziu despre bărbatul cu care avut și o fată, Liza. 

Triunghi amoros

„Când l-am văzut pe platoul de filmare al Cleopatrei, m-am îndrăgostit și l-am iubit de atunci”, a spus Taylor despre actorul galez Richard Burton, costarul ei în filmul din 1963. Povestea lor de dragoste a ajuns pe primele pagini ale tabloidelor. Actrița s-a căsătorit cu Burton la nouă zile după ce s-a despărțit de bărbatul cu care avea un mariaj la acel moment, Eddie Fisher. 

Elizabeth Taylor și Richard Buron în timpul filmărilor pentru „Cleopatra” / Profimedia Images

Cleopatra, filmul care a consacrat-o și care i-a adus un milion de dolari

„A fost probabil cel mai haotic moment din viața mea”, a declarat Taylor pentru Vanity Fair despre filmul „Cleopatra”, pentru care Taylor a devenit primul actor din istorie care a fost plătit cu 1 milion de dolari. Când producția a depășit perioada de filmare, parțial datorită poveștii de dragoste cu Burton, salariul ei a crescut la peste 4 milioane de dolari, iar studioul aproape a dat-o în judecată. În timp, ambele părți au ajuns la un consesc, dar filmul a fost pentru mulți ani cel mai scump film realizat vreodată.

Elizabeth Taylor costumată ca Cleoptara
Elizabeth Taylor în „Cleopatra” / Profimedia Images

Două Oscaruri și un premiu special din partea Academiei Americane de Film

În 1992, Taylor a primit Premiul Umanitar Jean Hersholt din partea Academiei Americane de Film. Pe lângă mai multe nominalizări, ea a câștigat primul Oscar pentru rolul din Butterfield 8 în 1960, în ciuda faptului că a criticat ea însăși calitatea filmului. Cel de-al doilea premiu i-a fost acordat în 1966 pentru Who’s Afraid of Virginia Woolf?.

Elizabeth Taylor a câștigat primul Oscar pentru rolul din Butterfield 8 în 1960 / Profimedia Images

Regina cinemaului și a bijuteriilor

În afară de talentul și frumusețea ei naturală, Taylor este adesea asociată cu bijuteriile fascinante. Actrița obișnuia să se împodobească cu cele mai prețioase și strălucitoare accesorii. Taylor nu a ratat niciodată șansa de a purta niște diamante.

În cartea sa, Elizabeth Taylor: My Love Affair with Jewelry, ea vorbește despre pasiunea și adorația profundă pentru bijuterii. Colecția sa privată extinsă conține piese legendare unice, cum ar fi smaralduri mari și frumoase și rubine cu tăieturi ovale de la bijutierii de top Van Cleef & Arpels, Cartier și Bulgari. 

Elizabeth Taylor poartă un set Bulgari din smarald / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×