Reclamă

Impactul lumânărilor parfumate asupra sănătății. De ce e indicat să ții cont atunci când le alegi

Lumânările parfumate sunt minunate în perioada sezonului rece. Acesta parfumează casa și oferă o stare generală de bine. Cu toate acestea, există o mulțime de teorii potrivit cărora lumânările parfumate ar putea fi nocive pentru organism. Hai să aflăm mai multe despre impactul lumânărilor parfumate asupra sănătății.

Publicat: 28 decembrie 2022, 6:00
Trei lumânări aurii pe un fundal roșu alături de conuri și steluțe cu sclipici
Lumânările parfumate sunt minunate în perioada sezonului rece. Acesta parfumează casa și oferă o stare generală de bine / Profimedia Images

Lumânările eliberează în aer hidrocarburi, însă de cele mai multe ori acestea nu prezintă un risc pentru sănătatea acestora. Lumânările joacă un rol important inclusiv în tradițiile religioase dar în acest caz nu vorbim de cele parfumate. Experții spun că lumânările parfumate au cu totul alt rol. Acestea pot induce relaxarea fizică și mentală.

Impactul lumânărilor parfumate asupra sănătății

Oamenii iubesc lumânările parfumate. În ultimii ani au apărut tot mai multe studii care ar încerca să demonstreze dacă lumânările sunt periculoase sau nu pentru sănătate.

Experții sunt de părere că lumânările aprinse pot contribui la poluarea aerului din interior, dar având în vedere cercetările disponibile, această poluare nu este deloc îngrijorătoare pentru sănătatea persoanelor care aleg să le aprindă.

Lumânările contribuie la poluarea aerului deoarece sunt produse ce emit gaze în timpul procesului de ardere. Însă, comunitatea medicală și științifică susține că emisiile pe care lumânările le generează nu vor avea un impact major asupra sănătății tale.

Ce se întâmplă atunci când aprinzi o lumânare parfumată

Reclamă

Atunci când aprinzi o lumânare parfumată în aer se eliberează hidrocarburi. Hidrocarburile sunt compuși chimici care constau în hidrogen și carbon.

Aprinderea lumânărilor poate elibera în aer compuși preum benzen și toulen, spun specialiștii. În mod obișnuit, se folosește toluen în diluant de vopsea sau în adezivi. Fără o ventilație adecvată acesta poate să provoace iritații la nivelul ochilor și nasului.

Astfel este important să ai mare grijă atunci când alegi locul în care urmează să aprinzi o lumânare. Benzenul este un gaz ce poate fi emis inclusiv în timpul incendiilor forestiere. Benzenul se folosește în medii industriale și forestiere.

Reclamă

Benzenul poate apărea inclusiv ca o consecință a fumatului. Mai multe studii din trecut au arătat faptul că benzenul poate fi cancerigen.

Care sunt riscurile aprinderii de lumânări parfumate

Cantitate mică de benzen și toluen emisă de o lumânare parfumată este nesemnificativă când vine vorba de sănătatea organismului.

Specialiștii susțin că lumânările nu vor produce efecte adverse organismului. Totuși, persoanele care suferă de astm sau au probleme respiratorii ar trebui să evite încăperile închise în care s-au aprins lumânări parfumate deoarece ar putea apărea iritații. Studiile privind efectul nociv al lumânărilor parfumate sunt încă în desfășurare. Află mai multe despre cât de des este recomandat să aerisești pentru a reduce condensul din casă.

Până în prezent nu s-a descoperit nicio problemă gravă de sănătate care să fi avut la bază inhalarea hidrocarburilor eliminate de lumânările parfumate.

Specialiști spun că nu există niciun pericol iminent când vine vorba de inhalarea acestor hidrocarburi, maia les dacă lumânarea este aprinsă într-un spațiu aerisit. Este important totuși să fim atente la etichetă și să alegem întotdeauna lumânări parfumate de înaltă calitate. Lista de ingrediente ar trebui să fie prioritară în alegerea oricărui produs care intră în contact cu noi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie cu părul scurt stă în fața unei oglinzi și se dă cu ruj pe buze, sugerând nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani. Care sunt explicațiile make-up artiștilor
Există o serie de nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani, iar specialiștii în frumusețe explică motivele. De cele mai multe ori, femeile aleg să folosească rujul...
2
O femeie tânără, în echipament sportiv se pregîtește de mișscare, unul dintre obiceiurile prin care să reduci grăsimea abdominală
Lifestyle
Obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală. Ce exerciții fizice să faci
Recomandăm câteva obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală, astfel încât să îți atingi obiectivele. În cazul în care grăsimea din zona abdomenului îți dă bătăi de cap, ai ajuns la locul potrivit. Îți...
3
O femeie mai în vârstă stă în fața unei oglinzi, fiind atentă la ce să nu facă părului său
Frumusețe
Ce să nu faci părului tău. Aceste sfaturi te vor ajuta să arăți cu 10 ani mai tânără
Stiliștii te învață ce să nu faci părului tău atunci când îl îngrijești. Deși poate ai impresia că îi oferi toată atenția de care are nevoie, s-ar putea să faci niște greșeli de care...
4
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-o rochie roșie, cu aripi
Horoscop
Top 3 zodii care au faima la picioare. Ele sunt cele care reușesc să obțină tot ceea ce își doresc
Fie că se întâmplă accidental sau chiar își doresc, ele se încadrează în top 3 zodii care au faima la picioare. Reușesc întotdeauna să obțină atât lucruri materiale cât și prietenii. Fac mari eforturi...
5
O hartă cu zodii și monede
Horoscop
Top 3 zodii materialiste. Ele sunt cel mai greu de satisfăcut într-o relație
Se spune despre acestea că s-ar încadra în top 3 zodii materialiste, asta pentru știu să aprecieze bunurile de valoare și vor întotdeauna să fie înconjurate de lux și frumusețe. Au pretenții în viață,...
PARTENERI
×