Reclamă

Încălțămintea sport: când trebuie să o înlocuiești, conform specialiștilor

Încălțămintea sport se află întotdeauna printre preferințele femeilor, mai ales pentru cele care duc o viță activă. Cu siguranță și tu ai acea pereche de pantofi sport preferați la care nu poți să renunți.

Publicat: 8 iunie 2021, 7:49

Fie că e vorba de frumusețea acestora sau de comoditatea pe care ți-o oferă, de multe ori încălțămintea sport uzată îți poate cauza reale probleme de sănătate. Dacă observi că pantofii tăi sport și-au pierdut din fermitate și că talpa acestora este extrem de tocită, atunci ar fi momentul să iei în considerare o sesiune de cumpărături.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Încălțămintea sport: când trebuie să o înlocuiești

Efortul pe care îl depui se reflectă vizibil asupra pantofilor tăi. Încălțămintea sport este concepută de așa natură pentru te proteja în timpul activităților fizice pe care le faci. Talpa acestora are un rol esențial și trebuie să absoarbă impactul corpului atunci când atinge pământul în sesiunile de alergare.

Dacă ți-ai purtat pantofii sport în repetate rânduri fără să-i înlocuiești timp de luni sau chiar ani, atunci trebuie să știi că poți avea probleme de sănătate din cauza lor. Ideal este să-ți înlocuiești încălțămintea sport înainte ca orice accident să se întâmple.

Atunci când îți cumperi pantofi sport noi, ar trebui să-i alegi în funcție de activitatea fizică pe care o depui. Ia în calcul faptul că pantofii sunt întotdeauna mai ieftini decât o posibilă spitalizare. Alege-ți încălțămintea sport în funcție de nevoile tale și ai grijă să o înlocuiești la momentul potrivit.  Specialistul Saylee Tulpule a explicat într-un interviu care sunt factorii pe care trebuie să-i avem în vedere atunci când decidem că e momentul să ne schimbăm încălțămintea sport.

Sunt mulți factori pe care trebuie să-i iei în considerare. Materialul pantofilor, tipul de antrenament, greutatea persoanei dar și tipul de talpă pe cereo are, este vorba aici de un talpă plată sau una arcuită

– Saylee Tulpule

Reclamă

Cât de des ar trebui să-ți schimbi încălțămintea sport variază în funcție de mai mulți factori. Ține foarte mult de tipul sportului pe care îl practici, cât de des obișnuiești să porți acei pantofi, ce greutate ai și ce fel de construcție corporală.

În medie specialiștii sugerează să-ți înlocuiești pantofii sport la fiecare 1000 de kilometri alergați. Calculat în luni, asta ar însemna aproximativ șase sau opt luni, în funcție de cât de mult alergi zilnic.

Întreținerea pantofilor de sport

Reclamă

O pereche bună și comodă de pantofi sport te poate motiva cu ușurință să te reapuci de activitatea fizică. Dacă ești genul de persoană care se desparte greu de pantofii săi, atunci cel mai bine este să găsești o modalitate de a-i păstra.

În primul rând, poți să-ți cumperi o pereche sau două de pantofi sport care să le ofere preferaților tăi o pauză bine meritată. Alternează perechiele de pantofi în funcție de antrenementele pe care le faci și astfel te vei bucura de ei pentru mai mult timp.

Evită cât de mult poți curățarea acestora la mașina de spălat. Deși nu pare, pantofii sport spălați la mașina de spălat se vor deteriora complet. Talpa va fi cea mai afectată și vei observa cum pantofii tăi au devenit brusc mai flexibili.

Depozitează-ți încălțămintea sport în locuri uscate și ai grijă s-o aerisești periodic. Spălarea trebuie să fie întotdeauna făcută manual și cu grijă. Apa în exces poate să le afecteze rezistența. Totodată, dacă nu sunt uscați cum trebuie, aceștia pot să dezvolte bacterii și chiar mucegai.

Încălțămintea sport întreținută corespunzător îți va asigura o postură corectă și te vei putea bucura de activitățile fizice pe care le desfășori.

Probleme de sănătate care apar dacă nu-ți înlocuiești încălțămintea sport

Chiar dacă nu obișnuiești să alergi timp de kilometrii sau nu ești o împătimită a sportului, cu timpul tot poți observa o degradare a pantofilr tăi sport. Dacă încălțămintea ta este extrem de felxibilă, atunci acesta este un semn că trebuie înlocuiți.

Pantofii sport trebuie să ofere susținere piciorului, astfel că au nevoie să fie fermi pentru a putea face față activităților fizice. Totodată, dacă talpa acestora este uzată excesiv, ai putea să ai probleme pe termen lung.

Pe lângă accidentările la glezne, încălțămintea sport uzată îți poate afecta postura și mersul. Deși nu vei remarca imediat acest lucru, timpul te va face să-ți pui câteva semne de întrebare cu privire la pantofii tăi sport și problemele de spate.

Dacă pantofii tăi sunt extrem de felxibili, atunci ar trebui să renunți la ei înainte să te accidentezi. De regulă, aceștia nu ar trebui să se îndoaie cu ușurință. Pantofii sport trebuie să-ți ofere suport și stabilitate și să atenueze șocurile din timpul acivităților fizice. Pantofii sport uzați îți pot provoca probleme musculare, de ligamente și chiar accidentarea gravă a ligamentelor.

– Brittany Gleaton

Specialiștii avertizează cu privire la capacitatea coprului uman de a se adapta la anumite situații. Pantofii uzați te vor face în timp să-ți muți centrul de greutate astfel încât să mergi cât mai comod. Soldurile și coloana se vor adapta în funcție de încălțămintea sport uzată și în timp ai putea să observi o înrăutățire a posturii, dar și dureri în zona spatelui.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×