Reclamă

Încălțămintea sport: când trebuie să o înlocuiești, conform specialiștilor

Încălțămintea sport se află întotdeauna printre preferințele femeilor, mai ales pentru cele care duc o viță activă. Cu siguranță și tu ai acea pereche de pantofi sport preferați la care nu poți să renunți.

Publicat: 8 iunie 2021, 7:49
O tânără îmbrăcată într-o ținută sport în timp ce poartă încălțăminte sport roz
Depozitează-ți încălțămintea sport în locuri uscate și ai grijă s-o aerisești periodic / Shutterstock

Fie că e vorba de frumusețea acestora sau de comoditatea pe care ți-o oferă, de multe ori încălțămintea sport uzată îți poate cauza reale probleme de sănătate. Dacă observi că pantofii tăi sport și-au pierdut din fermitate și că talpa acestora este extrem de tocită, atunci ar fi momentul să iei în considerare o sesiune de cumpărături.

Încălțămintea sport: când trebuie să o înlocuiești

Efortul pe care îl depui se reflectă vizibil asupra pantofilor tăi. Încălțămintea sport este concepută de așa natură pentru te proteja în timpul activităților fizice pe care le faci. Talpa acestora are un rol esențial și trebuie să absoarbă impactul corpului atunci când atinge pământul în sesiunile de alergare.

Dacă ți-ai purtat pantofii sport în repetate rânduri fără să-i înlocuiești timp de luni sau chiar ani, atunci trebuie să știi că poți avea probleme de sănătate din cauza lor. Ideal este să-ți înlocuiești încălțămintea sport înainte ca orice accident să se întâmple.

Atunci când îți cumperi pantofi sport noi, ar trebui să-i alegi în funcție de activitatea fizică pe care o depui. Ia în calcul faptul că pantofii sunt întotdeauna mai ieftini decât o posibilă spitalizare. Alege-ți încălțămintea sport în funcție de nevoile tale și ai grijă să o înlocuiești la momentul potrivit.  Specialistul Saylee Tulpule a explicat într-un interviu care sunt factorii pe care trebuie să-i avem în vedere atunci când decidem că e momentul să ne schimbăm încălțămintea sport.

Sunt mulți factori pe care trebuie să-i iei în considerare. Materialul pantofilor, tipul de antrenament, greutatea persoanei dar și tipul de talpă pe cereo are, este vorba aici de un talpă plată sau una arcuită

– Saylee Tulpule

Reclamă

Cât de des ar trebui să-ți schimbi încălțămintea sport variază în funcție de mai mulți factori. Ține foarte mult de tipul sportului pe care îl practici, cât de des obișnuiești să porți acei pantofi, ce greutate ai și ce fel de construcție corporală.

În medie specialiștii sugerează să-ți înlocuiești pantofii sport la fiecare 1000 de kilometri alergați. Calculat în luni, asta ar însemna aproximativ șase sau opt luni, în funcție de cât de mult alergi zilnic.

Întreținerea pantofilor de sport

Reclamă

O pereche bună și comodă de pantofi sport te poate motiva cu ușurință să te reapuci de activitatea fizică. Dacă ești genul de persoană care se desparte greu de pantofii săi, atunci cel mai bine este să găsești o modalitate de a-i păstra.

În primul rând, poți să-ți cumperi o pereche sau două de pantofi sport care să le ofere preferaților tăi o pauză bine meritată. Alternează perechiele de pantofi în funcție de antrenementele pe care le faci și astfel te vei bucura de ei pentru mai mult timp.

Evită cât de mult poți curățarea acestora la mașina de spălat. Deși nu pare, pantofii sport spălați la mașina de spălat se vor deteriora complet. Talpa va fi cea mai afectată și vei observa cum pantofii tăi au devenit brusc mai flexibili.

Depozitează-ți încălțămintea sport în locuri uscate și ai grijă s-o aerisești periodic. Spălarea trebuie să fie întotdeauna făcută manual și cu grijă. Apa în exces poate să le afecteze rezistența. Totodată, dacă nu sunt uscați cum trebuie, aceștia pot să dezvolte bacterii și chiar mucegai.

Încălțămintea sport întreținută corespunzător îți va asigura o postură corectă și te vei putea bucura de activitățile fizice pe care le desfășori.

Probleme de sănătate care apar dacă nu-ți înlocuiești încălțămintea sport

Chiar dacă nu obișnuiești să alergi timp de kilometrii sau nu ești o împătimită a sportului, cu timpul tot poți observa o degradare a pantofilr tăi sport. Dacă încălțămintea ta este extrem de felxibilă, atunci acesta este un semn că trebuie înlocuiți.

Pantofii sport trebuie să ofere susținere piciorului, astfel că au nevoie să fie fermi pentru a putea face față activităților fizice. Totodată, dacă talpa acestora este uzată excesiv, ai putea să ai probleme pe termen lung.

Pe lângă accidentările la glezne, încălțămintea sport uzată îți poate afecta postura și mersul. Deși nu vei remarca imediat acest lucru, timpul te va face să-ți pui câteva semne de întrebare cu privire la pantofii tăi sport și problemele de spate.

Dacă pantofii tăi sunt extrem de felxibili, atunci ar trebui să renunți la ei înainte să te accidentezi. De regulă, aceștia nu ar trebui să se îndoaie cu ușurință. Pantofii sport trebuie să-ți ofere suport și stabilitate și să atenueze șocurile din timpul acivităților fizice. Pantofii sport uzați îți pot provoca probleme musculare, de ligamente și chiar accidentarea gravă a ligamentelor.

– Brittany Gleaton

Specialiștii avertizează cu privire la capacitatea coprului uman de a se adapta la anumite situații. Pantofii uzați te vor face în timp să-ți muți centrul de greutate astfel încât să mergi cât mai comod. Soldurile și coloana se vor adapta în funcție de încălțămintea sport uzată și în timp ai putea să observi o înrăutățire a posturii, dar și dureri în zona spatelui.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ben Affleck de mână cu Jennifer Lopez în timp ce fac cumpărături din Paris
Divertisment
Ce cadou de nuntă au primit Ben Affleck și Jennifer Lopez de la Jennifer Garner. Fosta soție a actorului a făcut un gest neașteptat
Nunta artistei Jennifer Lopez a ținut zile la rând primele pagini ale presei internaționale. Vedeta s-a bucurat de o ceremonie restrânsă pe care a organizat-o în mare secret alături de soțul său, Ben Affleck....
2
Ducii de Cambridge, la Wimbledon, în haine elegante
Divertisment
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton. Imaginile în care se distrează la petreceri au strâns peste 4 milioane de vizualizări
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton a fost comentat de multe persoane. Imaginile cu cei doi, în timp ce se distrează, cel mai probabil în facultate, au fost vizionate de milioane de...
3
Vlad Gherman, îmbrăcat casual, la Roata Vedetelor
Divertisment
Vlad Gherman a spus totul despre el. Detaliile pe care puțini le știu despre celebrul actor
Vlad Gherman a intrat în lumina reflectoarelor încă din adolescență și s-a făcut remarcat în serialele produse de Ruxandra Ion. În paralel a cucerit inimile tinerilor din România atunci când a cântat în trupa...
4
Un cristal pe masa unei ghicitoare în cărți
Horoscop
Bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață. Ce cristale trebuie să porți
Purtarea acestor bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață îți poate schimba cu adevărat planurile de viitor. De la inele care îți iau ochii la brățări fine ce pot fi purtate doar în...
5
Ramona Olaru, fotografie lângă roata de la Roata Vedetelor
Divertisment
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ce o deranjează cel mai mult la actualul ei partener
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ea a filmat a doua ediție a show-ului difuzat în exclusivitate pe Antena PLAY, Roata Vedetelor. Pentru că și-a dorit să răspundă la toate întrebările,...
PARTENERI
×