Încălțămintea sport: când trebuie să o înlocuiești, conform specialiștilor

Încălțămintea sport se află întotdeauna printre preferințele femeilor, mai ales pentru cele care duc o viță activă. Cu siguranță și tu ai acea pereche de pantofi sport preferați la care nu poți să renunți.

Publicat: 8 iunie 2021, 7:49 / Actualizat: 7 iunie 2021, 14:17

Fie că e vorba de frumusețea acestora sau de comoditatea pe care ți-o oferă, de multe ori încălțămintea sport uzată îți poate cauza reale probleme de sănătate. Dacă observi că pantofii tăi sport și-au pierdut din fermitate și că talpa acestora este extrem de tocită, atunci ar fi momentul să iei în considerare o sesiune de cumpărături.

Încălțămintea sport: când trebuie să o înlocuiești

Efortul pe care îl depui se reflectă vizibil asupra pantofilor tăi. Încălțămintea sport este concepută de așa natură pentru te proteja în timpul activităților fizice pe care le faci. Talpa acestora are un rol esențial și trebuie să absoarbă impactul corpului atunci când atinge pământul în sesiunile de alergare.

Dacă ți-ai purtat pantofii sport în repetate rânduri fără să-i înlocuiești timp de luni sau chiar ani, atunci trebuie să știi că poți avea probleme de sănătate din cauza lor. Ideal este să-ți înlocuiești încălțămintea sport înainte ca orice accident să se întâmple.

Atunci când îți cumperi pantofi sport noi, ar trebui să-i alegi în funcție de activitatea fizică pe care o depui. Ia în calcul faptul că pantofii sunt întotdeauna mai ieftini decât o posibilă spitalizare. Alege-ți încălțămintea sport în funcție de nevoile tale și ai grijă să o înlocuiești la momentul potrivit.  Specialistul Saylee Tulpule a explicat într-un interviu care sunt factorii pe care trebuie să-i avem în vedere atunci când decidem că e momentul să ne schimbăm încălțămintea sport.

Sunt mulți factori pe care trebuie să-i iei în considerare. Materialul pantofilor, tipul de antrenament, greutatea persoanei dar și tipul de talpă pe cereo are, este vorba aici de un talpă plată sau una arcuită

– Saylee Tulpule

Cât de des ar trebui să-ți schimbi încălțămintea sport variază în funcție de mai mulți factori. Ține foarte mult de tipul sportului pe care îl practici, cât de des obișnuiești să porți acei pantofi, ce greutate ai și ce fel de construcție corporală.

În medie specialiștii sugerează să-ți înlocuiești pantofii sport la fiecare 1000 de kilometri alergați. Calculat în luni, asta ar însemna aproximativ șase sau opt luni, în funcție de cât de mult alergi zilnic.

Întreținerea pantofilor de sport

O pereche bună și comodă de pantofi sport te poate motiva cu ușurință să te reapuci de activitatea fizică. Dacă ești genul de persoană care se desparte greu de pantofii săi, atunci cel mai bine este să găsești o modalitate de a-i păstra.

În primul rând, poți să-ți cumperi o pereche sau două de pantofi sport care să le ofere preferaților tăi o pauză bine meritată. Alternează perechiele de pantofi în funcție de antrenementele pe care le faci și astfel te vei bucura de ei pentru mai mult timp.

Evită cât de mult poți curățarea acestora la mașina de spălat. Deși nu pare, pantofii sport spălați la mașina de spălat se vor deteriora complet. Talpa va fi cea mai afectată și vei observa cum pantofii tăi au devenit brusc mai flexibili.

Depozitează-ți încălțămintea sport în locuri uscate și ai grijă s-o aerisești periodic. Spălarea trebuie să fie întotdeauna făcută manual și cu grijă. Apa în exces poate să le afecteze rezistența. Totodată, dacă nu sunt uscați cum trebuie, aceștia pot să dezvolte bacterii și chiar mucegai.

Încălțămintea sport întreținută corespunzător îți va asigura o postură corectă și te vei putea bucura de activitățile fizice pe care le desfășori.

Probleme de sănătate care apar dacă nu-ți înlocuiești încălțămintea sport

Chiar dacă nu obișnuiești să alergi timp de kilometrii sau nu ești o împătimită a sportului, cu timpul tot poți observa o degradare a pantofilr tăi sport. Dacă încălțămintea ta este extrem de felxibilă, atunci acesta este un semn că trebuie înlocuiți.

Pantofii sport trebuie să ofere susținere piciorului, astfel că au nevoie să fie fermi pentru a putea face față activităților fizice. Totodată, dacă talpa acestora este uzată excesiv, ai putea să ai probleme pe termen lung.

Pe lângă accidentările la glezne, încălțămintea sport uzată îți poate afecta postura și mersul. Deși nu vei remarca imediat acest lucru, timpul te va face să-ți pui câteva semne de întrebare cu privire la pantofii tăi sport și problemele de spate.

Dacă pantofii tăi sunt extrem de felxibili, atunci ar trebui să renunți la ei înainte să te accidentezi. De regulă, aceștia nu ar trebui să se îndoaie cu ușurință. Pantofii sport trebuie să-ți ofere suport și stabilitate și să atenueze șocurile din timpul acivităților fizice. Pantofii sport uzați îți pot provoca probleme musculare, de ligamente și chiar accidentarea gravă a ligamentelor.

– Brittany Gleaton

Specialiștii avertizează cu privire la capacitatea coprului uman de a se adapta la anumite situații. Pantofii uzați te vor face în timp să-ți muți centrul de greutate astfel încât să mergi cât mai comod. Soldurile și coloana se vor adapta în funcție de încălțămintea sport uzată și în timp ai putea să observi o înrăutățire a posturii, dar și dureri în zona spatelui.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă, îmbrăcată în alb, își ridică ochelarii de soare, în timp ce se află pe plajă
Horoscop
Cele mai frumoase femei din zodiac. Niciun bărbat nu le poate rezista
Fiecare femeie are ceva frumos, doar al ei. Însă conform astrelor, suntem construite pentru a prezenta anumite aspecte trăsături specifice. Care sunt cele mai frumoase femei din zodiac, cărora niciun bărbat nu le poate...
2
Brooke Shields e mândră de fiica sa și zâmbește la cameră în timp ce poartă o rchie cu animal print la Art Miami din 2018
Divertisment
Brooke Shields e mândră de fiica sa. Tânăra a îmbracăt rochia mamei sale la balul de absolvire
Brooke Shields e mândră peste măsură de fiica sa cea mare. Rowan a ales să-și surprindă mama și a purtat o rochie elegantă pe care însăși actrița a ales-o în cadrul Galei Globurilor de...
3
Prințul Haary alături de soția sa Meghan Markle în timp ce stau apropiați unul de celălalt pe scaune și privesc spre camere în Australia în timpul unei vizite la liceul de fete Macarthur
Divertisment
Lilibet seamănă leit cu Ducii de Sussex. Ce spun apropiații despre micuță
Micuța Lilibet Diana Mountbatten-Windsor s-a alăturat Familiei Regale și seamănă leit cu părinții săi, Ducii de Sussex. De când a venit pe lume, Lili a devenit centrul universului pentru Prințul Harry și Meghan Markle....
4
Prințesa Diana alături de Prințul Charles într-o mașină în timp ce face cu mâna publicului la Gala de la Earls Court din 26 octombrie 1992
Divertisment
Cadoul de logodnă al Prințesei Diana a fost pus la vânzare
Prințul Charles și-a iubit cu siguranță soția. Lady Diana Spencer a primit unul dintre cele mai frumoase cadouri la logodna sa. Frumoasa bijuterie a fost ținută ascunsă de ochii publicului pentru o bună bucată...
5
Bucăți de prăjitură Albă ca Zăpada, așezate o farfurie, alături de lamâi întregi și secționate.
Rețete
Prăjitura Albă ca Zăpada: rețeta bunicii
Pentru platoul cu prăjituri festive de la o aniversare sau o ocazie specială, îți recomandăm să pregătești și prăjitura Albă ca Zăpada. Este o rețetă veche de prăjitură cu foi preparate pe dosul tăvii,...
PARTENERI
×