Reclamă

Ingredientul secret din rețeta de colivă. Ce poți să adaugi pentru un gust deosebit

De-a lungul timpului, rețeta de colivă a suferit diferite transformări. Cu toate acestea, gustul său este inconfundabil, iar mulți români servesc coliva drept un desert. Ingredientul secret din rețeta de colivă te va ajuta să ai parte de un preparat cu un gust deosebit.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 1 noiembrie 2024, 8:27

Coliva este un simbol al tradițiilor religioase și culturale. Prepararea colivei reprezintă respectul comunităților creștine față de persoanele trecute în neființă. Coliva își are rădăcinile în istoria noastră, însă de-a lungul timpului rețeta sa a fost transformată și adaptată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingredientul secret din rețeta de colivă

Coliva reprezintă un simbol al Învierii, fiind cel mai adesea preparată la parastase, pomeniri și alte slujbe religioase dedicate celor trecuți în neființă. Ingreientul central al rețetei de colivă este grâul, urmat de miere.

Aceste două ingrediente reprezintă simboluri ale vieții și ale dulcelui raiului promis celor drepți. Grâul sau arpacașul reprezintă trupul care după moarte înviază, iar dulceața mierii sau a zahărului simbolizează fericirea veșnică.

Prepararea rețetei de colivă nu este dificilă, însă este destul de minuțioasă. Ingredientul secret din rețeta de colivă este det de esența de vanilie.

Mai jos găsești toate ingredientele necesare, dar și modul de preparare al acestei rețete.

Reclamă
  • 500 grame de arpacaș de grâu
  • 1 litru jumătate de apă
  • 300 grame de zahăr
  • 200 grame de nuci mărunțite
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • pudră de cacao sau scorțișoară pentru decor
  • zahăr pudră pentru decor

Cum prepari rețeta de colivă cu ingredientul său secret

Pentru început trebuie să speli arpacașul în mai multe ape. Gospodinele recomandă să speli arpacașul până când apa rămâne limpede. Apoi, acesta se pune într-o altă mare, se adaugă apa și sarea și se lasă să fiarbă totul la foc mic.

Reclamă

Este important să amesteci din când în când pentru a nu se lipi de fundul oalei. După ce grâul este fiert și apa a început să se absoarbă, se lasă să se răcească complet.

Acest proces poate dura uneori chiar și două ore. Pentru început trebuie să adaugi zahărul în grâu și să amesteci până când acesta se topește complet.

Unele gospodine preferă să folosească miere în locul zahărului. Ulterior, se adaugă nucile mărunțite. Pentru un plus de savoare poți încerca să prăjești nucile înainte.

După ce ai adaugat nucile mărunțite, adaugă esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie. Amestecă totul bine până când se omogenizează compoziția. Dacă nu este consistența suficient de fermă, poți adăuga puțin pesmet fin. Coliva se așează apoi pe un platou și se nivelează.

La final se presară zahărul pudră și se decorează cu pudră de cacao, scorțișoară sau bomboane. Coliva se servește de cele mai multe ori rece, după ce a stat câteva ore la frigider.

Totuși, ține cont de faptul că trebuie să lași coliva să se răcească la temperatura camerei înainte de a o pune la frigider. Acest lucru va permite aromelor să se întrepătrund și coliva să aibă consistența dorită, dar și un gust deosebit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×