Coliva este un simbol al tradițiilor religioase și culturale. Prepararea colivei reprezintă respectul comunităților creștine față de persoanele trecute în neființă. Coliva își are rădăcinile în istoria noastră, însă de-a lungul timpului rețeta sa a fost transformată și adaptată.
Ingredientul secret din rețeta de colivă
Coliva reprezintă un simbol al Învierii, fiind cel mai adesea preparată la parastase, pomeniri și alte slujbe religioase dedicate celor trecuți în neființă. Ingreientul central al rețetei de colivă este grâul, urmat de miere.
Aceste două ingrediente reprezintă simboluri ale vieții și ale dulcelui raiului promis celor drepți. Grâul sau arpacașul reprezintă trupul care după moarte înviază, iar dulceața mierii sau a zahărului simbolizează fericirea veșnică.
Prepararea rețetei de colivă nu este dificilă, însă este destul de minuțioasă. Ingredientul secret din rețeta de colivă este det de esența de vanilie.
Mai jos găsești toate ingredientele necesare, dar și modul de preparare al acestei rețete.
- 500 grame de arpacaș de grâu
- 1 litru jumătate de apă
- 300 grame de zahăr
- 200 grame de nuci mărunțite
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
- pudră de cacao sau scorțișoară pentru decor
- zahăr pudră pentru decor
Cum prepari rețeta de colivă cu ingredientul său secret
Pentru început trebuie să speli arpacașul în mai multe ape. Gospodinele recomandă să speli arpacașul până când apa rămâne limpede. Apoi, acesta se pune într-o altă mare, se adaugă apa și sarea și se lasă să fiarbă totul la foc mic.