Ingredientul secret din rețeta de colivă. Ce poți să adaugi pentru un gust deosebit

De-a lungul timpului, rețeta de colivă a suferit diferite transformări. Cu toate acestea, gustul său este inconfundabil, iar mulți români servesc coliva drept un desert. Ingredientul secret din rețeta de colivă te va ajuta să ai parte de un preparat cu un gust deosebit.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 1 noiembrie 2024, 8:27

Coliva este un simbol al tradițiilor religioase și culturale. Prepararea colivei reprezintă respectul comunităților creștine față de persoanele trecute în neființă. Coliva își are rădăcinile în istoria noastră, însă de-a lungul timpului rețeta sa a fost transformată și adaptată.

Ingredientul secret din rețeta de colivă

Coliva reprezintă un simbol al Învierii, fiind cel mai adesea preparată la parastase, pomeniri și alte slujbe religioase dedicate celor trecuți în neființă. Ingreientul central al rețetei de colivă este grâul, urmat de miere.

Aceste două ingrediente reprezintă simboluri ale vieții și ale dulcelui raiului promis celor drepți. Grâul sau arpacașul reprezintă trupul care după moarte înviază, iar dulceața mierii sau a zahărului simbolizează fericirea veșnică.

Prepararea rețetei de colivă nu este dificilă, însă este destul de minuțioasă. Ingredientul secret din rețeta de colivă este det de esența de vanilie.

Mai jos găsești toate ingredientele necesare, dar și modul de preparare al acestei rețete.

Reclamă
  • 500 grame de arpacaș de grâu
  • 1 litru jumătate de apă
  • 300 grame de zahăr
  • 200 grame de nuci mărunțite
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • pudră de cacao sau scorțișoară pentru decor
  • zahăr pudră pentru decor

Cum prepari rețeta de colivă cu ingredientul său secret

Pentru început trebuie să speli arpacașul în mai multe ape. Gospodinele recomandă să speli arpacașul până când apa rămâne limpede. Apoi, acesta se pune într-o altă mare, se adaugă apa și sarea și se lasă să fiarbă totul la foc mic.

Reclamă

Este important să amesteci din când în când pentru a nu se lipi de fundul oalei. După ce grâul este fiert și apa a început să se absoarbă, se lasă să se răcească complet.

Acest proces poate dura uneori chiar și două ore. Pentru început trebuie să adaugi zahărul în grâu și să amesteci până când acesta se topește complet.

Unele gospodine preferă să folosească miere în locul zahărului. Ulterior, se adaugă nucile mărunțite. Pentru un plus de savoare poți încerca să prăjești nucile înainte.

După ce ai adaugat nucile mărunțite, adaugă esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie. Amestecă totul bine până când se omogenizează compoziția. Dacă nu este consistența suficient de fermă, poți adăuga puțin pesmet fin. Coliva se așează apoi pe un platou și se nivelează.

La final se presară zahărul pudră și se decorează cu pudră de cacao, scorțișoară sau bomboane. Coliva se servește de cele mai multe ori rece, după ce a stat câteva ore la frigider.

Totuși, ține cont de faptul că trebuie să lași coliva să se răcească la temperatura camerei înainte de a o pune la frigider. Acest lucru va permite aromelor să se întrepătrund și coliva să aibă consistența dorită, dar și un gust deosebit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 5 decembrie 2025. Leii își depășesc temerile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 decembrie 2025 spune că este o zi în care energiile astrale îți aduc mai multă claritate și mai multă liniște decât în ultimele zile. Indiferent de zodia ta, îți este...
2
Kate Middleton poartă un costum albastru și zâmbește pe un fundal închis la culoare
Familia Regală
Kate Middleton a purtat cea mai mare tiară de până acum la banchetul de stat de la Castelul Windsor. Cum arată rochia pe care a îmbrăcat-o Prințesa de Wales
A avut al treilea moment de acest gen din 2025. Kate Middleton a purtat cea mai mare tiară de până acum la banchetul de stat. A purtat anterior doar patru tiare diferite de când...
3
O femeie frumoasă care reprezintă una dintre cele patru zodii care experimentează abundența începând cu 5 decembrie 2025
Horoscop
Patru semne zodiacale vor experimenta abundența începând cu 5 decembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Patru semne zodiacale vor experimenta abundența începând cu 5 decembrie 2025. Astrele spun că acești nativi vor avea parte de multe surprize plăcute. Se anunță o perioadă plină de momente de neuitat pentru zodiile...
4
O femeie frumoasă care stă printre globuri și luminițe de sărbătoare reprezentând una dintre cele trei zodii care intră într-o perioadă prosperă începând cu 4 decembrie 2025
Horoscop
Trei zodii intră într-o perioadă norocoasă începând cu 4 decembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Trei zodii intră într-o perioadă norocoasă începând cu 4 decembrie 2025. Acești nativi vor avea parte de multe surprize plăcute din partea Universului. Se anunță o perioadă de bun augur pentru cei care aleg...
5
Eric Dane are părul alb și privește către cameră pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Eric Dane recunoaște că nu are motive să fie optimist în lupta cu scleroza laterală amiotrofică
Actorul și-a împărtășit diagnosticul în luna aprilie. Eric Dane recunoaște că nu are motive să fie optimist în lupta cu scleroza laterală amiotrofică. A apărut în primul său rol după această veste în luna...
PARTENERI
×