Reclamă

Merdenele. Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză

Merdenele este denumirea unor plăcinte tradiționale balcanice, foarte populare în România și Bulgaria, dar și în alte țări din sud-estul Europei. Ele sunt preparate dintr-un aluat foietaj subțire, umplut în mod tradițional cu brânză sărată, dar pot avea și alte umpluturi, cum ar fi carne sau cartofi. Textura crocantă la exterior și umplutura savuroasă le fac un deliciu simplu, dar extrem de apreciat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 septembrie 2024, 5:32

Merdenelele au origini în bucătăria turcească, influențată la rândul ei de cultura otomană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Denumirea „merdenea” provine de la cuvântul turcesc „merdane,” care înseamnă sucitor, instrument folosit pentru a întinde aluatul. Rețeta s-a răspândit în Balcani în perioada dominației otomane și a fost adoptată în mod variat de către diferitele țări din regiune, devenind un aliment de stradă foarte popular.

Merdenelele sunt astăzi o parte importantă a culturii culinare balcanice. Sunt foarte apreciate atât de localnici, cât și de turiști, pentru gustul lor simplu, dar inconfundabil.

De obicei sunt servite calde, la micul dejun sau ca gustare rapidă, alături de un iaurt sau o băutură tradițională, precum ayranul. Pe lângă umplutura tradițională cu brânză, există și merdenele umplute cu carne, cartofi, spanac, ciuperci sau chiar dulci, cu gem sau mere.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a le prepara și tu în varianta cu brânză și a-ți răsfăța familia cu ele.

Reclamă

Merdenele – Ingrediente

  • 500 g de făină
  • 300 ml de apă călduță
  • 25 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei (pentru aluat)
  • 200 g de brânză telemea (sau brânză sărată de vacă/oaie)
  • 100 g de unt sau margarină (pentru uns foile)
  • 1 ou (pentru uns deasupra).

Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză – Mod de preparare

Rețeta merdenelelor cu brânză nu se prepară anevoios, dar necesită un timp de așteptare pentru dospirea aluatului, apoi un timp de coacere. Vei începe cu pregătirea aluatului, iar în timp ce acesta se odihnește vei prepara compoziția de brânză pentru umplut merdenelele.

Reclamă

Descoperă și ce să pui în aluatul dospit pentru cele mai bune plăcinte. Secretul cunoscut de toate gospodinele

Cum prepari aluatul pentru merdenele

Mai întâi, dizolvă drojdia în apă călduță, adaugă zahărul și las-o să se activeze timp de 10 minute. Într-un bol mare, pune făina și sarea, apoi adaugă amestecul de drojdie activată și cele 2 linguri de ulei.

Amestecă ingredientele până când obții un aluat elastic și nelipicios. Lasă-l să crească acoperit cu un ștergar timp de 30-40 de minute sau până când își dublează volumul.

Pentru a forma merdenelele împarte aluatul în mai 8-10 bucăți egale. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire, aproape transparentă. Unge fiecare foaie cu unt sau margarină topită și împăturește-o ca pe un plic.

Sfărâmă brânza și împarte-o în mod egal, adăugând-o în mijlocul fiecărui plic de aluat.

Adună colțurile aluatului peste brânză pentru a forma un alt plic. Sigilează-i bine marginile ungându-le cu apă și presându-le.

Așază merdenelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bate oul și unge fiecare merdenea deasupra pentru a obține o crustă aurie.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace delicioasele merdenele la 180°C pentru aproximativ 25-30 de minute sau până devin aurii și crocante.

Te vei bucura de niște plăcinte delicioase cu exterior crocant, datorită stratificării aluatului și a untului și interior moale și cremos, datorat brânzei sărate, care echilibrează textura foietajului.

Dacă dorești și o rețetă de plăcinte dulci, îți recomandăm să încerci rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 7 octombrie – 13 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii vor avea parte de schimbări datorită mișcării retrograde a lui Jupiter. Citește horoscopul săptămânii 7 octombrie – 13 octombrie 2024 și vezi ce se întâmplă cu fiecare zodie în parte. Vor avea loc...
3
Tort Malakoff pe platou, alături de două cești cu ceai și două farfurii cu o paletă de inox
Rețete
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Rețeta de tort Malakoff poate fi alegerea potrivită pentru un eveniment deosebit în familie sau pur și simplu pentru a-i impresiona pe cei dragi. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele sunt simple și...
4
Harta astrală pe un fundal colorat
Horoscop
Combinații de zodii șef-angajat. Cu ce nativ s-ar putea să nu te înțelegi la locul de muncă
Dacă nu poți să-ți dai seama de ce tu și superiorii nu ajungeți la un acord, astrologia poate fi de vină. Ai mai jos combinații de zodii șef-angajat care au toate șansele să persiste...
5
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
PARTENERI
×