Reclamă

Merdenele. Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză

Merdenele este denumirea unor plăcinte tradiționale balcanice, foarte populare în România și Bulgaria, dar și în alte țări din sud-estul Europei. Ele sunt preparate dintr-un aluat foietaj subțire, umplut în mod tradițional cu brânză sărată, dar pot avea și alte umpluturi, cum ar fi carne sau cartofi. Textura crocantă la exterior și umplutura savuroasă le fac un deliciu simplu, dar extrem de apreciat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 septembrie 2024, 5:32

Merdenelele au origini în bucătăria turcească, influențată la rândul ei de cultura otomană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Denumirea „merdenea” provine de la cuvântul turcesc „merdane,” care înseamnă sucitor, instrument folosit pentru a întinde aluatul. Rețeta s-a răspândit în Balcani în perioada dominației otomane și a fost adoptată în mod variat de către diferitele țări din regiune, devenind un aliment de stradă foarte popular.

Merdenelele sunt astăzi o parte importantă a culturii culinare balcanice. Sunt foarte apreciate atât de localnici, cât și de turiști, pentru gustul lor simplu, dar inconfundabil.

De obicei sunt servite calde, la micul dejun sau ca gustare rapidă, alături de un iaurt sau o băutură tradițională, precum ayranul. Pe lângă umplutura tradițională cu brânză, există și merdenele umplute cu carne, cartofi, spanac, ciuperci sau chiar dulci, cu gem sau mere.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a le prepara și tu în varianta cu brânză și a-ți răsfăța familia cu ele.

Reclamă

Merdenele – Ingrediente

  • 500 g de făină
  • 300 ml de apă călduță
  • 25 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei (pentru aluat)
  • 200 g de brânză telemea (sau brânză sărată de vacă/oaie)
  • 100 g de unt sau margarină (pentru uns foile)
  • 1 ou (pentru uns deasupra).

Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză – Mod de preparare

Rețeta merdenelelor cu brânză nu se prepară anevoios, dar necesită un timp de așteptare pentru dospirea aluatului, apoi un timp de coacere. Vei începe cu pregătirea aluatului, iar în timp ce acesta se odihnește vei prepara compoziția de brânză pentru umplut merdenelele.

Reclamă

Descoperă și ce să pui în aluatul dospit pentru cele mai bune plăcinte. Secretul cunoscut de toate gospodinele

Cum prepari aluatul pentru merdenele

Mai întâi, dizolvă drojdia în apă călduță, adaugă zahărul și las-o să se activeze timp de 10 minute. Într-un bol mare, pune făina și sarea, apoi adaugă amestecul de drojdie activată și cele 2 linguri de ulei.

Amestecă ingredientele până când obții un aluat elastic și nelipicios. Lasă-l să crească acoperit cu un ștergar timp de 30-40 de minute sau până când își dublează volumul.

Pentru a forma merdenelele împarte aluatul în mai 8-10 bucăți egale. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire, aproape transparentă. Unge fiecare foaie cu unt sau margarină topită și împăturește-o ca pe un plic.

Sfărâmă brânza și împarte-o în mod egal, adăugând-o în mijlocul fiecărui plic de aluat.

Adună colțurile aluatului peste brânză pentru a forma un alt plic. Sigilează-i bine marginile ungându-le cu apă și presându-le.

Așază merdenelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bate oul și unge fiecare merdenea deasupra pentru a obține o crustă aurie.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace delicioasele merdenele la 180°C pentru aproximativ 25-30 de minute sau până devin aurii și crocante.

Te vei bucura de niște plăcinte delicioase cu exterior crocant, datorită stratificării aluatului și a untului și interior moale și cremos, datorat brânzei sărate, care echilibrează textura foietajului.

Dacă dorești și o rețetă de plăcinte dulci, îți recomandăm să încerci rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×