Reclamă

Merdenele. Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză

Merdenele este denumirea unor plăcinte tradiționale balcanice, foarte populare în România și Bulgaria, dar și în alte țări din sud-estul Europei. Ele sunt preparate dintr-un aluat foietaj subțire, umplut în mod tradițional cu brânză sărată, dar pot avea și alte umpluturi, cum ar fi carne sau cartofi. Textura crocantă la exterior și umplutura savuroasă le fac un deliciu simplu, dar extrem de apreciat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 septembrie 2024, 5:32

Merdenelele au origini în bucătăria turcească, influențată la rândul ei de cultura otomană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Denumirea “merdenea” provine de la cuvântul turcesc “merdane,” care înseamnă sucitor, instrument folosit pentru a întinde aluatul. Rețeta s-a răspândit în Balcani în perioada dominației otomane și a fost adoptată în mod variat de către diferitele țări din regiune, devenind un aliment de stradă foarte popular.

Merdenelele sunt astăzi o parte importantă a culturii culinare balcanice. Sunt foarte apreciate atât de localnici, cât și de turiști, pentru gustul lor simplu, dar inconfundabil.

De obicei sunt servite calde, la micul dejun sau ca gustare rapidă, alături de un iaurt sau o băutură tradițională, precum ayranul. Pe lângă umplutura tradițională cu brânză, există și merdenele umplute cu carne, cartofi, spanac, ciuperci sau chiar dulci, cu gem sau mere.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a le prepara și tu în varianta cu brânză și a-ți răsfăța familia cu ele.

Reclamă

Merdenele – Ingrediente

  • 500 g de făină
  • 300 ml de apă călduță
  • 25 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei (pentru aluat)
  • 200 g de brânză telemea (sau brânză sărată de vacă/oaie)
  • 100 g de unt sau margarină (pentru uns foile)
  • 1 ou (pentru uns deasupra).

Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză – Mod de preparare

Rețeta merdenelelor cu brânză nu se prepară anevoios, dar necesită un timp de așteptare pentru dospirea aluatului, apoi un timp de coacere. Vei începe cu pregătirea aluatului, iar în timp ce acesta se odihnește vei prepara compoziția de brânză pentru umplut merdenelele.

Reclamă

Descoperă și ce să pui în aluatul dospit pentru cele mai bune plăcinte. Secretul cunoscut de toate gospodinele

Cum prepari aluatul pentru merdenele

Mai întâi, dizolvă drojdia în apă călduță, adaugă zahărul și las-o să se activeze timp de 10 minute. Într-un bol mare, pune făina și sarea, apoi adaugă amestecul de drojdie activată și cele 2 linguri de ulei.

Amestecă ingredientele până când obții un aluat elastic și nelipicios. Lasă-l să crească acoperit cu un ștergar timp de 30-40 de minute sau până când își dublează volumul.

Pentru a forma merdenelele împarte aluatul în mai 8-10 bucăți egale. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire, aproape transparentă. Unge fiecare foaie cu unt sau margarină topită și împăturește-o ca pe un plic.

Sfărâmă brânza și împarte-o în mod egal, adăugând-o în mijlocul fiecărui plic de aluat.

Adună colțurile aluatului peste brânză pentru a forma un alt plic. Sigilează-i bine marginile ungându-le cu apă și presându-le.

Așază merdenelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bate oul și unge fiecare merdenea deasupra pentru a obține o crustă aurie.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace delicioasele merdenele la 180°C pentru aproximativ 25-30 de minute sau până devin aurii și crocante.

Te vei bucura de niște plăcinte delicioase cu exterior crocant, datorită stratificării aluatului și a untului și interior moale și cremos, datorat brânzei sărate, care echilibrează textura foietajului.

Dacă dorești și o rețetă de plăcinte dulci, îți recomandăm să încerci rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×