Reclamă

Khachapuri. Rețetă de plăcintă georgiană cu brânză sărată

Khachapuri este denumirea unei plăcinte cu brânză și ouă din bucătăria tradițională georgiană. Este simplă și ușor de preparat, perfectă pentru gustările zilnice.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 martie 2024, 5:05

Rețeta se prepară atât în restaurantele rusești, cât și în fast food-urile stradale. Are la bază un aluat dospit, simplu, precum aluatul de pâine. După dospire, acesta este modelat în diferite forme și apoi umplut cu un amestec de brânzeturi și ouă. Cel mai adesea aluatul este modelat sub formă de bărcuță, iar oul se răsfață la mijlocul acesteia, peste stratul de brânză.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plăcinta se mai prepară și în mod clasic, închisă, însă nu va avea aspectul cuceritor precum bărcuța. Este ideală pentru gustările din pauza de masă de la birou sau de la școală.

Descoperă aici și o rețetă de pide turcești, asemănătoare ca formă cu plăcinta georgiană cu brânză sărată, pe care ți-o oferim mai jos.

Rețeta Khachapuri – Ingrediente

Pentru a prepara această delicioasă plăcintă georgiană, ai nevoie de ingrediente pentru aluatul de plăcintă și de ingrediente pentru umplutura acesteia.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 200 gr de făină + făină pentru masa de lucru
  • 5 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • un praf de sare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 150 ml apă caldă.

Pentru umplutură:

  • 200 gr mozzarella
  • 200 gr brânză feta
  • 2 ouă
  • 10-15 gr unt
  • ierburi aromate sau condimente.
Reclamă

Rețeta Khachapuri – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și frământarea aluatului, dar și un timp de dospire.

În timp ce se dospește aluatul, pregătește compoziția de brânză pentru plăcinte.

Cum prepari aluatul și umplutura pentru plăcinte

Într-un bol, amestecă făina trecută prin sită cu drojdia și sarea. Adaugă uleiul, apoi adaugă treptat apa, în timp ce amesteci pentru omogenizare. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Dacă consideri că este nevoie, mai poți adăuga puțină apă. Aluatul va avea o textură ușor fermă, precum aluatul de pâine.

Unge un bol de sticlă cu ulei și pune aluatul în el. Acoperă-l cu folie de prospețime și lasă-l la cald până când își dublează volumul.

Pentru a prepara umplutura de brânză, amestecă mozzarella răzuită cu brânza feta răzuită. Separă gălbenușurile de albușuri de la cele două ouă. Pune gălbenușurile în câte o ceașcă, dar lasă să se scurgă și puțin albuș. Restul de albușuri adaugă-le în amestecul de brânzeturi. Mai poți adăuga și condimente sau ierburi aromate.

Cum formezi și coci plăcintele Khachapuri

După ce aluatul și-a dublat volumul, mai frământă-l puțin pe masa presărată cu făină. Împarte-l în două părți egale și modelează-le sub formă de bile. Apoi, întinde bilele cu ajutorul sucitorului în forme ovale. Ridică marginile aluatului prin rulare, până când capătă forme de bărcuțe cu marginile mai înalte.

Adaugă în interiorul bărcuțelor compoziția de brânzeturi.

Așază bărcuțele într-o tavă, pe hârtie de copt și pune-le la cuptor pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius..

Scoate tava cu bărcuțele din cuptor și creează puțin loc în compoziția de brânză de la fiecare. Pune acolo gălbenușurile și albușurile rămase pe ele.

Două plăcinte cu brânză sub formă de bărcuțe, una cu ou, înainte de coacere, alături de un sucitor de aluaturi și coji de ouă
În mijlocul plăcintelor nu se pune un ou întreg, ci doar gălbenușul și foarte puțin din albuș / Shutterstock

Introdu din nou tava în cuptor și mai coace plăcintele pentru aproximativ 5-6 minute, cât să se coaguleze albușul, dar gălbenușul să rămână moale. După ce le scoți din cuptor, adaugă câte puțin unt peste ele și presară condimente. Sunt delicioase, mai ales servite calde.

O mână rupând dintr-o plăcintă Khachapuri
Aluatul pentru Khachapuri se prepară simplu, precum aluatul de pâine / Shutterstock

Din categoria rețetelor tradiționale românești, avem pentru tine o rețetă delicioasă de pesmeți cu brânză. Este o rețetă tradițională dobrogeană de plăcinte pufoase cu brânză sărată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×