Reclamă

Khachapuri. Rețetă de plăcintă georgiană cu brânză sărată

Khachapuri este denumirea unei plăcinte cu brânză și ouă din bucătăria tradițională georgiană. Este simplă și ușor de preparat, perfectă pentru gustările zilnice.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 martie 2024, 5:05

Rețeta se prepară atât în restaurantele rusești, cât și în fast food-urile stradale. Are la bază un aluat dospit, simplu, precum aluatul de pâine. După dospire, acesta este modelat în diferite forme și apoi umplut cu un amestec de brânzeturi și ouă. Cel mai adesea aluatul este modelat sub formă de bărcuță, iar oul se răsfață la mijlocul acesteia, peste stratul de brânză.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plăcinta se mai prepară și în mod clasic, închisă, însă nu va avea aspectul cuceritor precum bărcuța. Este ideală pentru gustările din pauza de masă de la birou sau de la școală.

Descoperă aici și o rețetă de pide turcești, asemănătoare ca formă cu plăcinta georgiană cu brânză sărată, pe care ți-o oferim mai jos.

Rețeta Khachapuri – Ingrediente

Pentru a prepara această delicioasă plăcintă georgiană, ai nevoie de ingrediente pentru aluatul de plăcintă și de ingrediente pentru umplutura acesteia.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 200 gr de făină + făină pentru masa de lucru
  • 5 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • un praf de sare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 150 ml apă caldă.

Pentru umplutură:

  • 200 gr mozzarella
  • 200 gr brânză feta
  • 2 ouă
  • 10-15 gr unt
  • ierburi aromate sau condimente.
Reclamă

Rețeta Khachapuri – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și frământarea aluatului, dar și un timp de dospire.

În timp ce se dospește aluatul, pregătește compoziția de brânză pentru plăcinte.

Cum prepari aluatul și umplutura pentru plăcinte

Într-un bol, amestecă făina trecută prin sită cu drojdia și sarea. Adaugă uleiul, apoi adaugă treptat apa, în timp ce amesteci pentru omogenizare. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Dacă consideri că este nevoie, mai poți adăuga puțină apă. Aluatul va avea o textură ușor fermă, precum aluatul de pâine.

Unge un bol de sticlă cu ulei și pune aluatul în el. Acoperă-l cu folie de prospețime și lasă-l la cald până când își dublează volumul.

Pentru a prepara umplutura de brânză, amestecă mozzarella răzuită cu brânza feta răzuită. Separă gălbenușurile de albușuri de la cele două ouă. Pune gălbenușurile în câte o ceașcă, dar lasă să se scurgă și puțin albuș. Restul de albușuri adaugă-le în amestecul de brânzeturi. Mai poți adăuga și condimente sau ierburi aromate.

Cum formezi și coci plăcintele Khachapuri

După ce aluatul și-a dublat volumul, mai frământă-l puțin pe masa presărată cu făină. Împarte-l în două părți egale și modelează-le sub formă de bile. Apoi, întinde bilele cu ajutorul sucitorului în forme ovale. Ridică marginile aluatului prin rulare, până când capătă forme de bărcuțe cu marginile mai înalte.

Adaugă în interiorul bărcuțelor compoziția de brânzeturi.

Așază bărcuțele într-o tavă, pe hârtie de copt și pune-le la cuptor pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius..

Scoate tava cu bărcuțele din cuptor și creează puțin loc în compoziția de brânză de la fiecare. Pune acolo gălbenușurile și albușurile rămase pe ele.

Două plăcinte cu brânză sub formă de bărcuțe, una cu ou, înainte de coacere, alături de un sucitor de aluaturi și coji de ouă
În mijlocul plăcintelor nu se pune un ou întreg, ci doar gălbenușul și foarte puțin din albuș / Shutterstock

Introdu din nou tava în cuptor și mai coace plăcintele pentru aproximativ 5-6 minute, cât să se coaguleze albușul, dar gălbenușul să rămână moale. După ce le scoți din cuptor, adaugă câte puțin unt peste ele și presară condimente. Sunt delicioase, mai ales servite calde.

O mână rupând dintr-o plăcintă Khachapuri
Aluatul pentru Khachapuri se prepară simplu, precum aluatul de pâine / Shutterstock

Din categoria rețetelor tradiționale românești, avem pentru tine o rețetă delicioasă de pesmeți cu brânză. Este o rețetă tradițională dobrogeană de plăcinte pufoase cu brânză sărată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×